13 °C Budapest

Ezt nézik meg a profik a boltban, amikor húsvétra vásárolnak

2017. április 11. 11:33

Az üzletekben hetekkel ezelőtt megjelentek a kifejezetten húsvéti termékek, és most már az ünnepi akciók is elindultak. A hatóságok ilyenkor fokozott figyelmet fordítanak a szezonális ellenőrzésekre, de ettől még fontos, hogy a vásárlók minél tudatosabbak legyenek. Nem érdemes például egyszerűen a legolcsóbb árut levenni a polcról, de az sem feltétlenül igaz, hogy a magas ár magas minőséget jelent. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, és azt is elmondjuk, honnan meríts ihletet, ha idén valami új gasztronómiai élményre vágysz.

Eljött a húsvéti bevásárlás ideje, a legfelkapottabb termékek pedig szokás szerint a csokoládé, a tojás és a sonka, de persze ott vannak még a kalács, a torma és a friss zöldségek. A boltok polcain már most óriási a választék, azonban minőség szempontjából jelentős különbségek vannak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok munkatársai várhatóan húsvét hétfőn zárják a tavaszi ellenőrzés-sorozatot. Ennek ellenére is érdemes tudatosan vásárolni, nem pedig csak az ár vagy a csomagolás alapján dönteni.

Az idei évben újdonság, hogy nagypéntek munkaszüneti nap, így zárva lesznek a boltok, ezért most előre is kell tervezniük a családoknak. Segítünk eligazodni a húsvéti ajánlatok útvesztőiben, és megmutatjuk, hogy tehetsz idén valami hagyományosat, mégis különlegeset az asztalara.

Sonka, tojás, csoki: vigyázat!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy főként olyan élelmiszerek kerüljenek az asztalra az ünnepek alatt, aminek ismered az eredetét, minőségét, összetételét, és főleg:

ne dőlj be a legolcsóbb ajánlatoknak. Inkább vásárolj kevesebbet, de jó minőségűt

- évek óta ezt tanácsolják a szakemberek a húsvéti bevásárláshoz, de mindegyik termékcsoporttal kapcsolatban megvannak a további ökölszabályok.

A húsvéti füstölt áruk kategóriában a legfőbb támpontot az árucímke jelenti, aminek utalnia kell az állatfajtára, amiből a hús készült, az előkészítés és a hőkezelés módjára, és arra hogyan fogyasztandó (főzve vagy sütve). A címkén kívül a sonkák állagát ajánlott ellenőrizni: ne legyen túl kemény vagy száraz, és ne engedjen levet nyomás nélkül - olvasható a Nébih közleményében.

Az édességeknél érdemes megnézni a címkén feltüntetett kakaó- és cukortartalmat, előbbinél a magasabb, utóbbinál az alacsonyabb értékre törekedj.

A tojásnál érdemes figyelni arra, hogy ép és tiszta legyen, illetve ellenőrizni a lejárati dátumot és a méretet. Utóbbi a beltartalom szempontjából is számít, hiszen a legolcsóbb tojások gyakran kisméretűek.

A tormánál a legfontosabb, hogy ne dőlj be a díszes csomagolásnak. Érdemes megnézni, hogy a termék hány százalékban tartalmaz tormát. Ha fel sem tüntetik, az rossz jel, és arra figyelj, hogy minél magasabb legyen a torma mennyisége, az 50 százalék körüli érték már jónak számít.

Bár az ünnepi menüket általában a hagyományok uralják, egyre többen szeretnek kísérletezni, és évről évre újdonságokat kipróbálni. Erre az egyik legjobb módszer, ha külföldön jól bevált ételekkel próbálkozol.

Mit esznek ilyenkor más nemzetek?

Összeszedtük néhány európai ország jellegzetes fogásait: bár alapvetően sok a hasonlóság, mégis mindenhol egy kicsit máshogy ünnepelnek - és máshogy is főznek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az új élet szimbólumaként a tojás szinte mindenhol szerepel a húsvéti menüben, de több országban az ártatlanságot szimbolizáló bárányt fogyasztják.

A lengyelek, németek, olaszok, franciák, spanyolok és a portugálok is főleg bárányhúst esznek - sült hús vagy ragu formájában, míg a görögök néha fiatal kecskét sütnek az ünnepi ebédre. A sonka szinte mindenfelé jellemző, ezt különbözőképpen ízesítik, például a franciák kakukkfűvel és egy kis fehér borral készítik el.

A desszert a legtöbb országban a miénkhez hasonló kuglóf féleség, de más formában, más ízesítéssel.

A németek kedvenc húsvéti édessége például a bárány alakú piskóta, az Osterlamm, az olaszoknál jellegzetes húsvéti édesség a galamb formájú Colomba, ami a húsvéti megbékélést jelképezi.

Ausztráliában a brit desszert, a hot cross buns csokoládés és gyümölcsös változata a legnépszerűbb, és a csokoládéformák természetesen nem az európai nyulat, hanem az ausztrál erszényes nyulat mintázzák.

Itt vásárolj, ha különlegeset akarsz

Ha megihlettek a fenti fogások, akkor az a jó hír, hogy Magyarországon is beszerezheted a szükséges alapanyagokat, a desszerteket pedig akár készen is megvásárolhatod. Egyrészt különleges élelmiszerboltokban van erre lehetőség, de az áruházláncok kínálatában is érdemes körülnézni. A Lidlben példáulezen a hétena hagyományos hazai alapanyagok mellett más nemzetek ünnepi ételei és termékei is jó áron beszerezhetőek, például vehetsz birkapörkölthöz való friss húst, friss angus marha hamburgerhúst, libahúst, friss halakat (akár durbincsot is).

A kifejezetten külföldi gasztrotermékeket forgalmazó üzletekben is érdemes körülnézni azoknak, akik valami újdonságra vágynak. A Culinaris például bárányból készült fogásokhoz ajánlott fűszerkeverékeket, reszelt tormát, tejszínes tormát és különféle húsvéti kuglófokat, édességeket kínál. Utóbbiak között megtalálható a galamb formájú olasz Colomba kuglóf több változatba, például citromos-mandulás és csokoládés ízesítéssel.

A brit ételkülönlegességeket kínáló The British Store is készül húsvéti ajánlattal, főleg az édességkínálat színes. Rengeteg keksz, töltött csokitojás, csokinyúl és bonbon szerezhető be sokféle ízben és méretben, olyan legendás angliai csokigyártóktól, mint a Cadbury vagy a Thorntons.

Nem kell tehát a piacokon leragadni a húsvéti bevásárlásnál, mert bőven vannak még lehetőségek. Ráadásul ezekben az üzletekben is előfordulnak különféle - például kettőt fizet, hármat kap típusú - akciók. Ha tehát az ünnepek előtt rászánod magad a nézelődésre vagy egy kisebb bevásárló-körútra, és nagyobb mennyiségben vásárolsz be az egyes termékekből, sokat spórolhatsz.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem