21 °C Budapest

Hibázott a SPAR és az Aldi: jöhet a tízmilliós bírság?

Pénzcentrum
2014. február 19. 11:10

Egyszerre indult versenyfelügyeleti eljárás a SPAR és az Aldi ellen - értesült a Pénzcentrum.hu. A vizsgálat megindítása mögött mindkét esetben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, a fogyasztók megtévesztése áll .

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt január 30-án versenyfelügyeleti eljárást indított a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ellen. Az élelmiszer-üzletlánc "az 5 000 Ft vásárlás után 500 Ft visszajár" akciója vélhetően valótlanul tüntette fel, hogy minden elköltött ötezer forint után járna az ötszáz forintos kedvezmény. A valóságban minimum tízezer forint összértékű vásárlás volt szükséges az ötszáz forint kedvezmény eléréséhez. Ezen felül a GVH azt is kifogásolta, hogy a SPAR nem vagy nem elég észrevehetően tüntette fel az 500 forintos kupon beváltásának részleteit, melyek ráadásul annak felhasználhatóságát is korlátozzák.

2011-ben egyébként már szabott ki komoly, közel 17 millió forintos eljárási bírságot a GVH a SPAR-ra, mert a vállalkozás a Versenyhivatal számos kérdésére hiányosan szolgáltatott adatokat. A bírság kiszabását követően akkor a GVH munkatársai előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét is tartottak a cég székhelyén.

A Pénzcentrum.hu megkeresésére a SPAR annnyit közölt, hogy mivel folyamatban lévő eljárásról van szó, ezért a vizsgálat befejezéséig nem kívánnak nyilatkozni.

Szintén a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértése miatt, ugyanazon a napon indította meg az eljárást a GVH az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.-vel szemben. A német diszkontáruház-lánc tavaly szeptember végén 11 900 forintos akciós áron hirdetett "CANON PIXIMA MG2255" nyomtató sok boltban nem volt elérhető. A GVH szerint az akciós áron hirdetett nyomtatóról az Aldi feltételezhette volna, hogy a terméket nem tudja majd a megfelelő időtartamig és mennyiségben szolgáltatni.

Megkeresésünkre az Aldi sem kíván nyilatkozni a vizsgálat lezárultáig.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Aldi ellen 2012-ben már indult hasonló eljárás, mert az akciós újságban hirdetett TEVION merevlemez nem volt kellő mennyiségben elérhető az akció végéig. Abban az ügyben egy évvel később született döntés, és 25 millió forintos bírságot szabott ki a Versenyhivatal.

A diszkontláncnak már korábban is meggyűlt a baja a GVH-val. 2011-ben azért kapott 15 millió forintos bírságot az áruházlánc, mert az általa forgalmazott termékek nagy részét "Magyar minőség" felirattal látta el, mely a nemzeti színű háttérrel együtt alkalmazva azt a látszatot kelthette a fogyasztóban, hogy magyar terméket vásárolt. A valóságban az alapanyagok sok esetben nem hazai eredetűek voltak.

Mindkét üzletlánc esetében három hónap a vizsgálat befejezési határideje, amely kétszer, de maximum két hónappal meghosszabbítható az ügy bonyolultságától függően. 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem