Ha ebbe a magyar városba mész, elfelejtheted a készpénzt

2017. június 30. 13:00

Egyre több érintőkártya van Magyarországon, számuk lassan eléri a hatmilliót, a forgalomban lévő kártyák többsége képes az ilyen típusú fizetésre. Szegeden ráadásul nemcsak a boltokban állnak át erre a technológiára.

Hazánkban dinamikusan növekszik az érintőkártyák száma. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint csak az idei első negyedévben számuk több mint 5%-ot emelkedett, így elérte az 5,9 millió darabot. Ezzel a Magyarországon elérhető bankkártyáknak már a kétharmada rendelkezik ezzel a funkcióval. Az MNB legfrissebb adatai alapján 2017. I. negyedévében a kártyás vásárlások közel kétharmada (63%) történt érintőkártyával, míg az így fizetett összeg megközelítette a bankkártyás vásárlások értékének felét (48%).

A hazai bankok és kártyatársaságok országos kampányának köszönhetően egyre több helyen használhatjuk azt az egyszerű, egyszersmind biztonságos módot, melyben a fizetést a bankkártya terminálhoz érintésével oldjuk meg. Az üzletekben, vendéglátóhelyeken már megszokottá vált az egyérintéses fizetés, függetlenül attól, hogy PIN kódot kell-e utána beütni vagy a kisebb (5.000 forint alatti) összeg miatt az sem szükséges. Szegeden idéntől még inkább várható az érintéses mód terjedése, mert a város vezetése - a Mastercarddal együttműködve - célul tűzte ki, hogy több városi szolgáltatásban is elérhetővé teszi ezt a fizetési módot.

Szeged "Cashless city" koncepciójával több szolgáltatási területen is bevezetik az elektronikus fizetést. Az év elején elindult az online ebéd-, valamint a távhődíj befizetés, de lehetőség van a vízdíj hasonló módozatú megfizetésére is.

A közeljövőben pedig a közlekedés terén válik több területen lehetővé a bankkártya alapú fizetési megoldás. Az utcákon, csomópontokban található felújított jegy- és bérletautomaták is megengedik a bankkártya használatát. Ezzel a városban elérhető elektronikus fizetési módozatok között általánossá válik az egyérintéses fizetés. Szeged város Önkormányzata a Mastercard Europe-pal együttműködve kommunikációs kampánnyal is népszerűsíti a kártyahasználatot és az egyérintéses fizetést. A kampány most indul és a 2017-es év során folyamatosan zajlik, számos kommunikációs felületen megjelenítve a "Bankkártyával csak egy érintés!" szlogenjét és arculatát.

Jelentős, új szolgáltatási elemként június elején 136 parkolóautomata érhető el a Belváros fizető övezeteiben. A rendszer lehetővé teszi az érintőkártyás fizetést is, így nem kell az aprópénzzel bajlódnunk vagy sms-eket küldenünk, egyszerűen, egyetlen érintéssel megválthatjuk a parkolójegyünket. Az automaták ugyanakkor készpénzt is elfogadnak. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az önkormányzati hatókörben egyre több szolgáltatás kapcsán nyílik meg az elektronikus fizetés lehetősége.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem