2 °C Budapest

Ezt tudnod kell, ha gyümölcsöt, zöldséget vásárolsz: veszélyes lehet

2018. augusztus 14. 14:01

Javában tombol a kánikula, ilyenkor fontos, hogy sok folyadékot vigyünk a szervezetünkbe. Épp ezért a főétkezések közt jól jöhet valamilyen gyümölcs, esetleg zöldség, hiszen amellett, hogy egészségesek, soknak még magas a víztartalma is. Csakhogy nagyon oda kell figyelni, ugyanis a mosatlan zöldség és gyümölcs komoly egészségügyi kockázatot jelent, ráadásul az sem mindegy, mit hogyan tisztítunk meg.

A jelenlegi előrejelzés szerint kitart még a kánikula, az elkövetkező napokban is 30 fok felett alakul majd a maximum hőmérséklet. A kánikulában nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel: szakemberek ajánlása szerint alapvetően naponta 1,5-2 liter víz fogyasztása lenne szükséges, a hőségben viszont még plusz egy liter fogyasztása javasolt. Ha már elegünk van az ásványvízből, üdítőkből, teából, jó megoldás lehet valamilyen magas víztartalmú zöldség vagy gyümölcs is.

Csakhogy nagyon oda kell figyelni arra, hogy a különböző zöldségeket és gyümölcsöket hogyan is fogyasztjuk. Mindenképp meg kell mosni a boltban vagy piacon vásárolt terméket, hogy eltávolítsuk azokat a szennyeződéseket, amik a szüretelés után, a pakoláskor kerültek rá vagy megszabaduljunk a növényvédő szerek maradékaitól. Viszont nem mindegy, mit hogyan tisztítunk meg.. Drew Patterson, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának munkatársa a Daily Mailnek elárulta, hogyan érdemes megmosni a különböző zöldségeket, gyümölcsöket.

10-20 másodpercnyi mosás hideg folyóvíz alatt

A kantalup dinnyét például jó alaposan meg kell mosni, jól le kell dörzsölni a héját, még akkor is, ha azt a részt amúgy nem fogyasztjuk. 10-20 másodperces procedúrárólvan szó,, melynek segítségével hatékonyan eltávolíthatjuk róluk a port, föld-maradványt és egyéb szennyeződéseket.

Ugyanez a mechanizmus működik a szamócánál is: anélkül, hogy sérülne, jó alaposan dörzsöljük át a gyümölcsöt folyó víz alatt - javasolja a szakember. A babcsírát és a póréhagymát ugyancsak így kell megtiszítatni.

Görögdinnye, körte, alma: így csináld

Azoknál a gyümölcsöknél, amelyeknek sima héja van, mint például alma, körte vagy görögdinnye, nagyjából 10 másodperces mosásra van szükség. Még csak dörzsölni sem kell, elég ha átmossuk, majd tiszta, száraz konyharuhával megszárítjuk, így a héjon lévő mikroorganizmusok száma jelentősen csökken.

Ha olyan gyümölcsöt fogyasztunk, aminek vastag héja van, mint a narancs vagy banán, ott mosásra sincs szükség - hacsak a héjat magát fel nem használjuk valamihez a konyhában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tényleg szükség van zöldségmosó gépre?

Zöldségmosó és zöldésgszárító gépek, zöldségmosó kefe, zöldségmosó füles: rengeteg konyhai eszközt lehet ma már beszerezni akár a neten, akár az üzletekben. De vajon valóban megéri ezekre pénzt áldoznI? Patterson szerint nem feltétlenül, sőt, hiába olvasni a neten, hogy a szódabikarbónát is érdemes használni, ha gyümölcsöt, zöldésget mosunk (egy liter vízhez egy evőkanalál szódabikarbónát javasolnak, mert így nem csak tisztítjuk, de fertőtlenítjük is a gyümölcs és zöldség felületét), a folyó víz önmagában is elég.

A szakember szerint egyébként felesleges aggódni a kórokozók miatt, bár mosatlanul nem is érdemes fogyasztani semmit. Minimális megelőzéssel jelentősen csökkenthetjük annak esélyét, hogy valamilyen baktérium (például szalmonella, listeria vagy E.coli) a szervezetünkbe jusson.

A neves amerikai környezetvédelmi nonprofit szervezet, az Environmental Working Group egyébként idén tavasszal hozta nyilvánosságra a leginkább szennyezett és legtisztább gyümölcsök, zöldségek listáját. Nézzük, melyeket érdeme snagyon alaposan megtisztítani fogyasztás előtt:

  • 1. szamóca
  • 2. spenót
  • 3. nektarin
  • 4. alma
  • 5. szőlő
  • 6. őszibarack
  • 7. cseresznye
  • 8. körte
  • 9. paradicsom
  • 10. zeller
  • 11. burgonya
  • 12. kaliforniai paprika

A legtisztábbak között találjuk például az avokádót, a kukoricát, az ananászt, a káposztát, a vöröshagymát vagy a mangót.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem