Fontos változás a Visa bankkártyáknál: mindenkit érint, akinél ilyen van

2020. március 27. 15:45

A Visa kártyák esetében már ma megemelték a limitet: 15 ezer forintos értékhatárig nem kell PIN-kódot beírni a terminálba érintéses fizetésnél. Ugyanakkor ez csak akkor elérhető, ha az adott bank is felkészült az emelésre.

A Visa kártyák esetében Magyarországon már 15 ezer forintra emelték a limitet, vagyis ha a bankok is felkészültek a változásra, akkor ezekkel már fizethetünk érintéssel úgy, hogy nem kell PIN-kódot megadni a terminálon - derül ki a Visa közleményéből.

A szabályozó hatóság, a kereskedők és a fogyasztók elvárásainak megfelelően a Visa kártyákkal történő érintéses fizetési tranzakciókra vonatkozó jelenlegi felső határ (5000 forint) 2020. március 27-én 15000 forintra emelkedik Magyarországon

- írják. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, az ügyfelek tájékozódjanak bankjuknál, hogy az új értékhatár mikortól érhető el számukra.

Március 24-én a Magyar Közlönyben is megjelent a kormányrendelet, amely a koronavírus járvány megfékezése érdekében 15 ezer forintra emeli a PIN-kód megadása nélkül végrehajtható érintéses tranzakciók általános limitjét.

A veszélyhelyzetre való tekintettel az érintéses fizetések egészségügyi biztonsága növelése érdekében nem kell erős ügyfélhitelesítést - azaz kétfaktoros azonosítást - végrehajtani 15 ezer forintos vásárlás alatt. Eddig ez a határ 5 ezer forintig volt, e felett már PIN-kódot kellett beírni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az értékhatár megemelését az MNB mint a pénzforgalmat felügyelő szakhatóság kezdeményezte. A lépéssel becsléseik szerint a vásárlásoknak már közel 90 százaléka (összesen mintegy 670 millió darab tranzakció) bevonható abba körbe, amikor a tranzakció a POS-terminál ügyfél általi érintése nélkül megtörténhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem