Huncutkodnak a magyar boltosok a bankkártyával: mi a trükk?

2015. november 18. 05:48

Vajon egyes boltokban miért nem lehet a kisebb összegű vásárlásokat bankkártyával kifizetni? Tényleg megtilthatják nekünk a boltosok, hogy ebben az esetben a bankkártyánkat használjuk? A témáról megkérdeztük a bankokat, a kártyatársaságokat és a Magyar Nemzeti Bankot is.

Magyarországon jelenleg nincsen arra vonatkozó jogszabály, ami a kártyás fizetés alsó értékhatárát szabályozná. A gyakorlatban pedig bármekkora összeget ki lehet(ne) fizetni bankkártyával, ahol van kártyaelfogadó terminál.

Ennek ellenére a mai napig találkozhatunk néhány boltban azzal a felirattal, hogy a kártyás fizetés csak egy bizonyos összegű vásárlás felett lehetséges. Ez pedig komoly bosszúságot okozhat azoknak a vásárlóknak, akiknél nincsen készpénz és esetleg csak egy hozzávalóért szaladtak le a boltba.

Nem egyértelmű a helyzet

Mivel erre vonatkozó jogszabály nincsen, ezért a kialakult gyakorlat ellentétes képet mutat. Egyes bankok kifejezetten tiltják, hogy a kereskedők a kártyás vásárlás lehetőségét minimum összeghez kössék, de nem minden bank jár el ugyanígy.

A MasterCard szerint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság állásfoglalása alapján a kereskedő meghatározhatja, hogy csak bizonyos összegű vásárlás felett fogadja el a bankkártyát, de erről előzetesen tájékoztatnia kell azokat, akik vásárolni szeretnének. Ha a kártyabirtokos nem elégedett ezzel az eljárással, kifogásait jelezheti a kártyakibocsátó bankjának. Az általunk megkérdezett bankok  azonban ezzel kapcsolatban egészen mást mondtak:

A CIB Bank például az üzletszabályzatában határozza meg, hogy a kereskedő nem kötheti a kártyás fizetést minimum vagy maximum összeghez, a kártyás fizetést a vásárlási értéktől függetlenül köteles elfogadni. Az üzletszabályzatuk azt is tartalmazza, hogy a kereskedő a kártyás fizetésért díjat, költséget és egyéb fizetési kötelezettséget nem számíthat fel.

Konkrét pénzügyi szankcióval nem élünk, de az üzletszabályzatunkban foglaltaknak megfelelően ha a kereskedő ügyfelünk a velünk kötött szerződésben, illetve az üzletszabályzatban foglaltakat megsérti, a szerződést azonnali hatállyal felmondhatjuk

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

Az OTP Banknál szintén tiltják, hogy a kereskedők a kártyás vásárlás lehetőségét minimum összeghez kössék és azt is hozzátették, hogy az érintéssel történő fizetés eredetileg kifejezetten a kis összegű vásárlások gyors lebonyolítására találták ki, és vezették be a bankok. Akkor ki jár el helyesen?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 A kártyás fizetés alsó értékhatárát alapvetően a kereskedők és a kereskedőknek kártyaelfogadói szolgáltatást nyújtó pénzforgalmi szolgáltatók közötti szerződések valamint a kártyatársaságok szabályai határozzák meg

- tudta meg a Pénzcentrum a Magyar Nemzeti Bank (MNB) válaszából.

Ezért, ha ilyen esettel találkozunk a boltban, akkor nem lehetünk biztosak abban, hogy a kereskedő hibázott. Ilyenkor vagy elfogadjuk ezt és a kisebb összeget kifizetjük készpénzben, vagy ha nem vagyunk elégedettek, akkor a kártyánkat kibocsátó banknál tudjuk ezt jelezni.

Egyre ritkábban találkozhatunk ezzel

Napjainkban egyre kevesebb helyen találkozni az alsó értékhatár meghatározásával, mert egyre több boltos látja be, hogy érdemes minél nagyobb mértékben, korlátozás nélkül elfogadni a kártyás fizetéseket.

Ezt támogatja egyrészt a bankközi jutalékok szintjének 2014-es, jogszabályi úton történt csökkentése, ami mérsékelte a kereskedők kártyaelfogadáshoz kapcsolódó költségeit, másrészt a érintőkártyák és érintéses fizetések egyre nagyobb népszerűsége, amelyekkel éppen a kisebb összegeket lehet minden eddiginél gyorsabban és egyszerűbben teljesíteni bankkártyával

- tette hozzá az MNB.

Egyre többször fizetünk érintéssel

2015 első félévének végén a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által kibocsátott bankkártyák 47 százaléka volt érintőkártya, és a kártyaelfogadó berendezések 55 százalékánál lehetett érintéses módon fizetni. Ennek köszönhetően az első félévben már a belföldi kártyás vásárlások negyede érintéses fizetéssel valósult meg.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm