16 °C Budapest

Fizethet, aki beteg, fizethet, aki allergiás

Pénzcentrum
2014. augusztus 14. 05:30

Nem mindennapi anyagi nehézségekkel kell szembenéznie annak, aki valamilyen ételallergiában vagy intoleranciában szenved. Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok száma szinte végtelen. A "mentes" élelmiszerek ára pedig sok esetben háromszorosa az eredeti termékekének.

Az ételallergia és az intolerancia nem összetévesztendő egymással. Az allergia esetében már egy falat allergizáló étel után bedagadhat az arc vagy a torok, csalánkiütés, viszketés, hasfájás és hányinger alakulhat ki. Súlyos esetben pedig anafilaxiás sokkot (fulladás, ájulás és keringészavar tapasztalható) is kaphat valaki, így az élete is veszélybe kerülhet. Az intolerancia tünetei emésztési bántalmakkal jelentkeznek, akár egy nappal az adott étel elfogyasztása után. Puffadás, gyomorproblémák, hasmenés vagy székrekedés, bőrproblémák és fejfájás tapasztalható. A tünetek súlyossága függhet az elfogyasztott ételmennyiségtől. Míg az allergia immunprobléma, addig az intolerancia emésztőrendszeri. Ez utóbbi speciális diétával (azaz az intoleranciát okozó anyag hanyagolásával) tünetmentessé tehető.

Csakhogy ezen speciális diéta betartása, ezen termékek beszerzése háromszorosára növelheti az élelmiszerre fordított kiadásainkat. Míg egy kiló búza finomliszt 200-300 forint, addig a gluténmentes lisztből egy kiló 1300 forint körül kapható. Ugyanakkor olcsóbb, ha más liszttel helyettesítjük a búzát, például rizsliszttel, annak kilója 400 forint. A tej esetében egy liter 300 forint körüli áron van, laktózmentesen ez 400-500 forint. Ha pedig növényi tejet öntenénk a kávénkba, rosszabbul járunk. Egy liter mandula vagy mogyorótej 700-800 forint. A kenyér esetén egy kiló fehérkenyér 200 forintos átlagáron kapható. Egy 300 grammos gluténmentes kenyér 500-600 forint. A gluténmentes extrudált kenyér 100 grammja 300 forint körüli áron kapható.

Az árak mellett az is problémát jelent, hogy nem lehet csak úgy bekapni valamit, előre kell készülni reggelivel és ebéddel a munkahelyünkre például. Ha mégis kiszaladnánk enni valamit egy étterembe, sok esetben nem lehetünk biztosak abban, hogy az adott készétel valóban mentes az adott anyagtól. Persze rendelhetünk speciális ételt, csak annak is megvan az ára. Például egy gluténmentes pizzát szerezhetünk (32 centiset) 2300-2900 forintért. Összehasonlításképp: normális pizzát ekkora méretben már 900 forint körül is rendelhetünk. Vagy míg egy tej, tojás és gluténmentes 7 apró szeletes torta 6000 forint, addig ugyanez sima változatban már 2000 forintért (de akár olcsóbban is) beszerezhető.

De honnan tudjam, mi van benne?

Mivel nagyon nehéz biztosan tájékozódni azzal kapcsolatban, millyen allergén, vagy intoleranciát okozó anyag található egy-egy termékben, szigorú szabályozás van arra, hogy ezek az anyagok "láthatóvá" váljanak. A címkéken kötelezően fel kell tüntetni minden olyan anyagot, ami veszélyes lehet ezen problémákkal küzdők életére, egészségére. (Nálunk ez a rendelet idén decemberben lép életbe.)

Az Európai Parlament és a Tanács rendelete szerint a következő anyagok számítanak allergénnek, intoleranciát okozónak, azaz

ezeknek kell kötelezően a címkén szerepelniük:

1. Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek, kivéve:

búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is;
búzából készült maltodextrin;
árpából készült glükózszirup;
alkoholpárlatok - így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol - készítéséhez használt gabonafélék.

2. Rákfélék és a belőlük készült termékek.

3. Tojás és a belőle készült termékek.

4. Hal és a belőle készült termékek, kivéve:

vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv;
a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag.

5. Földimogyoró és a belőle készült termékek.

6. Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:

teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír;
szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;
szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve:

alkoholpárlatok - így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol - készítéséhez használt tejsavó;
laktit

8. Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia) és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok - így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol - készítéséhez használt csonthéjasok.

9. Zeller és a belőle készült termékek.

10. Mustár és a belőle készült termékek.

11. Szezámmag és a belőle készült termékek.

12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.

13. Csillagfürt és a belőle készült termékek.

14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm