18 °C Budapest

Horror árak Pesten: mégis ki fizet 1260 forintot egy deci sörért?

2018. november 17. 12:00

Magyarországon évről évre nő a sorfogyasztás mértéke, amely így már éves szinten eléri a 6 millió hektolitert. Nem csak egyre többet sörözünk, de az ízlésünk is változik - egyre inkább nyitottabbak vagyunk a kézműves sörökre. Amennyiben viszont minőségi sörre vágyunk, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, egy-egy hely ugyanis akár több ezer forintot is elkérhet egy korsó sörért. Mi most megtaláltuk az egyik frissen nyílt kocsma kínálatát, és a széles választék mellett azt tapasztaltuk, hogy már egy deci sör ára is meghaladja az 1000 forintot.

A szeszes italoknak nagy hagyománya van Magyarországon: méltán híresek borvidékeink, pálinkakultúránk pedig világszinten is egyedi. A sörfogyasztásban sem maradunk el ugyanakkor a világ többi országától, sőt, az európai átlag felett fogyasztjuk a folyékony kenyeret. A fogyasztás mértéke dinamikusan nő - főleg a nyári hónapokban -, e növekedést pedig a minőségi, kézműves sörök egyre nagyobb népszerűsége is táplálja. A minőségnek azonban ára van - egy kézműves sör üvegje akár több ezer forintba is kerülhet.

Lökd ide a sört!

A számok is alátámasztják, hogy a magyarok sok sört fogyasztanak: az Egészségügyi Világszervezet 2016-os kutatása szerint egy magyar átlagosan 71 liter sört fogyaszt el évente, ezzel pedig az európai átlag fölött vagyunk (a csehek 149 literes fogyasztását persze meg sem közelítjük). A sörfogyasztás ráadásul azóta csak nőtt, a Nielsen kutatása szerint 2016-ról 2017-re 4 százalékkal bővült ez a mennyiség, amelynek hazai kiskereskedelmi forgalma akkor 140 milliárd forint volt. A magyarok ezzel több mint 6 millió hektoliternyi sört fogyasztanak el évente.

A prémium márkás termékek népszerűsége ezen belül is egyre nő, vagyis egyre fogékonyabbak vagyunk az új ízek iránt, még magasabb árak ellenére is. Noha ismerjük, vagy akár kóstoltuk is már a különböző sorfajtákat, az már nem biztos, hogy tisztában vagyunk vele, melyik mit is jelent.

Mitől kézműves a kézműves?

Ha visszamelékszünk pár évvel ezelőtti kocsmázásainkra, felidézhetjük, hogy a pult mellett állva majdnem minden kocsmában ugyanazokkal a sörökkel találkozhattunk, nagyjából hasonló áron. Ugyanez volt a helyzet a boltok polcai előtt a választékon őrlődve. Az utóbbi időben azonban a legtöbb kocsma pultjának elengedhetetlen elemei a különféle ízesítésű, eltérő eljárással készülő sörök. Ma már szinte minden márka kínál a hagyományos világos sörök mellett úgynevezett IPA-t (indian pale ale) is. De mi is ez a termék?

A különbség a hagyományos világos sörökhöz képest egyszerű. A lager alsó erjesztéssel, az ale felső erjesztéssel készül - azaz az adja a különbséget, hogy a főzet erjesztése során az élesztő a leendő sör alján csücsül, vagy a színén úszik. Az élesztő adja az egyedi ízt a felső erjesztésű söröknek.

A hagyományos szó kicsit átverő, a XIX. századig ugyanis nem ismerték az alsó erjesztésű söröket, ez egy viszonylag új termék a sörfogyasztás többezer éves történetében. Természetesen az ale-nek nagyon széles variációjával találkozhatunk: IPA, APA, Red Ale, ezen kívül van még Porter, Stout, illetve különféle búzasörök is.

A kézműves sörök rendszerint a felső erjesztésű kategóriába tartoznak. Sikerüket minden bizonnyal sűrűbb állaguknak, markánsabb ízüknek köszönhetik - esetükben nem érheti őket kritika, hogy a sör "vizes". Természetesen a kézműves jelző csak azt jelenti, hogy a sör nem iparilag, nagyüzemben készül, hanem kis főzdék üstjeiben. Így aztán a világos sör is lehet kézműves. Sikerüknek legszemléletesebb jele, hogy a kis sörfőzdék mellett a piacot leuraló nagyvállalatok is megjelentek a hagyományostól eltérő termékeikkel, ilyen például a Soproni óvatos duhaj IPA, valamint a Dreher hidegkomlós terméke, de az Arany Ászok is megjelent saját, frissenszűrt termékével. Ez csupán nekünk, magyaroknak új dolog, az Egyesült Államokban, Belgiumban és Svédországban például már régóta hódítanak a különféle erjesztésű sörök.

A kézműves sörözők is gombamód szaporodnak, nyáron például KEG sörművház kápráztatta el a nagyérdeműt a maga 32 csapjával, de a kézműves sörök már a különféle sörfesztiváloknak is egyre gyakoribb szereplői mostanság. A Guardian 2015-ben összegyűjtötte a legjobb magyar sörözőket, ezek mindegyike a kézműves sörökkel tűnt ki. A minőségi sörök iránti igény növekedésének a következménye, hogy egyre több kézműves söröző nyílik meg, amelyek széles sörkínálatában csak egy dolog közös: a magas ár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem a lehúzás miatt drága

A minőségért általában fizetni kell. Nem meglepő, hogy a megszokottól eltérő ízű söröket magasabb áron kínálják a kocsmák, ennek okai azonban nem a "név árában" keresendők. A sörkészítők rámutatnak, hogy a jobb minőségű termékek elkészítése rendkívül költségigényes. Minél jobb alapanyagokat akarunk használni, a hozzávalók ára annál nagyobb mértékben nő. A legdrágább összetevőből, a komlóból például a lagerhez nagyjából két kiló kell, míg egy minőségi kézműves sörhöz akár ennek a tízszerese is. A jobb minőségű összetevők felhasználásával akár tízszeresére is nőhet a sör előállítási költsége, így aztán nem meglepő, hogy egy -egy üvegért akár több ezer forintot is elkérhet a gyártó. Az Ogre Bácsi Söregyetem nevű kocsma közlése szerint így egy jobb minőségű kézműves sör készítési költsége akár 1000 forint is lehet literenként. Mindemellett a forgalmazási, szállítási költségek és a profitráta miatt már érthető, miért kerül ennyibe egy jó minőségű kézműves sör.

1000 forint egy deci sörért?

A népszerűségre a kínálati oldal is reagál: egyre nyílnak az új kocsmák a városban. A piac egyik legújabb szerelpője a csütörtökön nyílt BrewDog, amely szintén kézműves söröket kínál. Mi az egyik közösségi oldalon futottunk bele a kocsma kínálatába:

A fotó tanúsága szeint a sörök közül szinte egyik sem érhető el 1000 forintos ár alatt, a hagyományos pohár és korsó méret helyett itt a kézműves söröknél megszokott 2, 3 és 4 deciliteres változatokkal találkozhatunk. A 3 és 4 deciliteres sörök ára 1500-1700 forint körül mozog,

de a 17 százalékos alkoholtartalmú "Abstrakt 24" decilitere 1260 forintba kerül.

A szintén 17 százalékos "Dog G" ára is borsos, 1080 forintért kaphatunk egy decit. A 3 deciliteres, 0,5 százalékos alkoholtartalmú" R Edcurrant Popsicle Parade" 1420 forintért elérhető.

A kínálat legalább 20 sört tartalmaz, az elnevések között pedig vannak egészen fantáziadúsak is, mint például a 7 százalékos alkoholtartalmú "Balkezes LD50 Centennial", amelynek ára 1680 forint/3 deciliter, de beszédes nevűek a "Dogtobersfest" és "Brutalist" nevű sörök is.

Ha kézműves sörökre vágyunk, nem érdemes apróval a zsebünkben beesni az első sarki kocsmába. Egyrészt az árak miatt, másrészt a kínálat bősége miatt is érdemes előre informálódnunk, hiszen a különféle sörök ízvilága rendkívül eltérő.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm