12 °C Budapest

Ezért kattant rá ennyi magyar a kaparós sorsjegyekre

Pénzcentrum
2014. május 24. 08:08

"Zabálják" a kaparós sorsjegyeket a magyar szerencsevadászok; alig 3 év alatt megduplázódott az eladott mennyiség. A legtöbben a legolcsóbb, 200 forintos sorsjegyeket választják, de akadnak szép számmal, akik ezer forintot sem sajnálnak egyetlen kaparósra.

"Zabálják" a kaparós sorsjegyeket a magyar szerencsevadászok - derül ki a Szerencsejáték Zrt. lapunk számára küldött statisztikáiból. Míg 2011-ben is több mint 26,3 milliárd forintra rúgott a társaság sorsjegyekből származó árbevétele, addig 2012-ben 33 százalékkal, tavaly pedig további 36 százalékkal növekedett ez a mutató. A növekvő árbevétel természetesen a tiszta játékbevételre is jó hatással van; ezen időszak alatt közel megduplázódott a kifizetett nyeremények után a társaság kasszájában realizálódó eredmény.

Bár a jelentős növekedés természetesen számos dologgal magyarázható, azonban legnagyobb hatást rá vélhetően a nyerőgépek betiltása gyakorolt. Mint ismert, a hazai szerencsejáték piacon a törvényhozó szabadon eldöntheti, milyen mértékben teszi lehetővé a piaci szereplők szerepvállalását, és hogy azt állami monopóliumban tartja-e. Ezzel összhangban a jogalkotó a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény 2012 október 10-étől hatályos egyes módosításaival betiltotta a pénznyerő automaták működtetését.

Addiktológusok szerint azonban a szerváltás fogalma nemcsak a drogfüggőknél, hanem a szerencsejáték-fogyasztóknál is jelen van; főként, ha egy adott terméket kivonnak a forgalomból. Ilyenkor a fogyasztó az egyik "függőséget" egy másikra cseréli. Így a hangsúly vélhetően áttevődött a nyerő-automatákról a sportfogadásra, a kaszinókra, az interneten elérhető különféle játékokra, vagy például a kaparós sorsjegyekre, amit a statisztikai adatok is igazolnak. A szerváltás jelensége egyébként azt jelzi, hogy a háttérben álló "függőség" érintetlen maradt, noha a tünetei változtak.

Egyébként a Szerencsejáték Zrt. 2010-ben publikált tanulmánya szerint Magyarországon a felnőtt lakosság körülbelül 1,2 százalékáról lehet azt mondani, hogy szerencsejáték-függő, azaz beteg. Mérsékelten veszélyeztetettnek 3,8 százalék tekinthető, míg 5,7 százaléknyi alacsony rizikójú szerencsejátékosnak. E szerint hazánkban mintegy százezer ember játékfüggő. Természetesen nem csak az orvosi esetekre vonatkozik, hogy egy játékról - annak megszűnésével - áttérnek egy másikra, érdemes azonban mindenkinek tisztában lenni a függőség intő jeleivel.

Friss! Az Ötöslottó nyerőszámai a 21. héten
A Pénzcentrum.hu ezúttal is élőben közvetítette az Ötöslottó sorsolását. A 21. hét nyerőszámai emelkedő számsorrendben a következőek:
30; 55; 59; 71; 80

Ha szeretnéd tudni, hogy volt-e telitalálat, és hogy elvitte-e valaki a több mint egymilliárd forintos főnyereményt, KATTINTS IDE!

Intő jelek! Ha az alábbi felsorolásból néhány igaz rád is, gondold át a szerencsejátékhoz való viszonyod, és változtass!

  • A játékok gyakran lekötik a figyelmem
  • Nőnek a játékra fordított kiadásaim
  • Bár erőfeszítéseket teszek a kiadások csökkentésére, mégis egyre többet játszom
  • Feszültséget érzek, ha nem játszhatok annyit, amennyit szeretnék
  • Azért játszom, hogy elfeledjem a problémáimat
  • Újra és újra játszom, hogy visszanyerjem a játékban elveszített pénzem
  • Hazudozom a tartozásaimról és arról is, mennyit játszom
  • Kölcsönöket kérek, illetve veszek fel, hogy azokból fedezzem a játékadósságokat
  • Lopok, vagy csalok azért, hogy pénzt szerezzek a játékra
  • Kockára teszem az állásom és a családom, hogy játszhassak
  • Szemrehányásokat kapok a családtagoktól, barátoktól a túlzott játék miatt

A játékszenvedély a következő súlyos, gyakran pénzügyi következményekkel járhat:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás
  • munkahely, lakás elvesztése
  • családi és párkapcsolati problémák
  • konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel
  • a hobbi és az érdeklődés feladása
  • magányosság, izoláció
  • az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása
  • bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, hogy az elvesztett pénzt pótoljuk)

Black Jack, Buksza és a többiek

Az eladott darabszám szerint egyébként a legkedveltebbek a legolcsóbb, sorrendben a 200 forintos, illetve 300 forintos sorsjegyek Magyarországon. A néhány száz forintos nyerőlapokat azonban a legdrágább, ezer forintos kaparósok követik, míg a legkevesebbet az 500-as szerencsekártyákból adnak el. A Szerencsejáték Zrt. közlése szerint a magyarok kedvenc kaparósa címet az egyik legrégebbi és legolcsóbb termék, a Black Jack, valamint a legdrágább, a Buksza viseli.

Mellettük nagy népszerűségnek örvend jelenleg a négy lottótársaság együttműködésével készült Nyerő négyes, és általában meglepően jól teljesítenek a szezonális/tematikus sorsjegyek is. Amellett, hogy a kaparós sorjegyek kedvelt jellemzője, hogy a nyeremények rögtön a kaparás végeztével megismerhetők, illetve át is vehetők, egyre többen adják ajándékba is a szerencsehozó lapokat, lemondva ezzel a kaparás izgalmáról. Érdekesség például, hogy sokan esküvői ajándékként visznek sorsjegyet, de előfordul az is, hogy kifejezetten ezt kéri az ifjú pár.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem