11 °C Budapest

Félmilliót fizetett, mert bliccelt a buszokon

2016. január 26. 17:36

Az elmúlt közel egy évben 37 ezer fizetési meghagyást adott ki a BKK a bliccelők ellen. Tavaly ugyanis a cég bekeményített, és eldöntötte, hogy minden pótdíjtartozást behajt, ha kell, bíróságra viszi az ügyeket. Így azonban egy egyszerű bliccelés a 16 ezer forintos alappótdíj sokszorosába is kerülhet: egy bliccelőnek decemberben majdnem félmillió forintot kellett fizetnie.

459 295 forint

Ennyibe került egy budapesti bliccelőnek, hogy nem jogszerűen használta a BKK járatait, majd sokáig a kiszabott pótdíjakat sem volt hajlandó befizetni. A BKK nem hagyta annyiban a dolgot, és bíróságig vitte az ügyet, így a kamatokkal, ügyvédi költséggel, bírósági illetékekkel együtt majdnem félmillióra rúgott a tartozás.
Bár a konkrét befizetésről nem adott információt a BKK, a bliccelő feltehetően azért fizette be végül a tartozását, mert nem akarta megvárni a végrehajtást (vagyis hogy viszik a kocsiját, házát).

2015 második felétől a BKK szigorított a bliccelőkkel szemben, és eldöntötte, hogy minden pótdíjtartozást behajt. A BKK az Index kérdésére elárulta, hogy a cég majdnem egy év alatt mintegy 37 ezer fizetési meghagyást bocsátott ki, "amelyeket követően a végrehajtási eljárások megindítását is kezdeményezte a vállalat a fizetés vagy egyéb közös megegyezés (például részletfizetés) elmaradása esetén".

A BKK nem vállal nagy kockázatot az adatok szerint, az eddig lezárult perek 98 százalékát megnyerte,

és már el is kezdtek érkezni a cég számlájára az olykor több százezer forintra rúgó befizetések. Íme az öt legnagyobb befizetés, amely pótdíjazásból származik:

  • 2015. december 9.: 459 295 forint
  • 2015. október 30.: 378 000 forint
  • 2015. november 17.: 325 000 forint
  • 2016. január 13.: 240 105 forint
  • 2016. január 11: 224 575 forint

Ezek az összegek ahhoz képest jelentősek, hogy mennyibe kerül egy bliccelés akkor, ha az elején kifizeti a vétkes a pótdíjat. Ha az ellenőr nyakon csíp valakit, a helyszínen - készpénzben - 8 ezer forinttal kiegyenlítheti a számlát a bliccelő. Ezt követően pedig 16 ezer forint az alappótdíj 30 napon belül, ezen túlmenően pedig 32 500 forint, amelyet csekken, az Akácfa utcában, bankfiókokban vagy banki átutalással is rendezhet a bliccelő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A behajtást persze el lehet kerülni, ha valaki hamis adatokat ad meg. Korábban ezért sem küzdött annyira a cég a pótdíjak behajtásán, sokszor kerültek ugyanis zsákutcába. De mióta az ellenőröket közterület-felügyelők is kísérik, akik igazoltatási joggal rendelkeznek, már nem éri meg trükközni hamis címmel vagy más személyazonosságot megadni.

A BKK hajlandó egyezkedni

A BKK -tól megtudtuk, hogy azért is szigorított a követeléskezelésen, mert hatályba lépett a 2014-es új Ptk., amely az elévülések szabályozását teljesen átalakította és jelentősen lerövidítette. Ez tehát azt jelenti, hogy mindenkinek - a bliccelőnek és a cégnek is - jobb, ha a pótdíjat mielőbb befizetik. Hiszen így megspórolható a bírósági, illetve az esetleges végrehajtási eljárás.

A BKK közölte, hogy minden esetben és minél gyorsabban a fizetésre vagy fizetési egyezségre törekszik. A cég például lehetőséget biztosít akár többhavi részletfizetésre is, amely során mindig figyelembe veszi a pótdíjazott szociális helyzetét és a fizetési hajlandóságát is. "Amennyiben valaki rendezni szeretné a tartozását és kommunikál a társasággal, nagy bizonyossággal egyezség fog születni."

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem