2020. augusztus 14. péntek Marcell

Fogadjunk, hogy nem tudtad: ennyi cukor van a Nutellában


A Nutellát gyakorta mutatják be tápláló, egészséges mogyorókrémként, amely ideális reggeli lehet mindenki számára. Pedig ha valaki alaposabban megnézni az üvegen található címkét, akkor azt fogja tapasztalni, hogy a Nutella viszonylag kevés mogyorót tartalmaz. A legjelentősebb összetevőkről ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy az egészséges táplálkozás jut eszünkbe.

A többségnek valószínűleg van legalább egy olyan ismerőse, aki képes egy kiskanállal elpusztítani akár egy egész üveg Nutellát. A terméket gyártó Ferrero magyarországi leányvállalata a cég honlapja szerint 1994 óta van jelen hazánkban, és lehetetlen lenne eltagadni az azóta megszerzett népszerűségét.

A Nutella persze nem csak Magyarországon vált ismertté, hanem szerte a világon. Ezt jól jelzi az a mindennél beszédesebb adat, hogy a világ mogyorótermelésének nagyjából a negyedét vásárolja fel a Ferrero. Ennek fényében talán meglepő lehet, hogy egy üveg Nutellának mindössze a 13 százaléka mogyoró.

A Nutellának öt fő összetevője van: pálmaolaj, sovány tejpor, zsírszegény kakaópor, mogyoró és cukor. Mennyiségét tekintve ez utóbbi a legfontosabb összetevő, hiszen a kalóriatáblázat szerint 15 gramm Nutella 8,5 gramm cukrot tartalmaz.

Tehát több mint a fele cukor.

Mennyiségileg a második legfontosabb összetevő a pálmaolaj, amivel kapcsolatban az utóbbi időben többször is felmerült, hogy rákkeltő lenne. Korábban az Európai Unió élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) jelentette ki, hogy más növényi olajokkal összevetve a pálmaolaj rákkeltőbbnek bizonyul, amennyiben azt 200 Celsius-fok fölé hevítik. Fontos azonban, hogy az EFSA nem tett olyan javaslatot, hogy az emberek fogyasszanak kevesebb pálmaolajat, csupán megállapította, hogy további kutatásokra lenne szükség a kockázatok pontos feltérképezéséhez.

A Ferrero a fentiek ellenére védelmébe vette a pálmaolajat. Elmondásuk szerint ők 200 fok alá hevítik a szóban forgó összetevőt, tehát az nem jelent kockázatot a Nutella kedvelői számára. A teljes képhez pedig az is hozzátartozik, hogy egyáltalán nem a Ferrero az egyetlen nagy gyártó, amely pálmaolajat használ a termékei előállításához.

Ami pedig a sok cukrot illeti: a cég szerint pontosan ezért vannak feltüntetve a terméken az összetevők, hogy mindenki felelős döntést hozhasson. Véleményük szerint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett belefér egy kis édesség is. Jó tehát, ha ez eszünkbe jut, ha esetleg nekiesnénk egy egész üveg Nutellának egy kiskanállal.

Persze nem mindenkit aggaszt a magas kalóriatartalom, sőt, egyesek kihívást látnak egy teljes üveg Nutella elfogyasztásában, ahogy az a fenti videóban is látható...

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.