Ezt minden magyarnak tudnia kell: így spórolhatsz a gyógyszereken

2019. március 18. 05:45

Az agyonreklámozott gyógyszerek esetében sokszor a reklámidőt fizetjük meg a pénztárnál, ugyanakkor létezik azonos hatóanyagú, de sokkal olcsóbb változatuk. Ugyanez igaz a bőrápolási termékekre is: fillérekért beszerezhető a patikában helyben, szakemberek által készített krém is, persze egyszerűbb csomagolásban és illatanyagmentesen.

Hamarosan hivatalosan is beköszönt a tavasz, de március 21. után sem mondhatunk végleg búcsút a hidegnek és fagyoknak: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint éjszaka még lehetnek fagyok, így csípős reggelekre és estékre készülhetünk.

És habár már hivatalosan már vége az influenzaszezonnak, ilyenkor még könnyű megfázni, és a kiürült vitamintartalékok miatt hamarabb ágynak eshetünk, mint gondolnánk.

Betegen hajlamosak vagyunk vagyonokat hagyni a patikákban egy-egy alkalommal, hiszen kevesen aggodalmaskodnak az ár miatt, amikor kibírhatatlanul lüktet a halántékuk, vagy éppen gyengének, fáradtnak és elesettnek érzik magukat. Pedig érdemes ilyenkor is megnézni, mit vásárolunk, hiszen a nem reklámozott, de azonos hatóanyagú készítményeket sokkal olcsóbban be lehet szerezni, mint a mindenki által jól ismert sztár termékeket.

Csillapítók

A tavaszi fáradtság, gyakori fejfájás egyik oka a vitamin-, vagy ásványianyag hiány lehet, éppen ezért fájdalomcsillapító a háztartások nagy részében mindig van. Az extra gyors hatású, agyonreklámozott tabletták mellett azonban léteznek olcsóbb alternatívák is. Nagy Éva gyógyszerész segít kiigazodni:

Ha spórolni szeretnénk, az is megoldás, ha felkészülünk fejfájós napokra, és a fájdalomcsillapítót felíratjuk a háziorvosunkkal: vény nélküli Catafam Dolo 25 mg, 20 darabos kiszerelésben kb. 2200 forintba kerül, a vényköteles Cataflam 50mg szintén húsz darab nagyjából 1300 forint. Tehát fele annyi pénzért kétszer annyi hatóanyagot kapunk. 

Az Advil ultra forte (400 mg) lágy kapszula 24 darabos kiszerelésben 2800 forint körül van, ugyanezzel a hatóanyaggal rendelkező, de sokkal olcsóbb készítmények is vannak a piacon. Például az Ibumax vagy az Ibustar, melyekből 30 illetve 20 darabos kiszerelés 1700 és 1300 forint körül mozog. Egyetlen különbség, hogy utóbbiak nem lágykapszulák, így olcsóbb a gyártása, viszont lassabban szívódnak fel, így később kezdenek el hatni.

Az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító, az Algopyrin már vényköteles. Egy apró trükköt javasol a szakember: a 10-es kiszerelés belőle fix áras (398 forint), mivel közgyógyellátási támogatásra írható, ezért központilag szabott az ára. Ellenben 20 darabos kiszerelés általában 1000 forint felett mozog, mivel szabad áras. De ha 20-as kiszerelést ír is az orvos, akkor is kérhető a vényre 2x10 szemes, így lehet spórolni valamekkora összeget.

Tavasszal is meg lehet fázni

A náthára, megfázásra szokták ajánlani a forró italporokat, ami ilyenkor jól tud esni. NeoCitrán, Coldrex, Wick Triactin: ezek a legnépszerűbbek, de tabletta változatai általában olcsóbbak. A Coldrex 24 darabos tablettája 2200 forint körül mozog, 10-es italpor ehhez képest 2300 forint. De érdemes mindig figyelni az akciókat, többnyire a legnagyobb kiszerelés a legolcsóbb. Biztosan jól járunk, ha utánaszámolunk az adott termék egységárának. 

Vitaminok levertség, fáradtság ellen

Ezekben a napokban, hetekben, ha különösen fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, ajánlott a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása mellett valamilyen vitaminkészítményt is szedni. Ha tehetjük, ne a legolcsóbb változatot vegyük, az "olcsó húsnak híg a leve" megállapítás itt is megállja a helyét. A szakember szerint ha már rászánja az ember a pénzt, akkor 

a minőségi terméket vegye, valamint érdemes a gyógyszer kategóriát keresni az étrendkiegészítő helyett.

Ha nem retardot, azaz elhúzódó hatóanyagleadásút választunk, akkor gyakorlatilag szinte azonnal távozik a szervezetből az 1000 mg 80 százaléka.  C-vitaminból divatos még az aszkorbinsavat por formájában vásárolni, ez ugyanaz, mint amit kapszula vagy tablettaként beszerzük, viszont a por forma nagyon gyorsan kiürül a szervezetből, helyette jó megoldás lehet kisdózisú vitamint szedni (50mg, 200 mg) többször egy nap.

A magnézium pótlását is meg lehet úszni olcsón, a Tabl. magnesii citrici 500 mg Naturland 10 darabos kiszerelésben vény nélkül: 496 forint, vényre pedig 223 forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kérhetek-e olcsóbb gyógyszert a patikustól?

Ha az orvos nem jelöli a vényen, hogy a készítmény nem helyettesíthető, akkor kérheti a beteg, hogy amennyiben van rá lehetőség, az olcsóbbat adja ki neki a gyógyszerész. Adott esetben kis eltérés tapasztalható az eredetihez képest, mind hatásra, mind mellékhatásra, ugyanis a különböző gyártók különböző segédanyagokat használhatnak, de a hatóanyag és a mennyisége megegyezik. Aggódni már csak azért sem kell, mivel minden esetben egy hivatalos helyettesíthetőségi lista alapján dolgoznak a gyógyszerészek - mondta el a szakember.

Egy kérdést mindenképpen megér a patikában, hogy nincs-e véletlen olcsóbb alternatíva az adott betegségre, és érdemes-e kicserélni. Egy jól beállított vérnyomás vagy vércukor terápiát azonban nem feltétlenül kell megbolygatni, ám egy gyomorsav csökkentőnél nem muszáj az 1500 forintos gyógyszert megvenni, ha lehet 100 forintért is kapni (Controloc 20 mg vs. Pantoprazol 1aPharma 20 mg).

Testápolás fillérekért

De nem csak a gyógyszereken tudunk spórolni, hanem a testápoló termékeken is. Aki allergiás, túlérzékeny bizonyos illatanyagokra, összetevőkre, az biztos ismerős ezen a terepen, de azért ma még kevesen tudják, hogy nem csak drogériákban lehet beszerezni ajakírt, testápolót és arckrémet, hanem patikákban is laborálnak ilyen termékeket. Nem csak ezer forintért lehet venni ajakírt, hanem van gyógyszertári szőlőzsír is a töredékéért.

A testápolót Cremor aquosus néven keressük, 100 grammos kiszerelés 430 forint körül van (vényre felírva ennek az összegnek csupán a fele). Jó hidratáló, és illatanyagmentesen is kérhető. Kifejezetten jól kenhető és gyorsan felszívódik, bőrgyógyászok is sűrűn írják fel. Ha nincs különleges bőrbetegség, és nincs szükség speciális terápiára, bátran használható testápolóként, kézkrémként.

Az Unguentum stearini bőrvédő hatású kenőcs, egy közönséges arckrém, mely nem csodaszer, de tökéletesen hidratálja a bőrt. 350 forintba kerül 100 gramm.

Az Unguentum Hydrosum egy kifejezetten zsíros állagú krém, mely a száraz, kirepedezett kezeket ápolja, regenerálja a bőrt. 500 forint körüli összegbe kerül az 50 grammos kiszerelés.

Kisgyermekes szülők gyermekorvosok által írt receptúrák alapján a popsikenőcsöt is beszerezhetik a patikában, melyek vény nélkül is kérhetőek, 200 gramm nagyjából 1400 forint, de vényre ennek a fele.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm