7 °C Budapest

Hatalmasat bukhatsz, ha ezekkel a forintérmékkel fizetsz!

Pénzcentrum
2014. július 7. 11:05

Évről-évre új emlékérméket ad ki a Magyar Nemzeti Bank különböző címletekben. Ez azt jelenti, hogy akár fizethetnénk egy 10 ezer forintos érmével, ha akarnánk, bár nem igazán érné meg. Ezeknek az érméknek az értéke ugyanis folyamatosan változik, egy 5000-es érme akár 15 ezret is érhet.

Minden évben számos érmét ad ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), leginkább 5-10 ezres címletekben. Bárki fizethet ezekkel az emlékérmékkel, de valójában sokkal értékesebbek, mint ami rájuk van írva. Ugyanis vagy már a kibocsátásuk pillanatában többet érnek a gyűjtők körében (például a kevés darabszám hathat ilyen értéknövelő tényezőként), vagy pedig idővel (miután elfogytak az elsődleges forgalmazónál, a Magyar Pénzverő Zrt.-nél) felértékelődnek - tájékoztatta az MNB a Pénzcentrum.hu-t.

Gyűjtőké a szerencse

Attól is függ, mennyit fognak érni ezek az emlékérmék, hogy milyen az alapanyaguk, és az éppen mennyit ér a világpiacon. Emellett az sem mindegy, a gyűjtők mennyire kapkodnak utána. Az apróhirdetős, vagy aukciós oldalakon például az eladó és a vevő egymás közötti alkujától függ az érme aktuális ára. Például a 2003-ban összesen hatezer példányban kibocsátott Rákóczi szabadságharc 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét a 2003-as kibocsátáskor névértéken, azaz 5000 forintért értékesítette a Pénzverő. Ma ez az érme 4 300 forintot ér az alapján, mennyi az ezüsttartalma. 2006-ban az utolsó, még készleten lévő selyemfényes változatokat a Pénzverő 8 000 forintos áron kínálta, a tükörfényes - már készletről kifogyott - érme utolsó eladási ára 9 000 forint volt. Ugyanez az érme egy-egy darabja 2008-ban árverésen selyemfényű kivitelben 28 EUR-ért, azaz 8 400 forint körüli összegért, tükörfényes kivitelben 50 EUR-ért, azaz több mint 15 000 forintért kelt el. A 2012-es magyar érmekatalógus ezt az érmét selyemfényű változatban 10 000 forintra, tükörfényes kiadásban 20 000 forintra tartja. Azaz az 5000 forintos névértékű érme sokféle áron kelt el az évek során.

Az új érmék idén

Mindez azt jelenti, hogy a 2014-ben kibocsátott érmék is minden bizonnyal sokkal többet fognak érni később. Idén márciustól szinte havi rendszerességgel jött ki egy-egy újabb érme: például Mária aranyforintja, Ybl Miklós építész, Egressy Béni zeneszerző, vagy Spányi Béla festőművész emlékére. Július 24-én pedig újabb érmecsalád kerül forgalomba, Fáy András tiszteletére. Általában több névértékű, egy olcsóbb és egy nagyobb értékű kerül forgalomba ezeknél az emlékérméknél. Ezúttal is így van, egy 2000 és egy 5000 forintos névértékű is elérhető a Fáy emlékérméből. Az 5000-es ezüst, és ötezer darabot vernek belőle. A másik 2000-es színesfémből készül, szintén ötezer darabban.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A júliusi debüt után még több érme érkezik idén. Augusztusban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 25. évfordulója alkalmából készült emlékérme:

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Szeptember közepe táján adják ki a Bárány Róbert (1876-1936) emlékérmet, amiért 100 éve nyerte el a Nobel-díjat:

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Szeptember végén Somogyvár-Kupavár Nemzeti Emlékhely érme:

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Ganz Ábrahám (1814-1867) születésének 200. évfordulója alkalmából, a "Magyar mérnökök, feltalálók" sorozat részeként novemberben:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

November közepén Zrínyi Miklós (1620-1664) halálának 350. évfordulójára:

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Szintén november közepére várható a Lechner Ödön emlékérme:

Forrás: Magyar Nemzeti Bank


És decemberben az év utolsó új érméi Homoki-Nagy István (1914-1979) születésének 100. évfordulójára:

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Idén június 5-én zárult a nyilvános konzultáció, eddig lehetett javaslatokat tenni arra, hogy ki szerepeljen a 2015. év emlékérméin. Többek között a Biblia első magyar nyelvű fordításának megjelenése, a Nobel-díjas sorozat legújabb kiadása, Tinódi Lantos Sebestyén születésének, vagy az Uraniae csillagvizsgáló felavatásának évfordulójára tervezett kiadásokkal kapcsolatban lehetett javaslatokat tenni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem