4 °C Budapest

Foghatják a fejüket a magyar háziasszonyok: népi kedvenc válik lassan luxussá

2018. augusztus 30. 17:10

Óriási dráguláson van túl jó néhány élelmiszer a hazai boltokban. Január óta a fejes káposzta 64 százalékot drágult, a citromért 38 százalékkal kell többet fizetni, az alma ára pedig 32 százalékot emelkedett. Mutatjuk, mely élelmiszerek drágultak a leginkább január óta, illetve 2017 júliusához viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, júliusi adatai szerint népszerű élelmiszerek lettek sokkal drágábbak január óta és tavaly júliushoz képest is. Mind január és július között, mind pedig 2017. júliusához viszonyítva, a statisztikusok által figyelt élelmiszerek közül messze a fejes káposzta ára lőtt ki a legdinamikusabban, de a citromért is több mint egyharmadával kell többet fizetni, mint januárban. A fejes káposztával kapcsolatban különösen fádalmas, hogy nincs olyan étel, ami jobban illene a magyar gyomorhoz - legalábbis Apor Péter történetíró szerint.

Nézzük tehát, a január óta leginkább megdrágult élelmiszert:

Ha pedig ki szeretnénk szűrni a naptárhatást, tehát azt, hogy néhány termék esetében természetes, hogy télen olcsóbbak, mint nyáron, akkor mutatjuk, hogy 2017 júliusához képest, mely termékek drágultak a leggyorsabb ütemben:

Mutatjuk az átlagárakat is, amelyek alapján számoltunk.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem