11 °C Budapest

Honnan tudhatod, hogy bio? Trükkös termelők, szigorú hatóság

2010. május 22. 08:02

Európában egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biotermeléssel előállított élelmiszerek, de a magukat ökológiai gazdálkodónak beállító termelők és kereskedők száma akár többszörösen meghaladhatja a valódi ökogazdaságokét.

Az egészségesebb táplálkozáshoz és a környezettel szemben felelősségteljesebb mezőgazdasághoz való visszatérés zászlajának címere, a bio, napjainkban az élelmiszer-fogyasztási szokások fontos részévé vált.

 

"Vásárolt már méltányos vagy bio termékeket?" (Az "igen, gyakran" választ megjelölők aránya, százalékban) Forrás: Cetelem Körkép 2010 felmérés

Amint az a Cetelem Körkép 2010 fogyasztási felmérésből is kiderül, az európaiak közel 40 százaléka gyakran fogyaszt bioterméket. A bio-kínálat széleskörben elterjedt más ágazatokban is, úgymint a textiliparban, vagy a szépségápolás területén. A biofogyasztás kettős előnnyel jár: egészséges és környezetkímélő, sikere kétségkívül ezzel magyarázható.

Trükkös magyar biosok

Magyarországon 2008-ban közel 120 ezer hektáron, a teljes termőterület kevesebb, mint 2%-án termesztettek bioélelmiszert, de az Eurostat adatai szerint ez is mintegy 15%-os növekedést jelent a 2007-es termőterülethez képest, ez a növekedés pedig azóta is töretlen.

Azok azonban, akik a piacon "bio" néven árulnak valamit, még nem szükségszerűen mondanak igazat. A magukat ökológiai gazdálkodónak beállító termelők és kereskedők száma akár többszörösen meghaladhatja a valódi ökogazdaságokét. A visszaélések még a nyugat-európai országokban sem ritkák, ezek kiküszöbölésére szolgál a szigorú tanúsítási rendszer.

Mi is a bio?
A biotermesztés során semmiféle szintetikus kémiai anyagot nem szabad használni, sem tápanyag-utánpótlás céljából, sem növényvédelemre, hiszen így garantálható a legkevesebb káros anyag a termékekben.

A vegyszereken alapuló mezőgazdaság sok, és viszonylag olcsó élelmiszerhez juttatja a fogyasztókat, a géntechnológia pártolói szintén a terméshozamra, illetve az élelmiszerigényre hivatkoznak érvelésükben, míg a biopártiak az ezekben lévő vegyszerek okozta rákos, és egyéb betegségek egyre gyakoribbá válásával, illetve a két jelenség közötti párhuzamra való figyelemfelhívással próbálják elrettenteni a fogyasztókat.


Dr. Roszík Péter, az ellenőrző a vizsgálatokat végző Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a közelmúltban nagyot lépett előre a hazai bioélelmiszer-ellenőrzés rendszere. A Biokontroll egy uniós társfinanszírozású projekt keretében három mobil laboratóriumot állít munkába: a kisteherautók és az ezekkel dolgozó agrármérnökök évi legalább 500 helyszíni vizsgálattal járulnak hozzá az országszerte végzett ellenőrzésekhez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szigorú uniós normák szabják meg a vizsgálatok módját és rendszerét, amelyhez a három új mobil labor hathatós támogatást ad − hangoztatta a nonprofit társaság vezetője. Mint elmondta, a termékek és a biogazdaságok működésének folyamatos ellenőrzésével az elsődleges cél a lakossági bizalom erősítése.

A mobil megoldás ugyanakkor nem helyettesíti az átfogó, eddig megszokott laboratóriumi vizsgálatokat, hanem előzetes szűrőként tárhatja fel a hibákat, deríti ki a visszaéléseket a hagyományosnál jóval olcsóbban − tette hozzá a szakember. Az autókkal végzett helyszíni vizsgálatok és gyorstesztek alkalmasak például a nitráttartalom, a gombatoxinok, más szennyezettségek és a genetikailag módosított szervezetek, alkotók (GMO) kiszűrésére.

Hogy bizonyosodhatsz meg arról, hogy valóban bio?

Ha a termelő vagy az árusító fel tudja mutatni az eredetről szóló, Biokontroll által kiállított, hologrammal védett igazolást, és a késztermék címkéjén meg is található a HU-Öko-01 jelölés, akkor biztosak lehetünk az áru eredetében, legyen szó készételről vagy terményről.

Amennyiben egy vizsgálat során szabálytalanságra derül fény, a hibás termékkörtől vagy akár az egész gazdaságtól megvonhatják a bio-tanúsítványt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem