14 °C Budapest

Ezt sok szülő elrontja: pedig ilyen egyszerű sikeres felnőttet nevelni

2018. december 15. 07:02

A társasjáték nem csak összehozza a különböző életkorú családtagokat, de a legkisebbek fejlődéséhez is nagyban hozzájárulhat. A játék közös örömének megtapasztalása mellett, a szabályok megismerése és betartása is fontos képesség, ezen kívül pedig ismeretei is bővülhetnek játékos keretek között. Szakértők segítségével összegyűjtöttük a legnépszerűbb és a leghasznosabb társasjátékokat, melyek segítségével nem csak a gyermekek kompetenciái fejlődhetnek, de még pénzügyi nevelésükben is segítséget nyújthatnak.

A társasjátékok elsősorban a tanulási és a gondolkodási képességeket fejlesztik, hiszen a játékok során a gyerek megtanulja az alábbi gondolkodási műveleteket: analízis, szintézis, elvonatkoztatás, összefüggés felfogása, rendezés. Továbbá a játékkal fejleszthető a gyerek figyelme, koncentráló képessége, de nem kell motiválni, hiszen játszunk-mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Papszt Krisztina, pénzügyi tanácsadó, mentor, majd hozzátette:

Ha gyakran játszunk a gyerekkel, az élet minden területén szükséges kompetenciáit fejlesztjük ezzel: a társasjátékokkal egy sor szociális és kognitív kompetenciát fejlesztünk: a szabályok betartását, a számolási képességet, a társakhoz és a folyamatosan változó játékmenethez való alkalmazkodást.

A gazdálkodási társasjátékokkal (pl. Gazdálkodj okosan, Monopoly, Catan) egyfajta pénzügyi szemléletű gondolkodást, tudunk kialakítani. A gyerekek pénzügyi nevelése egy évtizedeken át tartó kötelességünk nekünk szülőknek, s ezt nem lehet elég korán elkezdeni - folytatja a szakember.

A kompetencia mindenek felett

A munkáltatók szerint már édeskevés a megbízható szaktudás ahhoz, hogy valaki jó kolléga lehessen. Nagyon sok olyan készségre van szüksége a piacnak, amit nem lehet tankönyvekből elsajátítani, ugyanakkor már egészen pici korban meg lehet tanítani a gyerekeket.

A csapatmunka, a hosszú távú gondolkodás, az önálló munkavégzés, a kreatív gondolkodás és probléma megoldás korábban mind vállalkozó készségeknek számítottak, ma már azonban az alkalmazottaktól is elvárják ezeket. Mindegy, hogy végül milyen szakmát választ magának a gyerek, ezekre a készségekre mindenképp szüksége lesz

 - mondta el korábban a Pénzcentrumnak Himer Csilla coach, pénzpedagógus. A készségek fejlesztését már 2-3 éves korban el lehet kezdeni, ehhez nagyon jó eszköz a memóriajáték, a különböző kirakósok, ugyanis a lényeglátást fejlesztik, és a részletek közötti összefüggés felismerésének képességét. Ez a stratégiai gondolkodás alapja.

A pénzpedagógus szerint jó visszatérni az olyan klasszikusokhoz is, mint a snapszer (ennek a gyermekverziója az Uno), az Ulti, a Póker, valamint az olyan játékokhoz, mint a malom, a dáma vagy a sakk. Ezekkel a stratégiai gondolkodás, a kombinációs készség is fejleszthető.

Ezek a legnépszerűbbek idén

Az önálló, gyors gondolkodást és a probléma megoldást nagyon jól fejleszti az Activity, a Tabu, a Yinsch, kicsiknél pedig a Camelot is. Ezek mind arra sarkallják a játékosokat, hogy egy problémát kreatív eszközökkel oldjanak meg, akár nyelvi, akár logikai területen.

Ügyesség, gyors reflexek és koncentráció - ezen képességek birtokában lehet megnyerni a Falánk Farkas ügyességi társasjátékot, melyben egy farkast kell meggyógyítaniuk a játékosoknak úgy, hogy kiszedik a szájából a beszorult érdekes, vicces tárgyakat - tudtuk meg a REGIO Játékkereskedelmi Kft. képviseletében Szlávecz Boglárkától.

A nemzetközileg elismert innovációs díjat elnyerő Cool Runnings egy vízálló kiegészítőkkel és pályával felszerelt társasjáték, melyben a végcél az, hogy a valódi jégkocka - mely bábuként szolgál a játékmenet alatt - ne olvadjon meg. Ez szobahőmérsékleten alapvetően is kihívás, azonban a többi játékos könnyedén megnehezítheti a jégdarabok sorsát egy csipet sóval, meleg levegővel vagy azzal, hogy néhány másodpercig kezükben tartják azokat - ezzel a legkisebbek fizikához való viszonyát egyengethetjük már jó előre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Dixit a felnőttek egyik kedvenc társasjátéka, mely a különleges játékmenetnek, izgalmas fordulatoknak köszönhető. A játékhoz kreativitás, asszociációs készség, figyelem és önismeret szükséges, de a szerencse és a taktikai képesség sem elhanyagolható! Minden játékos kap 6 darab nagyméretű kártyát, rajtuk festményekkel.

Pénzügyi ismereteket fejlesztő játékok

A Zsebre megy olyan játék, ahol minden a zsebpénzről szól. Játékos formában tanítja meg a gyermekeket arra, hogy hogyan kell saját kis vagyonukkal gazdálkodni. A játék során mindig újabb és újabb meglepetések várnak a gyermekekre, akik mindeközben megtanulják a beosztani pénzt.

A generációkon átívelő, örök kedvenc Gazdálkodj okosan! célja, hogy a játékosok ügyesen (és némi szerencsével) gazdálkodva mielőbb lakáshoz jussanak, és azt berendezzék. A győzelemhez viszont elengedhetetlen egy kis megtakarítás is! A gyerekek játszva ismerhetik meg a pénz szerepét, a felnőttek pedig kiválóan nosztalgiázhatnak ezzel a nagyszerű játékkal.

A Monopoly - elektronikus bankkártyás kiadás a népszerű játék felújított változata, ahol már a banknak is komoly szerep jut. A vagyonodat kamatozik, a piacot fel tudod pörgetni, de spekulációval akár be is döntheted!

A Szuperfarmer megalkotója a kiváló lengyel matematikus, Karol Borsuk volt, ezért a játék szabályai matematikai törvényszerűségekre épülnek. Ez a játék gazdálkodni tanít, amihez előrelátásra, számolásra, tervezésre és a kockázatok felmérésére lesz szüksége a játékosoknak. Ezeket a mai világban nagyon fontos készségek

A Chicago Stock Exchange a tőzsdén villámgyorsan zuhanó és felfutó részvényeinek világába kalauzol minket egy gyorsan megtanulható, mégis számos stratégiai lehetőséget rejtő társasjáték keretei között. Kellően rafinált, stratégiai gondolkodást igénylő, mégis könnyed társasjáték, ahol egy parti erejéig átélhetjük, milyen játszmák futnak le a chicagói brókerek között nap mint nap.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem