2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Ezt sok magyar család rontja el: tízezreket buknak havonta


Amikor egy fárasztó nap után hazafelé még el kell intézni a bevásárlást, a legtöbben valószínűleg oda sem figyelnek, a különböző élelmiszereket hová is pakolják a hűtőszekrényen belül. Aztán hetekkel később megtaláljuk a citromot, ami már rohadásnak indult, vagy az egyik polc hátsó sarkában egy ki tudja mikor felbontott szalámit, ami már kiszáradt, és ehetetlen. 2017-es adatok szerint évente átlagosan fejenként 68 kilogramm ételt dobunk a szemétbe, a Földművelésügyi Minisztérium tavaly őszi közleménye szerint egy átlagos magyar család évente 50 ezer forintot takaríthatna meg a feleslegesen megvásárolt élelmiszereken. Pedig mindez elkerülhető lenne.

Sokan nem szánnak túl nagy figyelmet arra, mit hogyan pakolnak el a hűtőszekrényben. Érthető: egy fárasztó nap után még beugrani vásárolni, aztán hazaérve még szépen elpakolászni a hűtőben elég időigényes dolog, sokkal egyszerűbb a bevásárlószatyrokból csak bedobálni a dolgokat a hűtőbe.

Arról már a Pénzcentrum is írt, hogy a hőmérséklet nem egyforma a hűtő különböző pontjain, ezért például mivel a felső polcok általában valamivel melegebbek, a tejterméket és húsféléket inkább a hűtő alsó részébe érdemes pakolni. A tojást ugyanezen okból kifolyólag szintén az alsó polcok valamelyikén érdemes tárolni, míg gyümölcslé, a ketchup, a majonéz vagy mustár, amelyek tartalmazhatnak bizonyos mértékű természetes tartósítószert, az ajtóban lévő polcokra kerülhetnek. Adódik a kérdés: mi kerüljön a felső polcra? A sokáig elálló termékek: szalámi, vaj, joghurtok például.

Az egészségügyi szempontok mellett viszont más módon is rendszerezhetjük a hűtőt. A Daily Mail különböző tippeket ad, amelyek segítségével elkerülhetjük, hogy egy korábban vásárolt termékről elfeledkezzünk, és így megromoljon. 2017-es adatok szerint évente átlagosan fejenként 68 kilogramm ételt dobunk a szemétbe, a Földművelésügyi Minisztérium tavaly őszi közleménye szerint

egy átlagos magyar család évente 50 ezer forintot takaríthatna meg a feleslegesen megvásárolt élelmiszereken.

Érdemes tehát okosan vásárolni és felhasználni mindazt, amire pénzt költöttünk. Mutatjuk, hogyan valósítható ez meg a legkönnyebben:

1. Címkézés

Pár száz forintért beszerezhetőek tárolóobozok, amiket felcímkézhetünk. Egy dobozba kerülhetnek például a sajtok, felvágottak, joghurtok. Érdemes átlátszó dobozokat vásárolni, így az utolsó darabka sajtot vagy vajat is észre vehetjük, így azt is fel tudjuk hazsnálni, ahelyett, hogy végül a kukában landolna.

2. Használj irattartót!

A lakásban rengeteg olyan holmi akad, ami áélelmiszertárolásra alkalmas. A pár száz forintért beszerezhető irattartó is ilyen, és az egyéb tárolódobozok is megfelelnek a célnak. Hasonló a módszer, mint a dobozolás esetén, csak épp itt nem kell a dobozok ki-be huzigálásával vacakolni, mégis, a tárolórekeszek segítségével jól elkülöníthetőek a különböző élelmiszerek.

3. Szelektálj szín szerint

Ez a módszer kevésbé tűnik hasznosnak első látásra: a különböző színű élelmiszerek kerüljenek egymás mellé. Vagyis a banán, a citrom, a mandarin, ahogy egymás mellé kerül a zöldalma, a zeller, az uborka és a görögdinnye. A brit lap megjegyzi, hogy ez is jó módszer arra, hogy ha valaki valamit keres a hűtőben, könnyen megtalálja.

4. Szedd őssze a hozzávalókat és rakd egy dobozba

Ha már a hét elején kitalálod, mikor mit fogsz főzni, érdemes egy kupacba összerakni a szükséges hozzávalókat (akár egy külön dobozba), így hét közben már nem kell külön keresgélni és aggódni, vajon minden megvan-e a vágyott vacsihoz, hanem egyszerűen kikapni a "zöldborsó főzelék bacon chip-szel" feliratú dobozt, benne az összes alkotóelemmel. Ez azért elég időigényes rendszerezés, de valóban megkönnyíti a hét közbeni vacsora készítést. Ráadásul, ha ennek megfelelően vásárolunk, előre kigondolva, mikor mit szeretnénk készíteni, elkerülhető az is, hogy felesleges dolgokat vásároljunk, amire valójában nincs szükségünk, és végül talán fel sem használjuk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked