14 °C Budapest

Hiába cseng a Matelcsy: így kerüld ki a telefon-különadót

Pénzcentrum
2012. május 1. 07:57

Kövezzenek meg drága olvasók, de szerintem valami jó is kisülhet a kormány által kiagyalt telekom-különadóból, a Matelcsyből. Elsősorban nem a költségvetési lyuk betömésére gondolok, arról már úgyis tudjuk, hogy feneketlen. A percenként 2 forintos extra költség azokat is rábírhatja egy okostelefon vásárlásra, akik eddig ódzkodtak tőle. Jövő ilyenkor már remélem tele lesz a Viber telefonkönyvem és még nagymamámmal is adó és költségmentesen beszélhetek. Azoknak segít a Pénzcenrtrum.hu cikke, akik csatlakoznának ehhez a "telefonforradalomhoz".

Okostelefonokat már 0 forintért is kínálnak a szolgáltatók, de akár kártyafüggetlenül is bárkinek elérhetővé váltak. Az utcán való netezés már messze nem számít luxusnak, telefonadó után meg végképp nem lesz az, inkább a spórolás eszköze lehet a mobilnet. Nehéz döntés, hogy milyen készüléket, csomagot válasszunk, ha interneten akarunk üzeneteket küldeni és telefonálni. Telefon összehasonlító cikkünk még most is aktuális, az árak tekintetében történt csak némi változás, minden olcsóbb lett az elmúlt hónapokban.

Ha már kiválasztottuk a készüléket a Pénzcentrum.hu segít kikerülni a legnagyobb buktatókat és a tarifaválasztónkkal megtalálhatod a neked legmegfelelőbb mobilnetet. A piaci körképünkből kiderül, hogy lehet 500 forintos havidíjért is internetezni telefonunkon, ennyiért bőven kiválthatjuk havi sms adagunkat. Kicsivel többet 1 000 - 2 000 forint körüli összeget kell havonta fizetnünk a teljesebb élményért, ezekkel a csomagokkal már hang, videóhívásokat is kezdeményezhetünk a neten. Azt se felejtsük el, hogy már sok nyilvános WiFi (vezeték nélküli internet) elérhetőség van a városban, amit egy okostelefonnal ingyen használhatunk telefonálásra, üzenetek írására.

Mi az a Wifi?

Irodákban, nyilvános helyeken (repülőtér, (gyors)étterem, hotel, kávézó, pláza stb .) lévő vezeték nélküli helyi hálózat, aminek segítségével bárki saját számítógépével vagy telefonjával kapcsolódhat a világhálóra. Ezeket az ingyenes helyeket mi is használhatjuk és telefonálhatunk költségek nélkül, hiszen ezeken a hálózatokon keresztül teljesen ingyen kapcsolódhatunk a világhálóra és használhatjuk telefonunk alkalmazásait. Már megtalálni sem nehéz ezeket az ingyenes internetelérhetőségeket. A WiFi finder alkalmazás Androidon és iPhone-on is segít ebben, kiír minden közelben lévő internet elérhetőséget. Szűrhetünk ingyenes és fizetős helyek között is, érdemes letölteni.

A buktatók

A régi előfizetés mellé most vásárolt okostelefon tulajok rosszul járhatnak, ha nem kötnek azonnal mobilnet előfizetést is. Amennyiben még nincs előfizetésünk és használni szeretnénk az új készülékünket, akkor első dolgunk legyen a mobilnet letiltása a menüben. Tízezres számlákat kaphatnak, akik ezt elfelejtik. Egy tavalyi határozat értelmében az új sim kártyák esetében már nem lehet aktiválni a mobilnetet az ügyfél külön kérése nélkül, de azért így is érdemes vigyázni.

Határ mellett élők és gyakori utazók a ROAMING-ot is azonnal kapcsolják ki, ez a külföldi hálózaton történő internetezést engedő beállítás is súlyos ezresekbe kerülhet a gyanútlan telefontulajdonosnak.

Milyen csomagot válasszunk?

Az árak nem változtak igazán, de végre nem érezhetjük azt, hogy a túlforgalmazási díjon akar megkopasztani minket bármelyik szolgáltató is. Egyedül a Telenor legolcsóbb csomagja esetén érdemes a szokásosnál jóval inkább odafigyelni az adatforgalmunkra, bár ezért a kényelmetlenségért cserébe legalább nagyobb adatforgalmat enged a szolgáltató, mint más hasonló díjú csomag.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


Nem tudunk egyetlen szolgáltatót sem kiemelni, hasonló áron tudunk internetezni mindenhol. Az új szereplők, Tesco és Blue Mobile lehet csak meglepetés, különösen az utóbbi, ahol szerintünk versenyképes szolgáltatás érhető el. Igazán nagy előrelépés lenne a szolgáltatások területén a több előfizetés közötti (családon belüli) megosztás lehetősége. Az okostelefonok már a diákok számára is elérhető, de nagy költség lenne minden családtagnak külön internet előfizetés vásárlása, ezt helyettesíthetné egy megosztható letöltési kerettel rendelkező csomag. Ilyen még sehol nem elérhető.

A legkisebb csomagok talán az sms-ek kiváltására egy kis böngészésre és a WiFi finder futtatására elegendő egy hónapig. A drágább 100-500 megások azok, amik már egy kis odafigyeléssel szinte mindenre elegendő, a leginkább elterjedt Viber és Skypehasználatára mindenképp. Mind a két alkalmazás elérhető Androidra és iPhone-ra is, és szinte tökéletes élményt nyújtanak beszélgetés közben, adómentesen! Használatuk sem nehezebb, mint magáé a telefoné. 

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm