14 °C Budapest

Gigabírsággal indulhat az újév: sokba fájhat az óvatlan szilveszterezés

2018. december 27. 14:00

Hamarosan itt az év vége, ilyenkor megélénkül a tűzijátékok iránti kereslet: december 28-a és 31-e között lehet ugyanis megvásárolni a III. kategóriás pirotechnikai eszközöket. Ugyanakkor komoly büntetést kockáztat, aki nem tartja be a vonatkozó szabályokat: összeszedtük, mire kell figyelni!

Közeleg a Szilveszter, ami sokak számára maga a pokol: ugyanis ilyenkor legálisan lehet használni a nagyobb pirotechnikai eszközöket is - sokan pedig, főleg az állattartók egyenesen ki nem állhatják az újévi durrogtatást. Aki mégis tűzijátékozni szeretne, annak elég komoly előírásokat kell betartania, ha nem akar elég kemény büntetést fizetni, vagy ami rosszabb, balesetet szenvedni.

Először is nem mindegy, milyen pirotechnikai eszközt akarsz használni. A vonatkozó rendelet négy kategóriába sorolja ezeket:

  • I. osztály: ide tartoznak a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó termékek, amelyeket behatárolt területeken való használatra gyártottak, beleértve a beltereket is.
  • II. osztály: ebbe sorolták a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó pirotechnikai eszközöket, amelyeket már kizárólag kültéri használatra szántak.
  • III. osztály: ezek használata közepes kockázattal jár, ezeket csak a szabadban lévő, nyílt helyeken való használatra gyártottak. Továbbá a zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre.
  • IV. osztály: ezek nagy kockázattal járó pirotechnikai eszközök, amelyeket csak és kizárólag pirotechnikus kezelhet - és zajszintjük nem ártalmas az egészségre.
2005 óta Magyarországon petárdázni kifejezetten tilos! Még a birtoklása is szabálysértésnek minősül, és a törvény szerint már a birtoklásért is akár 150 ezres bírság is kiszabható.

A petárda azoknak a pirotechnikai eszközöknek a gyűjtőfogalma, amelyek nem látványhatást keltenek, csupán iszonyatosan hangosak - a betiltását is azzal indokolták, hogy a nagy durranások nagy mértékben zavarják a köznyugalmat, félelmet kelt az emberekben, állatokban.

Ki, miből, mennyit, mikor vehet?

Az első kategóriához nem kell semmilyen engedély, minden 14 éven felüli megveheti és tárolhatja őket, maximum egy kilogramm össztömegig. Felhasználás csak az útmutató követése alapján engedélyezett, 14 éven aluli csak nagykorú felügyelete mellett használhatja őket. A második kategóriás termékek megvásárlásához sem kell 18 évesnek lenni: ezeket 16 éven felüliek vehetik meg, és tárolhatják - itt is él a maximum egy kilós határ.

A harmadik osztályba tartozó tűzijátékokat csak nagykorú személyek vehetik meg és tárolhatják. A vásárlás csak és kizárólag december 28 és 31 között engedélyezett. Ezeket a termékeket csak 31-én este 6 óra és január elseje reggel 6 óra között lehet eldurrogtatni. Ezekből egy időben és helyen összesen 3 kiló összes nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatók.

A négyes kategóriába tartozó termékeket kizárólag szakemberek vehetik meg, tárolhatják, és használhatják.

Hogyan tároljam?

A jogszabály szerint magánszemélyek pirotechnikai termékeket csak az alábbiak betartásával tárolhatnak:

  • Nem tárolható a pirotechnikai termék más, tűzveszélyes anyaggal egy helyiségben, a nyitott tűzijátékokat nem lehet felügyelet nélkül hagyni.
  • Tilos a termékeket tetőtérben, alagsorban, vagy pincében tartani, továbbá az azok használatára nem jogosult személyektől el kell zárni a tűzijátékokat.
  • Csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől és mindennemű károsító tevékenységtől védve kell tárolniőket, a sérült burkolatú, átnedvesedett, szagot kibocsájtó, vagy melegedő pirotechnikai eszközöket azonnal el kell különíteni az ép termékektől, amelyeket a későbbiekben is tilos felhasználni.
  • A hibás termékeket az árusító helyre kell visszavinni!
  • A termék nem bontható szét, eredeti formája nem bontható meg, a közvetlen, kézi gyújtással szerelt tűzijátékok csak a gyújtóhelyet borító védősapkával mozgathatók, és az akaratlan gyújtástól védve szállíthatók.
  • Lakóegységenként csak egy személyre vonatkozó mennyiségű pirotechnikai eszköz tárolható - tehát az I. és II. kategóriából összesen maximum egy kilogramm.

Mik a használatra vonatkozó szabályok?

Az I. és II. osztályba tartozó tűzijátékok közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, védett természeti területen és "C" tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen csak pirotechnikus jelenlétében, és irányításával használhatók fel.

A termékek nem használhatók fel tömegközlekedési eszközön - és csak zárt csomagolásban szállíthatók -, magánszemélyek által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd és a többi), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen (kivéve december 28-án 18 óra és január 1-je 6 óra között).

Az 1. és a 2. osztályba tartozó termékek egész évben használhatók, tárolhatók és vásárolhatók, ezért csak abban az esetben kell visszavinni a forgalmazónak, ha az hibás. A fel nem használt 1-es és 2-es osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket az év során akár egy kisebb ünnep során is felhasználhatjuk.

A 3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközök használata csakis december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig engedélyezett. A fel nem használt, vagy hibás tűzijátékot legkésőbb január 5-én 24 óráig van lehetőség visszavinni a forgalmazóhoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vissza nem vitt 3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközök birtoklása szabálysértésnek minősül, tartásuk akár 150 ezer forintos büntetést is vonhat maga után.

Rengeteg pénz el lehet verni rá

Aki igazán nagy durrogtatást akar rendezni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: az internetes webáruházak számtalan terméket kínálnak a kis rakétáktól egészen a 64 lövéses bombatelepekig. A legdrágább, hármas besorolású termékeket már 5-6 ezer forinttól meg lehet venni, a legdrágább csomagok ára pedig meghaladhatja az 50-60 ezer forintot - ezekben már egy elég emberes adag robbanóanyag van.

Arra mindenképpen figyelj, hogy mások és a saját biztonságod érdekében csak legális, nyomon követhető helyről vásárolj tűzijátékokat!

A többség szerint veszélyes

A szilveszter idejére engedélyezett pirotechnikai eszközök használata rejt magában némi kockázatot, s ezekkel tisztában is vagyunk. Legalábbis a Groupama Biztosító megbízásából 1000 ember megkérdezésével készült reprezentatív kutatás eredményei szerint: a válaszadók 85 százaléka tartja többé-kevésbé veszélyesnek ezeket az újévi házi tűz- és fényjátékokat, ugyanakkor 56 százalékuk szerint az évi egyszeri, az újév beköszöntét ünneplő házi tűzijátékozás elfogadható szórakozás. Sokakat, a válaszadók 31 százalékát azonban annyira zavarja a tűzijátékozás, hogy ha rajtuk múlna, be is tiltanák még az évnek ezen szakaszában is. A petárdával, azaz a puszta durranással ijesztgető pirotechnikai eszközzel kapcsolatban azonban már a válaszadók 77 százaléka helyesli, hogy használatuk továbbra is tiltott maradjon szilveszterkor.

A férfiak szeretik

Bizonyára sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy ha tűzgyújtásról van szó, a férfiak milyen lelkesen tudják megragadni a gyufát. Nem meglepő módon ez nem csak a nyári grillezéseket, de a tűzijátékokat illetően is igaz rájuk. A férfiak közül másfélszer annyian engedélyeznék egész évben a házi tűzijátékok megrendezését: míg a nőknek csak 9, addig a férfiaknak 14 százaléka vélekedik így. A nők a szilveszteri tűzijátékok kockázatosságát is komolyabban ítélik meg: a női válaszadók 45 százaléka szerint a tűzijáték nagyon is veszélyes, férfiaknál ez az arány 30 százalék, és utóbbiak 15 százaléka szerint teljesen veszélytelen elfoglaltság a tűzijátékozás.

A kutyusokra különösen oda kell figyelni

Házi kedvenceink többségét zavarja a szilveszteri zaj: a kutatásban megkérdezettek gazdik többsége, pontosan 60 százaléka nyilatkozott így. Kutyáinkat, macskáinkat vagy más kisállatunkat legjobb ezért erre az időre beengedni a lakásba, vagy legalábbis olyan helyen elhelyezni (például garázsban), ahová kevésbé hatol el a tűzijáték ropogás zaja. Ha kedvencünknek kifejezetten gyötrelmes élmény ez az éjszaka, esetleg hajlamos pánikba esni, érdemes az állatorvos által javasolt nyugtatót is kéznél tartani. A kutyát azonban az etológusok szerint nem szabad pátyolgatni, vagy nyugtatni, csak még inkább megrémisztjük, ha mi magunk is azt sugalljuk, ez a hangzavar bizony ijesztő; jobb, ha inkább figyelemelterelésként játékkal próbálkozunk.

Nem csak a házi kedvencekre kell azonban ilyenkor nagyobb gondot fordítanunk. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a szilveszteri tűzijátékozás kapcsán nem gyakoriak a káresetek, de fordult már elő súlyos személyi sérüléssel járó baleset, ezért mindenképpen érdemes fokozottabban vigyázni magunkra és másokra is

- hívta fel a figyelmet Szabó Imre, a Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának vezetője.

Címlapkép: MTI Fotó / Kallos Bea

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem