2020. augusztus 12. szerda Klára

Fontos változásokat hoz a magyarok életébe a szeptember


Véget ért a nyár, hamarosan kezdetét veszi az iskola, és a nagy melegnek is előbb-utóbb vége lesz. Az élet bizonyos területein azon már a mai naptól kezdve változásokat tapasztalhatunk, ugyanis szeptember 1-jén több fontos módosítás is érvénybe lép.

Mindig fontos változásokkal indul az ősz, ha másoknak nem, akkor a gyerekes családoknak mindenképpen, hiszen szeptember elején kezdődik az iskola. És bár gyakori, hogy az ősz első havában még jó idő van, azért legalább a nappalok rövidüléséből mindenképpen érzékelhetjük, hogy hamarosan beköszönt a rossz idő is.

Idén azonban egyéb területeken is fontos változásokat hoz a szeptember 1-je, amelyek szintén rengeteg magyar életét érinthetik. Mutatjuk, melyek ezek.

Betiltották a halogén izzókat

A héten már beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság 10 évvel ezelőtti döntése értelméből szeptember 1-től nem lehet halogén és gyertyaizzókat előállítani az Európai Unió területén, illetve ezek importja sem megengedett ezentúl. A kereskedelmi raktáron maradt izzók azonban továbbra is értékesíthetőek lesznek, ami azt jelenti, hogy akár még évekig találkozhatunk a boltokban ezekkel a termékekkel. Ennek ellenére érdemes a továbbiakban más, korszerűbb izzókat választanunk, azokkal ugyanis jelentős összegeket takaríthatunk meg.

Változó jegyvásárlási szabály a HÉV-eken

Szeptember 1-től a Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészítő jeggyel vagy bérlettel szállhatunk fel a szerelvényekre. Ennek elmulasztása esetén a HÉV-en már csak pótdíj fizetése mellett vásárolhatunk kiegészítő jegyet. A változás nem vonatkozik azokra az állomásokra, ahol nincsen pénztár illetve automata. Az ellenőrök szeptember folyamán még nem fognak büntetni, de felhívják a figyelmet a változásra.

Újabb útszakaszokért fizethetünk

Szintén szeptember 1-től módosul az útdíj mértéket és a díjköteles szakaszokat szabályozó miniszteri rendelet. A rendelet számos helyen módosul, a díjköteles úthálózat szakaszainak száma az eddigi 2 449-ről 2 462-re, míg a hossza 6 864 kilométerről 6 880 kilométerre emelkedik.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.