7 °C Budapest

Horror árak a Szigeten: 1500 a lángos, 2590 egy szendvics

2018. augusztus 9. 11:05

Idén 26. alkalommal rendezik meg a Szigetet, ahol az évtizedek során brutálisan megdrágult jegyárak mellett a fesztiválozóknak bizony az ételekért és italokért és mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Egy sajtos-tejfölös lángos például 1 500, egy fél literes ásványvíz pedig 430 forintba kerül. Egy hamburger azonban már 2 100 forinttól indul és egy minőségibb szendvicsért is elkérnek majd 2 600 forintot. Egy szelet pizza 900 forint környékén mozog, és aki csak egy sima kávét szeretne inni - minőségben nagyon távol a top minőségű kávéktól - , annak is 700 forintot kell kiperkálnia. 

Idén 26. alkalommal rendezik meg a Sziget Fesztivált, amire a Pénzcentrum szerkesztősége is kilátogatott. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az évtizedek alatt80-szorosára drágult belépőárak mellett, mennyire kell még mélyen a zsebükbe nyúlniuk a fesztiválozóknak azért, hogy jól lakhassanak és mindehhez megfelelő mennyiségű italt fogyasszanak.

Mielőtt azonban tüzetesebben szemügyre vennénk az árakat, érdemes megjegyezni, hogy augusztus 7-én, amikor körbejártuk a fesztivál területét, még csak a vendéglátóhelyek egy része volt nyitva, így a lent következő árak csak a már kinyitott egységektől származnak. Ezek alapján amerikai hotdogot 1 050, hamburgert pedig 2 100 forintért láttunk. Sok pizzás helyet is találtunk, ezekben 900 forint környékén árultak egy nagyobb méretű szeletet. Volt olyan kiszolgálóhely is, ami kifejezetten tésztákra specializálódott, itt 1900 forintért lehetet venni egy adag bolognait, arrabiátát vagy gnocchit. Egy másik helyen piadinát - tölteléktől függően - 1 350 és 2 150 forint között kínáltak.

A vegáknak is van természetesen lehetőségük az étkezésre, egy kifejezetten húsmentes helyen a fűszeres burgonyát 750, a salátát 990, a csimicsangát 2 190, míg a gyrostálat 2 490 forintért árulták. Prémium szendvicseket pedig 2 590 forintért találtunk, de persze az árat itt is meghatározta, hogy mit tartalmaz egy-egy alkotás. A Szigetről is elmaradhatatlanok persze a lángososok, az egyiknél 1 000 forintba került egy sima lángos, míg a sajtos-tejfölös 1 500-at kóstált, de egy húsosért már 2 200 forintot kell kiperkálni. 

Hogy az italok árával sem maradjunk adósak, több bár kínálatát is tüzetesen megvizsgáltuk. A fesztiválon egységesen 800 forintba kerül a dobozos sör, míg a csapolt 700. Egy deci bort 490 forintért láttunk, de egy fél literes cider már 990 forintba került. Egy fél literes ásványvíz 430, míg egy kóla 500 forintért lehet a fesztiválozóké. Egy 2,5 dl-es energiaitalért pedig 760 forintot kell kiperkálni. Az egyes "kávétöltő állomásokon" az eszpresszó 699 forintba kerül, míg a cappuccinoért vagy lattéért ennél párszáz forinttal kell többet kiadni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ennyivel drágább

Annak a megítélése persze, hogy mi számít drágának vagy éppen olcsónak teljesen szubjektív kérdés. Találtunk ugyanakkor olyan, a Szigetre kitelepült 2-3 ezer forintos szendvicseket áruló "food truck"-ot, amin a szigetes árak mellett még láthatóak voltak az előző állomásán használt árak. 

Ez utóbbiak pedig 600 forinttal voltak olcsóbbak, mint az újabbak.

Vagyis a Szigeten tapasztalható, a szóban forgó vendéglátóhely által árult ételek 30 százalékkal drágábbak voltak annál, mint ahol korábban a "food truck" állomásozott. Ebből persze messzemenő következtetéseket nehéz lenne levonni, de annyi bizonyos, hogy a "megszokott" étel, illetve italáraknál azért borsosabban lehet a különböző termékekhez hozzájutni, de azok nemigen drágábbak, mint például a Budapest belvárosában tapasztalható, hasonló minőségű ételekért, italokért elkért árak. Mindez összehasonlításképp például azt jelenti, hogy a hazai Forma 1-es futamon tapasztalt áraknálazért jóval barátságosabbak a szigetes árak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem