Húzós postaköltség: ezeket meg se próbáld levélként feladni

2017. június 15. 15:14

Újabb szabályozást hozott a Posta, ami a levelek feladását illeti: ma már nem lehet akkora levelet küldeni, ami nem fér be a postaláda nyílásán. Ennek következtében bizonyos interneten rendelt nagyobb termékeket már kizárólag csomagként lehet feladni. Megkérdeztük a Postától, hogyan alakították a rendszert, és melyek a legfontosabb tudnivalók.

Tavaly még simán mondhattuk a postán egy vaskos borítékra, hogy levélként szeretnénk feladni. Aztán a postás néha a legextrémebb módon nyomkodta bele a postaládába a túl méretezett levelet, és kisebb bűvész trükköt kellett bevetnie a címzettnek is, hogy kivarázsolja az - olykor megviselt - levélnek álcázott csomagot.

Ez a jelenség viszont ma már a múlté. A Magyar Posta ugyanis januártól bevezette, hogy legfeljebb akkora borítékot lehet feladni levélként, amely még befér a postaládák nyílásán, tehát 32,4 centinél hosszabb, 22,9 centinél szélesebb, és 2,4 centinél magasabb nem lehet. A súlyhatár változatlanul 2 kilogramm maradt.

Azokat a háznál kézbesítendő levélküldeményeket, amelyek alakjuk és méretük miatt nem férnek be a levélszekrényekbe, a társaság csomagként kezeli és kézbesíti. A csomagkézbesítési technológia lényegesen eltér a levélküldemények kézbesítési és kezelési metódusától, ezért szükséges a szóban forgó küldeményeket csomagtermékként kezelni"

 - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Posta.

Fontos, hogy ez a változás csak a háznál kézbesítendő küldeményeket érinti, a postafiókra vagy postán maradóra szóló küldeményeket továbbra is levélként kezeli a rendszer, amennyiben az adott levélküldemény méretei ezt megengedik. Ennek a változásnak köszönhetően az internetes rendelések postaköltsége megemelkedhet, bizonyos esetekben akár a többszörösére is nőhet.

A Posta szerint ennek a változásnak az egyik legfontosabb előnye az, hogy a küldemények a teljes szállítási folyamat során nyomon követhetőek, mind a Magyar Posta honlapján, mind pedig mobilapplikációján keresztül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elkallódó küldemények

Természetesen továbbra is lesznek olyan küldemények, amelyeket levélben is fel lehet adni, de van, amit azért érdemes végiggondolni. Például vannak olyan memóriakártyák, amelyek simán elférnek egy levélben, az értékük viszont akár több tízezer forint is lehet. Ha egy ilyen levél elkallódik - mert nagy számok törvénye, olykor csúszik hiba a gépezetbe -, akkor az egy nagyon drága vásárlás, és a kártérítés mértéke ilyen esetben egyáltalán nem mindegy.

A küldemények (akár levél is) biztosítására több lehetőségünk is van. Csomagküldemények esetében az értéknyilvánítás többletszolgáltatás választható, ez esetben az adott csomag értékének megfelelő összeg lehet az esetleges kártérítés összege. Alapesetben, értéknyilvánítás nélkül feladott csomag esetében pedig a feladási díj tizenötszörösére lehet jogosult az ügyfél megalapozott panasz esetén. Tehát ha nagyon megalapozott a panaszod, de 210 forintért adtad fel a levelet, akkor is csak 3150 forintot kapsz a Postától, miközben egy 15 ezer forint értékű csomagod tűnt el.

A levél értéknyilvánítással történő feladása szintén az ügyfél választásától függ, az értéknyilvánítás díjának megállapítása sávosan történik, 10 ezer forintig csak 440 forint, 20 ezerig pedig 710 forint. Ilyen esetben a csomag teljes értékét kifizetik, ha eltűnik. Tehát nagyobb értékű küldeményeknél érdemes végignézni, milyen szolgáltatásokkal tudod biztosítani magad, hogy egy esetleges probléma során se érjen túl nagy anyagi kár.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem