2020. október 30. péntek Alfonz

Hoppá! Ez a 9 élelmiszer olcsóbb, mint 10 éve


Minden hónapban hallani, hogy folyamatosan nagyot emelkednek a fogyasztói árak, és valószínűleg a vásárlók is észreveszik, hogy évről-évre egyre több pénzt hagynak ott a boltokban, vagy ugyan annyi pénzből kevesebb terméket tudnak a kosárba rakni. Az áremelkedésben vannak egészen extrém esetek is: egyes élelmiszerek ára akár kétszeresére, háromszorosára nőtt az elmúlt években, ugyanakkor vannak olyan termékek is, melyek stabilan tartják az árukat, esetleg még olcsóbbak is lettek. A HelloVidék a KSH éves fogyasztói átlagárakat végigböngészte, és kigyűjtötte, melyek azok az élelmiszerek, amelyek kevesebbe kerülnek most, mint 10 éve.

A KSH adatait böngészve szembetűnő, hogy bár összességében emelkednek az árak, mégis vannak olyan élelmiszerek, melyeknek az ára nemhogy felkúszott volna, hanem kevesebbet kell értük fizetni most a boltokban, mint 10 éve - írja a lap.

Azt gondolhatnánk, hogy az áfacsökkentéssel érintett termékcsoportok ára lett kedvezőbb, de ez nem egészen így van, ugyanis az áfacsökkentések nem minden esetben érték el maradéktalanul a hozzájuk fűzött reményeket.

Idén az UHT és az ESL tejek adóját csökkentették, tavaly a friss tej, valamint a hal adója csökkent 5 százalékra. 2017-ben a tojás és a baromfihús, 2016-ban pedig a sertéshús áfáját csökkentették le 27-ről 5 százalékra. Mindezek ellenére a sertéshús ára például az áfacsökkentést követő fél éven belül meredek emelkedésnek indult a nemzetközi áremelkedések miatt, sőt az afrikai sertéspestis megjelenése miatt a sertéshús ára már olyannyira emelkedik, hogy akár meg is haladhatja a marhahús árát - hozza példaként a portál. Ezzel szemben viszont a 

a bontott csirke, a csirkecomb és a csirkeszárny ára olyanannyira lecsökkent, hogy olcsóbban kínálják a boltokban, mint 10 éve.

A következő tétel, ami nemcsak hogy megtartotta az árát, hanem még alacsonyabb lett, az a sertészsír. Az 500 grammos kiszerelésű sertészsír 2008-ban még 440 forintba került, majd egy nagyobb áremelkedés következett: a következő évben már 564 forintot kértek fél kilóért. Az ára azonban mérséklődött, 2016-ban elérte a 331 forintos mélypontot is, tavaly pedig 389 forintot kértek érte, ami 31 százalékkal alacsonyabb, mint a 10 évvel ezelőtti, 2009-es ár. Ha többi, évtizedes távlatban is csúcsolcsó termék is érdekel, a teljes cikket elolvashatod a HelloVidék oldalán.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó