2 °C Budapest

Gyanúsan olcsó eper a hiperekben: mi állhat a háttérben?

2014. április 1. 16:09

Gyanúsan alacsonynak találják hazai termelők azokat az árakat, amelyeken több élelmiszerlánc is árusítja a külföldi földiepret. Az Auchan például "indul az eperszezon" szlogennel hirdetett a közelmúltban olyan akciót, amellyel 778 forintos kilónkénti áron kínált spanyol epret, míg a magyar eper szezon eleji árai általában 2-3 ezer forint között mozognak. A termelőket most a "dömpingszerű" importárak mellett a meleg időjárás is idegesíti, mert a hazai szabadföldi eperszüret az idén nagyon korán, akár már május 10-e körül megkezdődhet, így egy komolyabb lehűlés hatalmas károkkal fenyegethet.

Fél kilónként 389 forintos áron hirdetett a közelmúltban az Auchan eperakciót, amelyet "indul az eperszezon" címmel óriásplakátokkal is megtámogatott. Az Auchan-áruházak spanyol epret értékesítettek, amelyet kilóra vetítve 778 forintos áron kínáltak, így a külföldi termék nettó ára - a 27 százalékos áfát leszámítva - 612 forint körüli lehetett. Hasonló árszinten jelent meg a spanyol eper más élelmiszerhálózatokban, így például a Sparban is.

Vevőcsalogatónak használhatják

Meglepően alacsony az az ár, amelyen az Auchan a spanyol epret árusította - fogalmazott Mártonffy Béla, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Szerinte az üzletlánc "jó beszállítót" találhatott, hogy a külföldi termékkel a magyar piacon ilyen olcsón tudott megjelenni. Arról lehet szó, hogy az Auchan az alacsony eperárat vevőcsalogatónak szánta a hazai gyümölcsfogyasztókért folytatott versenyben - vélte az elnök.

Az Auchan saját vállalata közvetlenül a termelőktől vásárolja meg Spanyolországban az epret - közölte ugyanakkor Gál Judit, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere. A spanyol szabadföldi szezon már februárban megkezdődött és a magyarnál általában tovább is tart, így most a spanyol termelők már az ottani szezon közepén járnak.

Logisztikai költség és diszkont árpolitika

Mivel a spanyol piacon megfelelő mennyiségű és minőségű eper áll rendelkezésre, az ottani árak fokozatosan csökkennek. Emellett az Auchan beszerzési áraira rakódó kis logisztikai költség, illetve az üzletlánc diszkont árpolitikájának megfelelő szűk árrés tett lehetővé a 778 forintos kilónkénti fogyasztói árat a magyar piacon - tette hozzá a kommunikációs menedzser.

Magyar termésként ma csak fűtött fóliás földiepret lehet kapni, amelynek kilónkénti ára megközelíti a 3 ezer forint. Néhány hét múlva, várhatóan április közepe-vége körül érik be a fóliás eper, amelynek kilogrammonkénti ára 1200-1500 forint lehet, és ebből már az Auchan is kíván forgalmazni.

Fokozatosan csökkentik az importot

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A valódi hazai szezon azonban a szabadföldi eperrel kezdődik, az üzletlánc szerint előreláthatóan május közepén. A szabadföldi ár - közölte az Auchan - kilónként 800-900 forint lehet az időjárástól és a mennyiségtől függően. A hazai szabadföldi termés megjelenésekor az Auchan várhatóan már csak hazai epret kínál majd, addig pedig Gál Judit szerint az import mennyiségét fokozatosan csökkenti.

Más véleményen vannak a hazai termelők, akik szerint a legnagyobb mennyiséget adó, itteni szabadföldi epernél is legalább 1,5-2 ezer forintos kilónkénti induló árakra lehet számítani, így egy hatkilónyi epret tartalmazó láda ára 9-12 ezer forint között mozoghat. A szezon végére pedig a ládánkénti árak 2-3 ezer forintra eshetnek, vagyis a kilónkénti árak 300-500 forintra süllyedhetnek.

Milyen költségekkel termelnek a spanyol gazdák?

Az itteni önköltségből kiindulva tartják irreálisnak hazai termelők, hogy a spanyol eper 600 forint körüli nettó árakon jelenhet meg a magyar piacon, hiszen a beszerzési árat számos költségtényezőnek kell még növelnie, amíg az áru idáig eljut. Egyes hazai termelők szerint a spanyol gazdálkodóknak bukniuk kell az üzleten, hacsak nem "ingyenmunkások" vagy támogatások csökkentik költségeiket. Emellett nyilvánvaló, hogy az áruházláncok a már említett, vevőcsalogatói célzattal nem alkalmaznak árrést, vagy nagyon szűkre szabják azt, esetleg különböző trükköket is bevetnek az alacsony fogyasztói árak kialakítása érdekében - vélik a termelők.

A gazdálkodók szerint az importeper többnyire ízetlen a magyar terméshez képest, így a fogyasztók hamar rájönnek, hogy nem érdemes megvásárolni azt. Tavaly is voltak hasonló eperakciók, és a hazai termelők tartottak is ezektől, de a külföldi áru a magyar eperszüret idejére nagyrészt eltűnt. Így az import árletörő hatást nem igazán fejtett ki, a háziasszonyok pedig egyébként is a sokkal ízletesebb magyar földiepret keresték.

Idegesítő az időjárás is

A termelőket most a "dömpingáras importnál" jobban idegesíti, miként alakul majd az időjárás a következő hetekben, mivel ez a várható termés mennyiségét és minőségét is jelentősen befolyásolhatja. A szokatlan meleg miatt ugyanis valószínű, hogy az idei szabadföldi szüret rendkívül korán, akár már május 10-e körül, vagyis fagyosszentek környékén megkezdődhet. Ekkor pedig egy komolyabb lehűléssel járó fagy hatalmas károkat okozhat az érett termésben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm