2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Hiába az áfacsökkentés: nem lett sokkal olcsóbb a hal


Január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkent az étkezési halak forgalmi adója, és az év elején az áruházláncok azt ígérték, ez 17-22 százalékos árleszállítást hoz majd. Csakhogy a csapadékos időjárás és a forint gyengülése imiatt az üzletláncok számára fenntarthatatlan­ná vált az étkezési halak áfacsökkentése után ígért áresés, vagyis áfacsökkentés ide vagy oda, nem fizetünk jelentősen kevesebbet a halért a boltokban, mint akár tavaly decemberben.

Január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkent az étkezési halak forgalmi adója. Az adóváltozásból származó 17 százalékos árelőnyt azonban az üzletláncok nem tudták hosszú távon átadni a fogyasztóknak, holott több piaci szereplő még 22 százalékos árleszállítást ígért.A tavaly még kilogrammonként 2300-2400 forintba kerülő pontyszeletek ára a forgalmi adó mérséklődése után az év elején 1900-2000 forint is volt, míg a lazacfiléé átlagosan 7000-ről 5800 forintra csökkent. Ma viszont a legtöbb esetben a két érték közé esnek a kilogrammonkénti árak, inkább a múlt év végihez közelítve - írja a Világgazdaság.

A cikkből az is kiderül, hogy a halfogyasztás szezonalitása az áfacsökkentés ellenére is megmaradt. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk