Fillérekből főzheted le a brit királyi család luxusvacsoráját

2017. december 7. 11:15

Már csak két és fél hét, és itt a karácsony. Ilyenkor a családok a szokásosnál jóval többet költenek. Nem csak ajándékokra, de élelmiszerekre is. Becslések szerint egy átlag magyar család nagyjából 24 ezer forintot költ majd idén az ünnepi fogásokra. Ebből a pénzből egészen különleges menüsort lehet készíteni, akár a brit királyi család kedvenceit is megfőzhetjük.


A brit királyi család egykori séfje, Darren McGrady elárulta, milyen finomságokat szolgálnak fel karácsonykor az uralkodónak és szeretteinek. A brit királyi család minden évben egy óriási vidéki kastélyban, a norfolki Sandringham House-ban ünnepli a karácsonyt. A séf elárulta, a délutáni tea az ünnepnapokon sem maradhat el, karácsony reggel pedig Őfelsége és a család többi tagja templomba megy. A nap fénypontja az ebéd: 

saláta garnélarákkal vagy homárral, sült pulyka, paszternák, sárgarépa, kelbimbó, de nem hiányozhat az asztalról a hagyományos brit karácsonyi puding sem.

Délután a tea mellé gyümölcstortát szolgálnak fel, majd a napot egy svédasztalos vacsora zárja, ahol 15-20 különböző fogás közül választhatnak a brit királyi család tagjai. A séf azt is elárulta, hogy Erzsébet királynő igazi csokoládé-fanatikus, rajong a jó étcsokoládéért - idézi Darren McGrady-t a Good Housekeeping.

Te is elkészítheted otthon a királyi menüt

Az ünnepek közeledtével a magyar családok több pénzt hagynak az üzletekben. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az ezermilliárd forintot meghaladó decemberi kiadásokból nagyságrendileg 200 milliárd forint lehet az az összeg, amelyet nagyjából fele-fele arányban kifejezetten a karácsonyi ünnep miatti élelmiszer-vásárlásra, illetve az ajándékok beszerzésére fordítanak idén a családok. Tavaly ez az összeg 180-190 milliárd forint körül alakult, ebben az évben ennél több pénz kerülhet a kasszába, ami minden szinten, valamennyi bolttípusnál érződni fog.

Vagyis idén közel 100 milliárd forintot költenek majd az ünnepi fogásokra a családok. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb népszámlálási adatai szerint alig több mint 4,21 millió háztartás van Magyarországon.

Ez tehát azt jelenti, hogy átlagosan nagyjából 24 ezer forintot költenek az emberek az ünnepi menüre.

Ebből a pénzből akár a királyi ebédmenüt is el lehet készíteni otthon. Mutatjuk, hol, mennyiért lehet beszerezni a hozzávalókat.

Tesco

Azt, hogy pontosan hogyan készült a sült pulyka, ugyan a séf nem részletezte, de a neten böngészve rengeteg receptet találhatunk. A hozzávalók közt szinte mindegyik feltünteti a vöröshagymát, ami a héten a Tescóban 44 százalékkal olcsóbb, kilója 89 forintba kerül. Köretnek a burgonya tökéletes, érdemes bevásárolni belőle, ugyanis most 199 forint helyett 99 forintba kerül kilója. A sárgarépa sem hiányozhat a királyi asztalról, akár párolva, akár levesbe főzve jó lehet, ez is jó áron van a héten, 55 százalékkal olcsóbb, így kilójáért 85 forintot kell fizetni.

KATT: Itt találod a Tesco e heti akciós kiadványát!

Auchan

A karácsonyi pudinghoz (és más édességekhez sem) sem hiányozhat otthonról a tojás. Az Auchanban a héten az L-es méretű, 63 grammos tojás kilója 873,02 forint, darabja 55 forintba kerül. A vaj szintén nélkülözhetetlen hozzávaló a karácsonyi pudinghoz, az Auchan saját márkás, 100 grammos termék 179 forintba kerül. Cukorra is szükség lesz, akár a brit királyi család menüjét készítjük, akár más finomságokat főzünk/sütünk. A Sweet Family kristálycukor 179 forintba kerül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATT: Lapozd át az Auchan e heti reklámújságját!

Aldi

Ha valaki salátát szeretne készíteni, jól jöhet a tökmagolaj, ami az Aldiban most 500 forinttal olcsóbb, így 1999 forintba kerül. A karácsonyi pudingba jól jöhet az aszalt gyömbérkocka is, ami 299 forintba kerül, és a karácsonyi fűszerek is elengedhetetlenek: ezek most 259 forintért szerezhetők be.

Találtunk olyan karácsonyi pulyka receptet is, amihez kell két nagyobb alma. Ezeket is beszerezhetjük az Aldiban, a Piros alma kilója most 53 százalékkal olcsóbb, 199 forintba kerül. A pulykát párolt vöröskáposztával is tálalhatjuk, amit nagyon feldob egy kis narancslekvár. A 75 százalékos gyümölcstartalmú készítmény mindössze 499 forintba kerül a diszkontáruházban.

KATT: Nézd meg, milyen akciókkal várnak az Aldiban

Lidl

Noha a brit királyi család a salátát garnélával vagy homárral eszi, lazaccal is érdemes kísérletezni. A friss norvég lazacfilé kilója 6290 forint a Lidlben, a marinált vadlazacfilé pedig 1399 forintba kerül, a vadlazacfilé bőr nélkül pedig 1399 forint, az Ocean sea vadlazacfilé pedig 999 forint. Megéri egyébként halat venni a diszkontáruházban: az alaszkai tőkehalfilé most mindössze 799 forint, a vágócsíkfilé pedig 1999 forintba kerül. A kesudió kilója 4390, ezt is tehetünk a karácsonyi pudingba.

KATT: Mutatjuk, milyen kedvezményekkel várnak a Lidlben

JÓL JÖNNE 300 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 13,81%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, a Budapest Bank, illetve a Provident gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Interspar

Érdemes dzsemet vásárolni az Intersparban, a Háziasszony dzsem ugyanis akciós, 2 darab vásárlása esetén darabja 589 forint helyett csak 294. A pulykát gesztenyés töltelékkel is készíthetjük, a Maroni light gesztenyés desszert 33 százalékkal olcsóbb, csak 299 forint. A Kalifa szeletelt mandula pedig nem hiányozhat a karácsonyi pudingból, a 100 grammos kiszerelésű termék ára 899 forint.

Ha délután teázni szeretnénk, ahogy a királynő is teszi, akkor érdemes beszerezni valami finom teát is. Ha 3 Lipton teát veszünk, akkor darabja 469 forint helyett csak 312, ha Pickwick teát választanánk, akkor is érdemes egyből többet venni, mert 2 darab vásárlása esetén darabja csak 349 forint. A Twinings tea pedig most csak 749 forintba kerül. A teához méz is jól jöhet, most a mackós virágméz 18 százalékkal olcsóbb, 439 forintba kerül.

KATT: Nézd meg az Interspar e heti akciós újságját

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem