21 °C Budapest

Elképesztő, mennyit keresett tavaly Frei Tamás

2016. január 31. 09:06

A 2015-ös sikerlisták alapján kiderül, hogy a világban uralkodó olvasási trendek hozzánk is begyűrűznek, a nemzetközi sikerlistás könyvek itthon is népszerűek. Sokan és sokfélét olvastunk tavaly is, a szórakoztató irodalom éppúgy helyet kapott a Bookline toplistáin, mint a komoly szépirodalom, vagy akár a helyesírási szótár.

A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának sikere különleges, hiszen nem egy könnyed olvasmányról van szó. Mivel a Bookline sikerlistája az egyéni vásárlások alapján készül, az intézményi vásárlások nem indokolhatják a könyv sikerét. Úgy látszik, a mai napig fontosnak tartjuk, hogy magunk és gyerekeink is helyesen tudjanak írni.

A Bélügyek, Gárdos Pétertől a Hajnali láz, ami a legsikeresebb magyar regény lett idén a Bookline összesítése szerint, A lány a vonaton vagy akár A tőke a 21. században töretlen sikere pedig egyértelműen azt mutatja, hogy nemcsak a könnyed olvasmányok nyerik meg maguknak az olvasókat, hanem az igényes szép- és szakirodalom is. A Bélügyeknek sikerült 240 napig a sikerlistán maradnia, szinte egész évben kirobbanthatatlan volt a legkeresettebb könyvek közül.

A relaxációs mesék és stresszoldó technikák népszerűsége töretlen volt idén, sokszor szerepelt a toplistán Vekerdy Tamás, Kádár Annamária, Lori Lite és Beck Andrea pszichológia témájú könyve. Kádár Annamária Mesepszichológiája 254 napig szerepelt 2015-ben a Bookline sikerlistáján, míg Beck Andreától A Titoktündér már több mint egy éve, 416 napja szerepel a toplistás könyvek között.

Frei Tamás az egyetlen olyan szerző a sikerlistán, akinek sikerült kétszer is meghódítania a csúcsot, és első helyen szerepelnie. Októberben és novemberben is az Agrárbáróké volt a dobogó legfelső foka, a szövevényes nemzetközi játszmákat és országokat átívelő gátlástalanságot bemutató regény decemberben is csak a második helyre csúszott vissza.

Rekordideig, összesen 209 napig szerepelt a legjobbak között Johanna Basford Titkos Kert című felnőtteknek szánt színezőkönyve, ami háromszor volt dobogós, júniusban, rögtön a megjelenést követően az első helyet szerezte meg, júliusban pedig a másodikat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lány a vonaton 2015 sikerkönyve, egész évben szerepelt a listán, májusban és júniusban is dobogós helyezése volt, júliusban is csak a negyedik helyre szorult vissza, az e-könyvek között pedig az első helyezést érte el júliusban. A gasztrokönyvek közül kiemelkedik az év végén új lendületet kapó Bernáth József-könyv - amiben a szakács stílusosan és lezseren főz -, hiszen novemberben 40 helyet lépett előre.

Veronica Roth, a Beavatott-trilógia szerzője azzal írta be magát a legjobbak közé, hogy egy hónap alatt ő is 40 helyet lépett előre 2015 januárjában. Alföldi Róbert interjúkötete is szépen haladt tavaly a dobogó felé; mellette pedig ott toporgott Piketty bestsellere, A tőke a 21. században, ami közérthetően mutatja be korunk gazdasági folyamatait; a könyv 36 helyet ugrott előre júniusban.

Egy-egy filmfeldolgozás is sokat lendít a könyvek népszerűségén. A szürke ötven árnyalata a film bemutatását követően új lendületet kapott február hónapban, az Útvesztő-trilógia, a Beavatott-sorozat és Jane Hawking regénye, az Utazás a végtelenbe is új erőre kapott a filmbemutatók után. De újra előtérbe került a Marsi is, a Matt Damon főszereplésével készült film bemutatása után.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm