13 °C Budapest

Friss kutatás: ezt a konyhai berendezést utálják legjobban a magyarok

2017. december 12. 13:00

A hűtőszekrényüket cserélnék le a legtöbben a beépített konyhagépek közül - derül ki egy friss kutatásból. Az adatok szerint a legtöbb háztartásban van legalább egy olyan konyhagép, amely cserére szorulna, és a hűtő mellett a szagelszívót, valamint a mosogatógépet korszerűsítenék sokan.

A hűtőszekrényüket cserélnék le a legtöbben a beépített konyhagépek közül - derül ki a Fundamenta országos kutatásából. Az adatok szerint a legtöbb háztartásban van legalább egy olyan konyhagép, amely cserére szorulna, és a hűtő mellett a szagelszívót, valamint a mosogatógépet korszerűsítenék sokan. A szakértő szerint érdemes minél korábban elkezdeni spórolni, hiszen az államilag támogatott lakáskassza segítségével a beépített konyhagépeket költséghatékonyan cserélhetjük le.

Egyre népszerűbbek a beépíthető konyhagépek: sok háztartásban már ezeket részesítik előnyben a különálló típusokkal szemben - derül ki a fiatal felnőttek körében végzett reprezentatív kutatásából. Azok az eszközök ugyanis, amelyek elrejthetők a konyhabútorban, helytakarékosak és designosak egyszerre. A beépített konyhagépeket legnagyobb arányban a fővárosiak választják, különösen a főzőlap és a sütő esetében, közülük is a magasabb jövedelemmel rendelkezők. Ugyanakkor az alacsonyabb jövedelmű válaszadók körében is népszerű a konyhagépek beépítése, különösen a mikrohullámú sütő és a hűtő esetén.

A leggyakrabban beépített konyhagép a hűtő, az otthonok 53 százalékában található meg, amelyet a mikró (50%), a szagelszívó (35%), a beépített sütő (31%), a főzőlap (25%), majd legvégül a mosogatógép (22%) követ. A legnagyobb igénybevétel természetesen az éjjel-nappal működő hűtőszekrényeknél van, mégis ennek a konyhagépnek a lecserélése a legmacerásabb, mivel a hűtő az egyik legdrágább konyhai eszközünk. Nem is meglepő, hogy a legtöbben (58%) a hűtőjükkel elégedetlenek, de a megkérdezettek több mint fele (56%) megszabadulna a szagelszívójától, 50 százalék a mosogatógépétől, 50 százalék a beépített sütőjét cserélné újra, és 48 százalék vágyik új főzőlapra otthonában. A beépített mikrójukat említették a legkevesebben, de a megkérdezettek több mint harmada (37%) ezt a konyhagépét is lecserélné.

Mivel egy esetleges háztartási nagygép-csere akár több százezer forintos kiadás is lehet, sokan addig használják eszközeiket, amíg ki nem lehelik a lelküket. Bár a tulajdonosok tisztában vannak a hibákkal, éveken keresztül képesek szemet hunyni felettük, hiszen a magas költségek nem teszik lehetővé egy új hűtőszekrény vagy tűzhely beszerzését. A Fundamenta szakértője szerint ez nem csak azért rossz taktika, mert egy rossz hűtő vagy tűzhely - amellett, hogy mindennapi bosszúságot okoz - rengeteg járulékos költséget generálhat, de még az étkezésünket is befolyásolja.

Érdemes ezért tudatosan készülni és időben félretenni, hogy az esetleges kiadások ne terheljék meg túlságosan a családi kasszát. Jó ötlet lehet például lakástakarékot indítani, amely nem csak lakásvásárlásra, felújításra, hanem beépíthető konyhagépek lecserélésére is felhasználható. Így az állami támogatással kiegészítve néhány év alatt kisebb havi befizetések mellett is összejöhet egy akkora megtakarítás, hogy akár az összes bosszantó konyhagép helyére újakat tudunk vásárolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?
Ha eldöntötted, hogy új konyhai berendezésre van szükséged, de nincs rá félretett pénzed, akkor nézzük, hogy a Pénzcentrum kalkulátorával milyen finanszírozási ajánlatokat találsz. Ha vállalod, hogy a jövedelmedet az adott bankhoz utalod, akkor 500 ezer forintot 60 hónapra a Sberbanknál 10,97 százalékos THM-mel, 10 736 forint havi törlesztő mellett vehetsz fel. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a törlesztő pedig csak egy kicsit magasabb, 10 907 forint, az MKB Banknál a törlesztőrészlet 10 617 forint (THM: 12,46%), de itt számolnod kell 5 000 forint kezdeti költséggel.

A K&H-nál nincs kezdeti költség, a törlesztő pedig 10 621 forint (THM: 12,54%), Az Ersténél és a Cetelemnél ehhez képest több mint ezer forinttal magasabb a törlesztő, 11 892 forint, ami a THM-ükben is meglátszik (17,47%). Az árverseny negatív győztese pedig a Budapest Bank, a havi törlesztő 13 091 forint, és náluk már a THM is 20 százalék fölé csúszik (20,50%)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem