7 °C Budapest

Fiatalítani kéne a hazai autókat: majd' 15 éves csotrogányokkal járnak a magyarok

2019. január 25. 13:30

Újabb jó év várható az új járművek és autók piacán, a használt autók piaca pedig tisztulhat az új hatósági adatlekérdező rendszernek köszönhetően - közölte a Magyar Lízingszövetség. A lízingkonstrukciók népszerűségét mutatja például az, hogy a magánszemélyek újautó-beszerzéseinél 37 százalékra nőtt a pénzügyilízing-konstrukciók aránya az egy évvel korábbi 34 százalékról. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai szerint az újautó-beszerzéseknél a kihelyezett összeg tovább növekedhet 2019-ben.

Folytatódott a növekedés a magyarországi újautó-piacon 2018-ban és ebben a lízingfinanszírozás is szerepet kapott. Tavaly közel 136 ezer új autó kelt el, ami 17,5 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Az új autók 40 százaléka pedig pénzügyilízing-konstrukció segítségével került forgalomba.

37 százaléknál a magánszemélyek

A lízingmegoldások közül az úgynevezett pénzügyi lízing a legnépszerűbb, a közel 137 ezer tavaly eladott új autóból ugyanis 40 ezernél vették igénybe az érintett vállalkozások és magánszemélyek. Vagyis a pénzügyi lízing részesedése az újautó-eladásokban közel 30 százalékos. A magánszemélyek autóbeszerzéseinél ráadásul az egy évvel korábbi 34 százalékról 37 százalékra nőtt a pénzügyi lízing szerepe 2018-ban.

Bár a személyautók és nagyobb járművek esetében továbbra is a vállalkozások biztosítják a lízingkonstrukciók iránti legnagyobb keresletet, a 2018-as adatokból egyértelműen látszik, hogy a magánszemélyek is nyitottabbak a lízingkonstrukciókra az újautó-beszerzéseknél. Ez többek között a lízingkonstrukciók rugalmasságának, az alacsony kamatoknak és a háztartások javuló pénzügyi helyzetével magyarázható

- mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Kedvező hatással lehet az adatlekérdező rendszer a piacra

Bár az új autók piaca jelentős növekedést ért el tavaly, a használtautó-import továbbra is jelentős, a múlt évben közel 160 ezer személyautó jött az országba, köztük sok olyan jármű, amelyek korszerűtlenek vagy az előéletük nem feltétlenül ismert.

A Magyar Lízingszövetség éppen ezért örömtelinek tartja, hogy januárban elindult a hatósági autóadat-lekérdező rendszer, amely ingyenesen számos információt ad egy-egy magyar rendszámmal rendelkező autóról. Többek között a műszaki vizsgák időpontját, a kilométerállást, a felelősségbiztosítás meglétét. A kártörténet azonban visszamenőleg nem kérdezhető le, a rendszer csak a 2019 januárja után bekövetkezett káreseményeket rögzíti. A rendszert még lehet fejleszteni és pontosítani, de mindenképpen kedvező hatást gyakorolhat a piacra, ha mindennapossá válik a használata. Az autóadat-lekérdező rendszer elindítása ugyanis segítheti a magyar autópiac tisztulását és a használtautó-import csökkenéséhez is hozzájárulhat amiatt, hogy részletesebb adatokat kaphatnak a vevőjelöltek egy-egy magyarországi autóról.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Magyar Lízingszövetség szerint szükség van az új, illetve a minél fiatalabb, korszerű személyautók további térnyerésére, mivel a magyarországi személyautók átlagos életkora 2017-ben meghaladta a 14 évet

Növekedést vár a lízingszakma

A Magyar Lízingszövetség az idén arra számít, hogy az idén további növekedés lesz a magyar újautó-piacon és a lízingfinanszírozás is az eladások 40 százalékánál kaphat szerepet. Ezért várhatóan az új autókhoz köthető finanszírozott összeg is emelkedhet a 2018-as szinthez képest, ez pedig segítheti a teljes lízingpiac növekedését.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm