11 °C Budapest

Ezzel fizet a vásárló azért, hogy vasárnap is nyitva tartanak a boltok

2019. június 18. 18:28

Tízezer bolt tart nyitva a 130 ezerből vasárnap a bevásárlóközpontokban, ezen felül még további néhány ezer olyan üzlet tart nyitva a hét utolsó napján: benzinkutak, nagyobb szakáruházak, hipermarketek, szupermarketek, diszkontok. A nonstop kisboltokkal, vasárnap is kinyitó idegenforgalmi térségekkel, sétálóutcákkal, pályaudvarok boltjaival, édességboltokkal, virágboltokkal együtt összességében 40-45 ezerre tehető a vasárnap is vásárlókat fogadó boltok száma.

Az viszont nem egyértelmű, hogy egyes boltok a nyereség miatt tartanak nyitva a hét utolsó napján is. Sok bolt a verseny miatt kényszerül kinyitni, miközben nincs is annyi vásárlója, miközben mások munkaerőhiánnyal küzdenek. A kisboltok nagy hátrányban is vannak a nagyokhoz képest: hiába is emelne bért a kisbolt, a hipermarkettel nem tud versenyezni, pedig még a nagy láncok is küzdenek a munkaerőhiánnyal. A kisbolt sokszor nem engedheti meg magának a vasárnapi nyitvatartás sem, mert a munkaerőtöbbletet és a plusz bérkeretet nem tudja kigazdálkodni. 

Ha nagyobb a bérköltség, emelnie kellene az árakat a kisboltnak, pedig árak tekintetében is eleve elmaradásban a nagy láncokhoz képest. Minél magasabb egy boltban a bér, a vasárnapi nyitvatartás költsége is annál magasabb lesz, ami az árakban is természetesen meg fog jelenni. Tehát a vasárnapi vásárlás "kényelmét" a vásárlók ugyanúgy megfizetik. A boltos bérolló 2019 elején 100 ezer forintos nagyságrend környékén mozgott, több viszonylatban is, tehát van boltos, akinek jobban kell kapaszkodnia vasárnap is. 

A vasárnapi nyitva tartás több eladót igényel, és ráadásul kötelező az 50 százalékos vasárnapi pótlék is. Az átlagot tekintve a vasárnapi pótlék mértéke egy vasárnapra számítva a 2016-os 3800 forintról 2019-ben 5600 forintra nőtt. Például egy nagyobb lánc esetében 7-8 ezer forint között lehet, vagy egy minimálbéres kisboltosnál 3500 forint, egy szakmai bérminimumos eladónál pedig 4600 forint kerekítve. A vasárnapi pótlék pedig 2016-hoz képest a keresetekkel együtt közel másfélszeresére ugrott 2016-2019 között:

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem