14 °C Budapest

Figyeljünk! Változik a boltok nyitva tartása Magyarországon

Pénzcentrum
2014. április 17. 14:02

Érdemes figyelni a hétvégi bevásárlásnál - és nem csak azért, mert a húsvéti ünnep miatt változik a boltok nyitva tartása.

A Pénzcentrum.hu gyűjtése szerint így változik a következő napokban a magyar boltok nyitva tartása:

Április 19-én a boltok szombati nyitva tartás szerint várják a vásárlókat. A hipermarketek 22-23 óráig, az élelmiszerboltok általában 19-21 óráig, a plázák butikjai 20-21 óráig tartanak nyitva.

Április 20-án és 21-én, vasárnap és hétfőn a boltok zárva tartanak. Kivételt jelentenek a non-stop kisboltok, virágboltok, benzinkutak.

Tényleg ezt esszük sonka helyett? Így ismerheted fel a gagyit - KATTINTS!

Április 22-én, kedden az üzletek a szokásos hétköznapi rend szerint nyitnak. A hipermarketek reggel 6-tól, a nagyobb élelmiszerboltok általában reggel 7-től, a plázák 10 órától várják a vevőket.


A fogyasztóvédők tippjei a húsvéti bevásárláshoz

Húsvétkor előtérbe kerülnek az üzletek polcain az édességek, a gyermekjátékok, a húsvéti dekorációk, és az asztal fő vendégei, a sonka és a tojás. Lehet, hogy megszokásból, rutinosan vásárolunk, azonban egy tapasztalt fogyasztónak sem árt, ha néhány dolognak utánanéz, mielőtt a kosarába, otthon pedig gyermekei, vendégei elé teszi a finomságokat - írja blogjában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Általános jó tanácsuk, hogy gyermekjátékot, édességet lehetőleg ne vásároljunk aluljáróban, utcán, ellenőrizhetetlen árusoktól, mivel ott nagy valószínűséggel blokkot sem kapunk a vásárlásról, így bármilyen jellegű probléma esetén nem lesz kihez fordulni panaszunkkal.

Húsvéti kifogások - "Tegnap ért véget az akció"

Amennyiben egy termékhez két vagy esetleg több árat is találunk feltüntetve az üzletben, mindig ragaszkodjunk a legalacsonyabbhoz! A kereskedő ugyanis köteles ezen az áron értékesíteni a terméket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a pénztárnál magasabb árat kérnek a termékért, mint amely azon szerepel, álljunk ki jogainkért! Gyakori hivatkozás például, hogy a tegnap véget ért akcióból véletlenül kint maradt az akciós tábla. Ez azonban nem mentesíti a kereskedőt a megtévesztés következményei alól.

Az akciók esetében, különösen a "+25% ingyen", illetve a "2+1 ajándék" típusú akcióknál győződjünk meg arról, hogy az ingyenesen vagy ajándékba ígért termékrész, illetve termék valóban ingyen van-e. Ez nehezebb lehet olyan ajándékcsomagoknál, ahol különböző típusú, egyébként egyenként is kapható szezonális termékek - például csokoládétojások, csokoládényúl és -bárány - kerülnek egy csomagba, de pénztárcánk védelme érdekében megéri utánaszámolni.

Értékesebb termék vásárlása előtt (például alkoholos italok, gyermekjátékok, húsvéti dekoráció) érdemes a boltok reklámújságjaiban, az interneten utánanézni, hogy hol milyen áron juthatunk hozzá a kiszemelt áruhoz. A boltban érdemes nézni az egységárakat is, mely segít eligazodni abban, hogy egy egységnyi termék mely kiszerelésben, mely gyártótól kedvezőbb.

Minőségmegőrzési idő

Mindig nézzük meg a termékek minőségmegőrzési idejét! Fontos, hogy a dátumnak a nap/hónap/év sorrendet kell követnie. Ezt érdemes megjegyeznünk arra az esetre, ha a dátumjelölés nem egyértelmű számunkra, és a csomagoláson sem találjuk a feltüntetés sorrendjét.

Az élelmiszerek minőségmegőrzési időtartama az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi. Vannak azonban mikrobiológiai szempontból gyorsan romlandó élelmiszerek, amelyeknél a minőségmegőrzési időt követő fogyasztás veszélyt jelenthet az egészségre, a minőségmegőrzési idő helyett így a fogyaszthatósági idő lejárati dátumát kell jelölni.

Mire figyeljünk vásárlás után?

Fogyasztás, felhasználás előtt szintén nézzük meg az élelmiszerek csomagolásán, hogy minőségmegőrzési idejük nem járt-e le. Közvetlenül ajándékozás előtt pedig szintén célszerű ezt megtenni, nehogy például egy régebben vásárolt, lejárt minőségmegőrzési idejű bonbonnal lepjük meg szerettünket.

A fogyasztóvédők tapasztalatai szerint még mindig sokan elkövetik azt a hibát, hogy a fizetést követően a blokktól gyorsan meg is szabadulnak. Pedig utólagos reklamáció esetén erre még nagy szükségünk lehet - aki járt már így, az bizonyára tudja -, így érdemes azt megőrizni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm