12 °C Budapest

Figyelmeztet a hatóság: életveszélyes termékek a magyar boltok polcain

2019. november 4. 12:02

Az igazi hideg beköszöntével egy időben megindul a valódi fűtési szezon is, és ilyenkor már fokozott veszélyt jelent a lakásokban, házakban kialakuló szén-monoxid. Ahogy a tűz, úgy a szén-monoxid érzékelésére is van eszköz, amelynek használata életeket menthet, persze csak abban az esetben, ha sikerül a megfelelő készüléket kiválasztani. A hatósági vizsgálatok szerint ugyanis van bőven problémás termék a magyar boltokban. Mutatjuk a legfrissebb "pozitív" és "negatív" terméklistát is.

Borús, csapadékos időre kell számítani a héten, valamint fokozatos lehűlésre: vasárnap többfelé már a 10 fokot sem éri el a hőmérséklet - ez pedig annyit jelent, hogy aki eddig meg is úszta, annak mostantól egészen bizonyosan be kell gyújtani a kazánokat, azaz fűteni kell.

A fűtési szezon tényleges beindulása pedig egyet jelent azzal is, hogy hamarosan újra mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek.  A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapjának eseménytérképe szerint pedig csak októberben 10 esteben kellett kivonulniuk szén-monoxid-szivárgás miatt a szakembereknek. Október 5-én Kazincbarcikán egy Építők útjai lakásba riasztották a város hivatásos tűzoltóit, mert ott rosszul lett két ember, akit szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt kórházba szállítottak. Az egység méréseket végzett az ingatlanban és kimutatta a levegőben a mérgező gázt. Október 28-án Budapest XXIII. kerületében egy Lórév utcai családi házhoz riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat, mert három ott lakó, a gyanú szerint szén-monoxid-mérgezés miatt, rosszullétre panaszkodott. Az egység méréseket végzett az ingatlanban és kimutatta a mérgező gázt a levegőben. A mentők szintén a helyszínre érkeztek, valamint a gázszolgáltató munkatársai is.

Jól látható tehát, hogy még el sem kezdődött az  igazi fűtési szezon, máris rengetegen kerültek bajba nem meglévő vagy hibás jelzőberendezések miatt. Ilyen és ehhez hasonló esetek szinte minden téli szezonban vannak, holott könnyen megelőzhetőek lennének. A magyar háztartások közel kétharmadában van olyan berendezés, amelyből a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid, ennek ellenére csupán a tulajdonosok elenyésző része foglalkozik a veszélyekkel: csak minden második háztartásban ellenőrzik évről-évre az érintett berendezéseket, míg szén-monoxid-érzékelő 10 lakásból alig kettőben van - derül ki egy korábbi felmérésből. A legtöbb baleset például megfelelő mennyiségű szellőztetéssel elkerülhető lenne, de az is fontos, hogy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit - fejfájás, émelygés, szédülés - ne keverjük össze más rosszulléttel.

A veszélyt egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő azonnal jelzi!

Nagyon fontos leszögezni, hogy az érzékelő csak jelzi a veszélyt, a szivárgást előidéző állapotot nem szünteti meg. A Katasztrófavédelem korábban arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy vannak fogyasztók, akik abban a hitben vannak, hogy pusztán az érzékelő felszerelésével védve vannak, és emiatt lemondanak a tüzelőberendezéseik rendszeres éves ellenőrzéséről, illetve esetleges karbantartásáról is.

Így válassz szén-monoxid jelzőt: körültekintően

Alaposan nézzünk körül, ha biztonságos szén-monoxid-érzékelőt szeretnénk vásárolni, ugyanis a kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről kiderült a hatósági vizsgálatok során, hogy bizony nem felelnek meg az alapvető biztonsági követelményeknek. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság folyamatosan ellenőrzi a Magyarországon elérhető szén-monoxid-érzékelőket. A tételek elérhetőek a hatóság honlapján, illetve alábbi galériáinkban is:


"Az, hogy a dokumentum 2017. augusztus 3-án frissült, az azt jelenti, hogy akkor bővültek új érzékelővel a listák, nem pedig azt, hogy azóta nem végzett piacfelügyeleti ellenőrzéseket a szervezet. A katasztrófavédelem hatósági szakemberei folyamatosan ellenőrzik a hazánkban forgalmazott érzékelőket, ha új eszközök jelennek meg a piacon, a listákat is frissítjük" - tájékoztatta korábban a Katasztrófavédelem a Pénzcentrumot.

Eszerint az elmúlt bő két évben nem került be újabb "negatív"  termék a magyar piacra.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem