9 °C Budapest

Ezért rohamozzák meg a magyar szülők a hipermarketeket

Pénzcentrum
2013. augusztus 27. 15:02

A hipermarketek által idén feltehetően a beiskolázott diákok számának jelentős növekedése miatt előrehozott iskolakezdési akciók ellenére a szülők júliusban még nem "rohamozták meg" az üzleteket. A kutatók a korábbi évek tapasztalatai és az idén iskolába lépő tanulók számának emelkedése miatt augusztusban a forgalom megnégyszereződésére számítanak. Az átlagárak a legtöbb kategóriában csökkentek - feltehetően az akciók eredményeképpen.

Nyakunkon a tanév kezdete, ami számos kisgyermekes családnak okoz fejtörést és jelent kiadásokat. Ebben az évben a törvényi szabályozás miatt több elsőosztályos tanuló kezdi meg az iskolát, mint a megelőző években. Ennek ellenére az adatok tanúsága szerint a hipermarketekben vizsgált időszakban, azaz július végéig, egyelőre nem jelentkezett a "roham" - derül ki a GfK Hungária felméréséből. A papír-írószer (tanszer) kategória összbevétele kis mértékben - 3 százalékkal - növekedett a tavalyi év júliusához képest. Az igazi nagy kiugrások azonban augusztusban várhatók.

Mint arról a média is számos alkalommal szólt, az áruházláncok előrehozott akciókkal igyekeztek a fogyasztókat vásárlásra ösztönözni. Ezek az akciók a tanszerek, így füzetek, füzetborítók, tollak, filctollak, számológépek, tolltartók, körzők tekintetében nagyobb összbevételt eredményeztek annak ellenére, hogy e termékek átlagárai egyetlen kivétellel csökkentek - a golyós/zselés tollak esetében az árak 5 százalékkal emelkedtek. Legszembeötlőbb mértékben a számológépek (23 százalék), a körzők (11 százalék) és a könyv-/füzetborítók (9 százalék) átlagos árszintje csökkent az idei hetedik hónapban tavaly júliushoz képest.

A 2013. júliusi adatok szerint egyes kategóriák, így az öntapadós post-it jegyzetlapok, szövegkiemelők, rotring ceruzák, radírok, festés kellékei (pl ecsetek) forgalma mérséklődött tavaly júliushoz képest. Ez nem jelenti azt, hogy ezekből nem fognak többet vásárolni 2013-ban, csupán júliusban kevesebb fogyott belőlük mint 2012-ben.

"Az augusztusi nagy ugrásról még pontos számadatok nem elérhetők" - mondta el Sztupár Andrea, Country Manager. "Az elmúlt két év tapasztalatából kiindulva ugyanakkor jellemzően a forgalom megháromszorozódására lehet számítani a nyár utolsó hónapjában júliushoz képest. Ez idén valószínűleg a szabályozás változásai okán megnövekedett elsősök száma miatt akár négyszeres forgalmat is jelenthet augusztusban" - tette hozzá a szakember.

Iskolatáska fronton viszont érdekes módon már júliusban érezni lehetett a kereslet növekedését. 2012 júliusához képest az iskolatáska és egyéb hátizsák kategória - ez utóbbiak közül sok iskolatáskaként funkcionál - forgalma két és félszeresére nőtt, ennek eredményeképpen pedig a hipermarketek júliusban annyi iskolatáskát adtak el, amennyit az augusztusi főszezonban szoktak. Az árak tavalyhoz képest gyakorlatilag nem változtak, átlagosan 4000 forint körül stagnálnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tanszerek mellett a felsős gyerekek tanulásához már szinte elengedhetetlen IT eszközök forgalma is növekedett 2013 második negyedévében. A növekedést egyrészt a két legerősebb termékcsoport - a notebook-ok és tabletek -, másrészt a kisebb szektorbeli részesedéssel bíró billentyűzetek és háttértárolók piaci teljesítménye generálta. A tabletek népszerűsége továbbra is töretlen és a kategória egyre meghatározóbb szerepet tölt be az IT szegmensen belül, ám a notebook-ok helyét egyelőre még nem képes átvenni. Míg a notebook szegmensben minimális átlagár-csökkenés volt tapasztalható, addig a tabletek árai jelentősen mérséklődtek a tavalyi év azonos időszakához képest.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem