16 °C Budapest

Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak magyar vásárlók: júliustól él a tiltás

2021. február 2. 08:15

A klímavédelem élharcosai tavaly, ha úgy tetszik, egy csatát megnyertek, de a háború végkimenetele még mindig kétesélyes. A 2020. júliusára datálható és 2021. július 1-től hatályba lépő "műanyagtörvény" ugyanis várhatóan betiltja a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat, a 15 mikronnál vékonyabbak termékdíját pedig, amikbe például a friss pékárut pakoljuk, a korábbi 57 helyett 1900 Ft/kg-ra emeli. A törvény azonban az egyszer használatos műanyag szatyrokra megoldásként született, úgynevezett lebomló zacskókat is érinti, ezek termékdíja a 0-ról egyből 500 Ft/kg-ra ugrik, amelyek a továbbiakban a 15 mikronnál vastagabb szütyőket váltják majd. A műanyagkérdés kapcsán egy szentesi környezetkímélő csomagolásokat forgalmazó vállalkozást, a TREE-PLA-t kérdezte a HelloVidék.

Fekete Katalinban és családjában 5 éve fogalmazódott meg a gondolat, hogy korábbi kereskedelmi tapasztalataikat immáron egy saját családi vállalkozás működtetésében szeretnék kamatoztatni. Hosszas tervezés után végül a körükben mind nagyobb figyelmet élvező szelektív hulladékgyűjtés, a tudatos vásárlás és a környezettudatos szemléletmód adta meg a fő csapásvonalat, a környezettudatos csomagolóanyagok forgalmazását. A vállalkozást még a műanyagtörvény elfogadását megelőzően jegyezték be, az igazi munka viszont csak ősszel indulhatott el, a 2021 nyarától hatályos jogszabály viszont így is érinti őket.

A TREE-PLA elsősorban felelős erdőgazdálkodásból származó, újrahasznosított papírtermékeket, valamint PLA-ból, magyarul politejsavból készült, biológiailag lebomló műanyag zacskókat forgalmaz, amelyek igazi alternatívát kínálnak az egyszer használatos, a környezetben millió-egy részecskére aprózódó, elbomló tasakokra. Ezt az anyagot jellemzően magas keményítőtartalmú növényekből, például kukoricából, búzából vagy rizsből állítják elő, amik lényegesen kisebb környezeti terhelést jelentenek, mint a műanyagok, amelyek teljes lebomlása akár 300-500 évig is eltarthat.

Ha bővebben is érdekel a téma, akkor olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem