2020. szeptember 22. kedd Móric

Globális átverés? Ezért törnek olyan könnyen össze a csúcsmobilok


A legtöbb embernek van legalább egy, de sokszor kettő-három olyan ismerőse is, aki épp törött kijelzővel használja az okostelefonját. A javíttatás persze méregdrága, új készülékre pedig nem mindig futja. De mi kerülnek ezek a készülékek több százezer forintba? És miért mennek tönkre ilyen gyorsan?


"Bezzeg az én időmben" - mondhatnánk ezt akár már a telefonjainkra is, hiszen a Nokia 3310-esek korában valamiért még nem mentek tökre ilyen gyorsan a készülékek. Napjainkban, a csúcsmobilok korában azonban a telefonok nemcsak méregdrágák, de nagyon könnyen tönkre is mehetnek. Utánajártunk, mi lehet a magyarázat.

2 év az átlag

A legfrissebb felmérések szerint manapság a magyar lakosság közel 61 százaléka használ okostelefont, amely a 2012-es, 22 százalékos arányhoz képest csaknem háromszoros növekedést jelent.

A Kantar kutatása szerint egy átlagfelhasználó közel 2 évig használja a mobiltelefonját, mielőtt egy újra cserélné azt.

A legtöbben csak akkor váltanak készüléküket, ha az meghibásodik. De sokan vannak, akik a szolgáltatójuknál lévő hűségidő lejártához kötik a készülékcserét és egyre nagyobb arányban jelennek meg azok is, akik az új modell érkezésekor azonnal lecserélik az "elavult" telefonjukat.

Miért mennek tönkre olyan gyorsan?

Az elmúlt években egyre jobban megtanultuk kihasználni az okostelefon által nyújtott lehetőségeket. Az e-net kutatása szerint ma már például a felnőtt magyar internetezők 86 százaléka, azaz 4,5 millióan elsősorban a mobiltelefonját használja internetezésre.

Ezzel párhuzamosan egyre többször nyúlunk a készülékünk után, a Dscout felmérése szerint például átlagosan naponta 2617-szer érintjük meg a mobiltelefonunkat, ami így a korábbinál gyorsabban használódik el és gyakrabban történnek vele balesetek

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Nyilas Orsolya, a Samsung Magyar Zrt. vállalati kommunikációs vezetője.

Tervezett elavulás?

Egy elmélet szerint az 1920-as évek óta a gyártók a folyamatos profit és a termelés növelésének érdekében szándékosan kezdték el lerövidíteni a termékeik élettartamát, ahelyett, hogy minél tartósabb árukat próbálnának gyártani. A tervezett elavulás elmélet a Villanykörte Összeesküvés című film megjelenése után terjedt el. A film szerint ugyanis korábban 2 500 órát bíró villanykörték is voltak, de a gyártók lerövidítették az élettartamot, hogy gyakrabban kelljen új körtéket vásárolnunk.

Nem olcsó mulatság

Az okostelefonok cserélgetése azonban nem olcsó mulatság. A Samsungnál például az alsó-középkategóriás készülékek árai 49 990 és 59 990 forint között mozognak, míg a legújabb felső-középkategóriás telefonok a kijelző méretétől függően 89 990 és 119 990 forintért érhetőek el. A csúcskészüléknek számító Galaxy S8 és Galaxy S8+ okostelefonok azonban már 274 990 és 299 990 forintért vásárolhatóak meg.

Persze a legújabb iPhone-ok is hasonlóan magas árakon kaphatóak. Ráadásul a Telegraph korábbi cikke szerint Magyarország a legdrágább hely a világon az iPhone 7 megvásárlására. Míg újonnan a kisebb tárhellyel rendelkező iPhone 7-es készülék nálunk 256 ezer forintba került, addig Amerikában ugyanezért a készülékért mindössze 179 ezer forintnak megfelelő dollárt kellet fizetni. De miért kell ilyen sokat fizetnünk?

A mobiltelefonok ára számos komponensből tevődik össze: az anyagköltségen és az összeszerelési költségen túl kutatási-fejlesztési, logisztikai és marketing kiadásokkal is számolni kell. Ehhez adódnak hozzá a különböző licensz- és támogatási díjak, valamint a kapcsolódó adó- és vámterhek

- tette hozzá Nyilas Orsolya.

Persze a csúcskategóriás készülékeknél azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a legújabb fejlesztésekért és azoknak a megvalósításáért is fizetnünk kell. A készülékek javítási költségei pedig a meghibásodás mértéktől és a meghibásodott alkatrész árától függően változik. Egy csúcskészülékhez pedig nyilván drágább alkatrészek is kellenek. Egy iPhone 5S készülék kijelzőjének cseréjért például akár 25 ezer forintot is elkérhetnek.

Melyik most a legjobb?

Nemrég a Business Insider összeállított egy toplistát arról, hogy melyek a legjobb okostelefonok a világon. Mutatjuk a lista legjobbjait.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó