18 °C Budapest

Ezért ne vegyél százezres laptopot: a szakértő 5 tippje a vásárláshoz

2017. augusztus 31. 05:30

A szeptemberi iskolakezdés nemcsak a kisgyerekes családok számára jár nagy kiadásokkal, de az egyetemistáknak és főiskolásoknak is, és nem csak a tandíj, vagy tankönyvek miatt. Egy laptop ma már alapvető elvárás a felsőoktatásban, főleg a műszaki vagy tervezői szakokon. Nem meglepő tehát, hogy az iskolakezdés már nem csak a hipermarketetek és írószer boltok marketingeseinek fantáziáját mozgatja meg, de a számítástechnikai üzletek is külön akciókkal készülnek, így még azok számára is megérheti ilyenkor vásárolni, akik csak jobbra szeretnék cserélni leharcolt gépüket. Mutatjuk mire érdemes figyelni vásárláskor, és miért nem éri meg a legolcsóbbat választani.


Mivel a diákok jellemzően nincsenek eleresztve anyagilag, célszerűnek tűnhet megvenni a legolcsóbb laptopot, amit az akciós újságok kínálnak. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ezek az olcsó gépek nem minden esetben elégítik ki a felhasználói igényeket, a tartósságról és a minőségről nem is beszélve. Nyilvánvalóan egészen másféle gépre van szüksége egy jogi szakra készülő hallgatónak, mint egy médiatanulmányokat folytató diáknak, vagy egy tervezőnek, aki ennek megfelelő programokat szeretne futtatni a gépen.

Rengetegen esnek abba a hibába, hogy hirtelen szükség miatt, a specifikációk különösebb tanulmányozása nélkül, ár alapján vásárolnak laptopot. Ahogy azonban a gépről hamar kiderülhet, hogy nem felel meg az igényeknek, úgy a csábító ajánlatról is, hogy valójában ablakon kidobott pénz.

Nagyon könnyen el lehet veszni a specifikációk között, nem beszélve az újabb és újabb processzor-generációkról, videókártyákról, kijelző-felbontásokról és így tovább. Az első és legfontosabb annak meghatározása, hogy mire szeretné a vásárló használni a gépet, így lehet az igényeknek megfelelőt választani."

 - mondta Matolcsi Zoltán a Notebookspecialista üzletvezető helyettese. Ha például valaki az asztali gépet szeretné lecserélni, ott nem elsődleges cél a hordozhatóság, így nem probléma, ha kicsit nagyobb, nehezebb a gép: a filmnézéshez és játékokhoz külön jól jön a 15 colos vagy annál nagyobb kijelző. Ha azonban valaki az előadótermek között ingázva is magával vinné a gépet, meghatározó kritérium lesz a méret és a súly.

Bármi legyen is a cél, a szakértő szerint az alábbi öt szempontot érdemes végig zongorázni, mielőtt döntést hozunk.

  • Kijelző mérete - A leggyakrabban két méret fogy az üzletekből, a 15,6 colos, illetve a kisebbik 13,3-as. Előbbi méreténél fogva alkalmasabb játszani vagy filmet nézni, de tervező vagy grafikai munkára is ez a célszerűbb. Amíg hordozhatóság szempontjából a kisebb méret a nyerő, főleg, ha a gépet alapvetően az Office programok - Word, Excel - futtatására, levelezésre, internetezésre használjuk.
  • Processzor teljesítménye - Anélkül, hogy belemennénk abba, hogy mit jelent egy processzor esetében a magok száma, és hogy hány szálon képesek dolgozni, a specialsta szerint a lényeg, hogy az i3, i5 vagy i7 jelzésű kategóriából válasszunk. A Core i3 processzorok már tökéletesen alkalmasak irodai alkalmazásra vagy egyszerű otthoni használatra, de kisebb teljesítményt igénylő játékok futtatása sem okoz problémát, egy közepes grafikus kártyával. Ha előtérben a játék áll, akkor a Core i5 processzorok vásárlása javasolt, 2, vagy több grafikus kártyához, vagy komolyabb számítási feladatokhoz pedig már a Core i7. A 100 ezer vagy annál olcsóbb laptopokban azonban jellemzően ezeknél gyengébb processzor van, ami lassúsága miatt jelentősen rombolja a felhasználói élményt.
  • Memória - Manapság már ritkán találkozhatunk 4 GB-nál kevesebb RAM-ot tartalmazó laptoppal, de a szakértő szerint nem érdemes 8 GB alá menni, vagy ha igen, győződjünk meg róla, hogy bővíthető a memória. Így több program egyidejű futtatására nyílik lehetőség, illetve az akadozásnak is búcsút lehet mondani.
  • Háttértár - A hagyományos merevlemezek (HDD) olcsón adnak sok tárhelyet. Így lehet az, hogy egy 100 ezer forintos készülék akár 500 GB-nyi tárhellyel is rendelkezhet, míg egy nagyságrendekkel drágább típus csak 256 GB-tal. Azonban míg előbbi egy lassú merevlemez, addig utóbbi egy kisebb, de gyorsabb SSD, aminek köszönhetően nemcsak a bekapcsolás, de az egyes alkalmazások megnyitása is szélsebes lesz.
  • Bővíthetőség - Ugyanakkor a merevlemez nem kizáró ok, a legtöbb notebooknál ugyanis cserélhető ez az alkatrész, akár egy megfizethető árú SSD-re is. Ezért érdemes tájékozódni az eladónál afelől is, hogy a gépben az alaplapra forrasztott minden, vagy lehetőség van bővítésre.
A gépek ötöde három éven belül megy a szervízbe
A Consumer Reports 58 ezer olyan laptoptulajdonost kérdezett meg, akik az elmúlt 5 évben vásárolták számítógépüket. Az így kapott adatok alapján készült jelentés szerint a vásárlás utáni három év alatt a laptopok 20 százaléka szorul valamilyen javításra. A legnépszerűbb márkák mindegyike az átlag alatt teljesített: a Acer, az Asus, a Dell, a HP, a Lenovo és a Toshiba gépei mind 18-19 százalékos romlási arányt produkáltak, a Samsung és (a nálunk kevésbé ismert) Gateway gépek 16 százaléka romlott el az első három évben, az Apple gépeinél pedig mindössze 10 százalékos ez az arány. A tanulmánya ugyanakkor arra is kitér, hogy egy MacBook javítása viszont többe is kerül.

De mégis, milyen mélyen érdemes zsebbe nyúlni?

Matolcsi Zoltán szerint a belépő szint 130 ezer forint körül van, ennél nem érdemesebb olcsóbb gépet venni, már csak a felhasznált anyagok miatt sem. A legolcsóbb 100 ezer forint körüli gépek jellemzően könnyen fáradó anyagokból készülnek, így hiába jutunk hozzá olcsón, könnyen lehet, hogy néhány év múlva újra böngészhetjük az ajánlatokat. A szakértő ugyanakkor nem győzi hangsúlyozni, hogy a felhasználási célnak megfelelő paraméterekkel rendelkező gépet kell venni. Van azonban néhány olyan gép, amit a maga kategóriájában kiemelkedően jó ajánlatnak tart.

A belépő szint - DELL INSPIRON 3567

Aki nem szeretne túl sokat költeni notebook vásárlás során, viszont egy megbízható 3 év garanciával kapható gépre vágyik, ez lesz a tökéletes választás. A későbbiekben bővíthető, így nem avul el hamar. Azoknak ajánlott, akik csak az alap funkciókra használják, mint az office, böngészés vagy filmezés. Az alap elvárásokat gond nélkül hozza, egy SSD-vel való bővítéssel pedig jelentősen felgyorsítható.

Az arany középút - LENOVO IDEAPAD 110-15IBR 80UD004DHV

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Teljesítményben minden program futtatására alkalmas. Ár-érték arányban a legjobb választás, ha a későbbiekben lassulást tapasztalunk gond nélkül bővíthető. Méretét és súlyát tekintve a megszokott notebook-ok családjába tartozik. Azon egyetemisták tudják kihasználni ezt az ajánlatot, akik nem szeretnének sokat költeni, viszont a teljesítmény romlását is szem előtt tartják és hosszú távra terveznek.

Tervezésre hivatott - HP OMEN 15-AX204NH

Grafikai és tervező programok használatára lett kitalálva és azoknak, akik a játokokat sem vetik meg. A gép megjelenése visszafogott és elegáns, de a billentyűzet piros háttérvilágítása sejteti, hogy nem egy alap felszereltségű gépről van szó. Azon felhasználóknak ajánlott, akik olyan programokat használnak, amelyeknek asztali PC-nek megfelelő teljesítményre van szükségük, és erős grafikai processzorra.

A csúcskategóriás - ASUS ZENBOOK 3 UX390UA-GS031T

A világ legkönnyebb gépe, a maga 900 grammjával. A teljesítmény romlását hibrid hűtéssel küszöbölték ki, így egy normál 15,6 colos notebook erejét kapta meg ez a pici gép. Használója minden esetben biztonságban tudhatja adatait a beépített ujjlenyomat olvasónak köszönhetően. Azon egyetemistáknak ajánlott, akik kompromisszumok nélkül szeretnének minden esetben hozzáférni adataikhoz bármikor.

A cikk megjelenését a Notebookspecialista.hu Kft támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem