Filléres magyar rozé nyert a borversenyen: ezt a címkét keresd az ABC-ben

2017. augusztus 6. 09:00

A nyár egyik legkedveltebb italát, a kékfrankos rozét vizsgálta és rangsorolta a Nébih termékteszt oldala, a Szupermenta. Meglepő rangsor született, ugyanis a vakteszten egy olcsó bort választották a legjobbnak.

Ha nyár és Szupermenta, akkor a divatos rozék tesztje sem nem maradhatott el. A rózsaszín és a piros megannyi árnyalatában pompázó ital ugyanis kiváló választás a fülledt nyári esték társaként, vagy fröccsnek fogyasztva a forró nappalok frissítőjeként. Érdemes tudni, hogy a rozé minél frissebb, annál nagyobb élvezeti értéket nyújt. A legújabb rozék megjelenéséig, vagyis az őszi időszakig, azonban az előző évjáratú termékeknek is - amíg azok a boltok polcain megtalálhatók - megfelelő minőségűnek kell lenniük.

A Szupermentán ezúttal a kékfrankos rozékra fókuszáltak, vagyis kizárólag azokra, amelyekben a bor legalább 85 százalékban Kékfrankos fajtából készült. Magyarországon legnagyobb mennyiségben Kékfrankosból készítenek rozét, mivel ennek a fajtának a tulajdonságai biztonságos termesztést garantálnak. Lássuk hát, milyen termékekkel találkozhatnak a vásárlók, akik 2017 utolsó nyári heteiben a kékfrankos rozékat választják.

A nagy kereskedelmi áruházláncok kínálata alapján 28 száraz, 2016-os évjáratú kékfrankos rozét választottunk a tesztelésre. Fontos szempont volt, hogy olyan termékek kerüljenek a vizsgálatba, amelyek minden fogyasztó számára könnyen elérhetőek. Mind a 28 termék 0,75 l kiszerelésű volt.

Mérésekkel ellenőrizték, hogy a rozék színezéséhez használtak-e nem megengedett mesterséges vagy természetes színezéket a gyártók, illetve hogy kimutatható-e nem megengedett mennyiségű, idegen cukor hozzáadása a termékekben.

Jó hír, hogy egyetlen esetben sem lehetett kimutatni sem mesterséges, sem hozzáadott természetes színanyag jelenlétét.

A kékfrankos fajtajelöléssel forgalomba kerülő termékek színanyag összetétele megfelelt a fajtára jellemző úgynevezett antociánprofilnak. A szúrópróbaszerűen elvégzett NMR és izotóparány vizsgálatok eredményei alapján a vizsgált termékek cukoreredete is megfelelőnek bizonyult. Összességében elmondható, hogy a vizsgált rozé borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden esetben megfeleltek az előírásoknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek a legjobbak

A laboratóriumi vizsgálatok és hatósági ellenőrzések mellett a kedveltségi kóstolás sem maradhatott el. Szakértők és borkedvelő laikusok bírálták a kékfrankos rozékat. Az értékelők ezúttal sem tudták melyik terméket pontozzák. Összesen öt szempont - külső megjelenés, szín, illatintenzitás, íz és összbenyomás - mentén értékelték az italokat, amelyeket a bírálók preferencia-sorrendje alapján súlyoztuk.

A külső megjelenés és szín alapján a Gedeon Birtok terméke kapta a legtöbb pontot. Az illat, íz és összbenyomás tekintetében pedig a Molnár Mátrai Kékfrankos Rosé emelkedett ki a sorból.

A kóstolók kedvence a Molnár Mátrai Kékfrankos Rosé lett (750 ml, 697 Ft/liter).

A Szupermenta rangsorban másodikként végzett a Gedeon Birtok Kékfrankos Rosé (750 ml, 1053 Ft/liter). A dobogósok sorát harmadik helyen a Babarczi Szőlőbirtok Pannonhalmi Kékfrankos Rozé (750 ml, 1300 Ft/liter) zárta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm