8 °C Budapest

Horroráron kelnek el ezek a parkolók, garázsok: kinek van erre pénze?

2019. október 22. 10:05

Változás állt be a fővárosi garázspiacon: Budapesten továbbra is egyre többen vásárolnának eladó garázst, ugyanakkor a bérelhető parkolók iránti kereslet alig növekedett az elmúlt egy évben. Egy budapesti garázsért, kocsibeállóért átlagosan 22,5 ezer forintért kértek egy hónapra, ami 13 százalékos áremelkedést jelent a kínálati árakban egy év alatt. A fővárosi eladó garázsok ára éves szinten 21 százalékkal 4,6 millió forintra emelkedett. 

Továbbra is egyre nagyobb az igény a fővárosban az eladó és kiadó garázsokra, de a nagyvárosok piacán is élénkült a kereslet, ami miatt komoly drágulás ment végbe - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a fővárosi és több vidéki nagyvárosban vizsgálta a garázsok piacát. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a garázsok, kocsibeállók iránti kereslet az elmúlt években fokozódott, egyrészt a Budapesten belül másik városrészbe és a fővárosba költözőknek, másrészt a személyautó-állomány növekedésének köszönhetően. Bár a kínálat is jelentősen bővült, ez mégsem tudta tartani a lépést az igények növekedésével, ami az árak emelkedéséhez vezetett az elmúlt időszakban. A szakértő hozzátette: 

Idén viszont változott a piac, ami az igényeket illeti. Korábban a kiadó parkolók iránti kereslet nőtt nagyobb mértékben, de az elmúlt egy évben az eladó garázsok iránti kereslet 16 százalékkal nőtt a fővárosban, míg a kiadóké stagnált: alig 2 százalékkal emelkedett.

5-10 milliós parkolók

Az árak azonban felfelé tartanak, ami a kereslethez mért szűk kínálattal magyarázható elsősorban. Budapesten átlagosan 4,6 millió forintért kínálták az eladók garázsokat, kocsibeállókat, ami 21 százalékkal haladja meg a tavaly októberi szintet. A kiadó garázsokért havi 22,5 ezer forintot kérnek a tulajdonosok, ez 13 százalékos drágulásnak felel meg. A szóban forgó árak alapján egy-egy garázs bruttó hozama közel 6 százalék, ami meghaladja a lakáskiadásból elérhető bruttó hozamot a fővárosban. Az ingatlan.com szakértője szerint a befektetők körében azért is lehetnek népszerűek a kocsibeállók, mert ezek jóval olcsóbbak mint a budapesti lakások, és a fenntartási költségük is elhanyagolható.

Az V. kerületben egyetlen garázs volt a kínálatban októberben, ezért közel 17 millió forintot kér a tulajdonos. Szintén drága városrésznek számít a budai oldalon I., a II, a XI., a XII., a pesti oldalon pedig a VI. és a VII. kerület, ezekben az eladó garázsok átlagára 5,5-12 millió forint között volt októberben. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vidéki városokban is nőttek az árak

Több vidéki nagyvárosban is nőttek az garázsárak. Győrben például átlagosan 3,9 millióért lehet vásárolni, ami 22 százalékos drágulást jelent, a kiadó parkolók havi bérleti díja pedig 17 százalékkal 20 ezer forintra nőtt. A kínálat itt is szűkös, mindössze néhány tucat kocsibeálló várt vevőre vagy bérlőre. 

Székesfehérváron a hasonlóan szerény a választék, az elérhető parkolókért jóval többet kell fizetni, mint tavaly. A fehérvári eladó garázsok ára 34 százalékkal 3,5 millió forintra, a kiadóké pedig 25 százalékkal havi 25 ezer forintra emelkedett, utóbbi meghaladja a budapesti átlagos bérleti díjat, ami a nagyon szűk kínálattal magyarázható.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 16. 14:08
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm