21 °C Budapest

Ezért ne rakd a hűtőajtóba a friss tojást: veszélyes lehet

2017. november 6. 17:30

Ha nem megfelelő helyen tároljuk az élelmiszereket, annak csúnya következményei lehetnek. Most kiderült, hova kell tenni a tojást ahhoz, hogy sokáig friss maradjon.

Amikor hűtőszekrényt vesz az ember, az ajtó felső polcán talál egy műanyag tojástartót. Ezt mindenki jelzésértékűnek veszi: ott a helye a tojásnak. Most azonban kiderült, hogy valójában az a legrosszabb hely a hűtőben, ahová a tojást teheted. A DailyMail által megkérdezett szakértők szerint azért az a legrosszabb hely, mert az a hűtő legmelegebb pontja, ráadásul ott a legnagyobb a hirtelen hőingadozás, amikor nyitjuk és csukjuk az ajtót. A meleg és a hőingadozás hatás miatt sokkal gyorsabban romlik meg a tojás, mintha jó helyen tárolnánk.

De hol van jó helyen? Az élelmiszerbiztonsági szakemberek szerint a tojást a hűtő középső polcára érdemes tenni, és ott is inkább hátrébb, ahol kevésbé van kitéve a hőingadozásnak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy nyers hús közelében sem érdemes tárolni, és ha főtt tojást szeretnénk készíteni, akkor érdemes felhasználás előtt fél órával már kivenni a hűtőből, így nem reped majd meg a héja.

A hússal is óvatosan

Tény, hogy a hűtőszekrényben sem egyforma a hőmérséklet mindenhol. A felső polcok általában valamivel melegebbek, mint a lejjebb lévők. Ezért az úgynevezett magasabb kockázatú élelmiszereket, mint a tejet, és a húsokat nem érdemes a felső polcokon tárolni. Ha az alsóbb, hűvösebb polcokra teszed, kisebb a kockázata annak, hogy elszaporodnak bennük a baktériumok.

És akkor mit tehetünk a felsőbb polcokra? Azok az élelmiszerek, amelyek alapból tartalmaznak valamennyi tartósítószert, vagy alapvetően tartósabbak, azok mehetnek a felső polcra és az ajtóra. Ilyenek például a gyümölcslevek, a ketchup, majonéz, mustár, vagy akár a sajt és a joghurtok.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 4 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az Erste Bank ajánlata (THM 14,28%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem