2 °C Budapest

Globális átverés? Ezért törnek olyan könnyen össze a csúcsmobilok

Pénzcentrum
2017. május 20. 07:03

A legtöbb embernek van legalább egy, de sokszor kettő-három olyan ismerőse is, aki épp törött kijelzővel használja az okostelefonját. A javíttatás persze méregdrága, új készülékre pedig nem mindig futja. De mi kerülnek ezek a készülékek több százezer forintba? És miért mennek tönkre ilyen gyorsan?

"Bezzeg az én időmben" - mondhatnánk ezt akár már a telefonjainkra is, hiszen a Nokia 3310-esek korában valamiért még nem mentek tökre ilyen gyorsan a készülékek. Napjainkban, a csúcsmobilok korában azonban a telefonok nemcsak méregdrágák, de nagyon könnyen tönkre is mehetnek. Utánajártunk, mi lehet a magyarázat.

2 év az átlag

A legfrissebb felmérések szerint manapság a magyar lakosság közel 61 százaléka használ okostelefont, amely a 2012-es, 22 százalékos arányhoz képest csaknem háromszoros növekedést jelent.

A Kantar kutatása szerint egy átlagfelhasználó közel 2 évig használja a mobiltelefonját, mielőtt egy újra cserélné azt.

A legtöbben csak akkor váltanak készüléküket, ha az meghibásodik. De sokan vannak, akik a szolgáltatójuknál lévő hűségidő lejártához kötik a készülékcserét és egyre nagyobb arányban jelennek meg azok is, akik az új modell érkezésekor azonnal lecserélik az "elavult" telefonjukat.

Miért mennek tönkre olyan gyorsan?

Az elmúlt években egyre jobban megtanultuk kihasználni az okostelefon által nyújtott lehetőségeket. Az e-net kutatása szerint ma már például a felnőtt magyar internetezők 86 százaléka, azaz 4,5 millióan elsősorban a mobiltelefonját használja internetezésre.

Ezzel párhuzamosan egyre többször nyúlunk a készülékünk után, a Dscout felmérése szerint például átlagosan naponta 2617-szer érintjük meg a mobiltelefonunkat, ami így a korábbinál gyorsabban használódik el és gyakrabban történnek vele balesetek

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Nyilas Orsolya, a Samsung Magyar Zrt. vállalati kommunikációs vezetője.

Tervezett elavulás?

Egy elmélet szerint az 1920-as évek óta a gyártók a folyamatos profit és a termelés növelésének érdekében szándékosan kezdték el lerövidíteni a termékeik élettartamát, ahelyett, hogy minél tartósabb árukat próbálnának gyártani. A tervezett elavulás elmélet a Villanykörte Összeesküvés című film megjelenése után terjedt el. A film szerint ugyanis korábban 2 500 órát bíró villanykörték is voltak, de a gyártók lerövidítették az élettartamot, hogy gyakrabban kelljen új körtéket vásárolnunk.

Nem olcsó mulatság

Az okostelefonok cserélgetése azonban nem olcsó mulatság. A Samsungnál például az alsó-középkategóriás készülékek árai 49 990 és 59 990 forint között mozognak, míg a legújabb felső-középkategóriás telefonok a kijelző méretétől függően 89 990 és 119 990 forintért érhetőek el. A csúcskészüléknek számító Galaxy S8 és Galaxy S8+ okostelefonok azonban már 274 990 és 299 990 forintért vásárolhatóak meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Persze a legújabb iPhone-ok is hasonlóan magas árakon kaphatóak. Ráadásul a Telegraph korábbi cikke szerint Magyarország a legdrágább hely a világon az iPhone 7 megvásárlására. Míg újonnan a kisebb tárhellyel rendelkező iPhone 7-es készülék nálunk 256 ezer forintba került, addig Amerikában ugyanezért a készülékért mindössze 179 ezer forintnak megfelelő dollárt kellet fizetni. De miért kell ilyen sokat fizetnünk?

A mobiltelefonok ára számos komponensből tevődik össze: az anyagköltségen és az összeszerelési költségen túl kutatási-fejlesztési, logisztikai és marketing kiadásokkal is számolni kell. Ehhez adódnak hozzá a különböző licensz- és támogatási díjak, valamint a kapcsolódó adó- és vámterhek

- tette hozzá Nyilas Orsolya.

Persze a csúcskategóriás készülékeknél azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a legújabb fejlesztésekért és azoknak a megvalósításáért is fizetnünk kell. A készülékek javítási költségei pedig a meghibásodás mértéktől és a meghibásodott alkatrész árától függően változik. Egy csúcskészülékhez pedig nyilván drágább alkatrészek is kellenek. Egy iPhone 5S készülék kijelzőjének cseréjért például akár 25 ezer forintot is elkérhetnek.

Melyik most a legjobb?

Nemrég a Business Insider összeállított egy toplistát arról, hogy melyek a legjobb okostelefonok a világon. Mutatjuk a lista legjobbjait.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem