14 °C Budapest

Ezért bukik tízezreket havonta 5-ből 2 magyar

2018. május 17. 17:30

Jelentős összegeket bukhatunk éves szinten annak következtében, hogy sokunk számára még az alapvető matematikai műveletek elvégzése is gondot okoz - állítja egy friss tanulmány. Az alapvető számtani ismeretek hiánya miatt ugyanis rengetegen hoznak pénzügyileg rossz döntéseket, aminek aztán a családi költségvetés issza meg a levét.

Az iskola elvégzését követően az emberek jelentős része többé nem foglalkozik matematikával. Ez azt eredményezi, hogy a felnőtt lakosság jelentős részének, mintegy 40 százalékának még a legalapvetőbb matematikai műveletek elvégzése is problémát okoz, legalábbis ez derül ki egy brit tanulmányból.

Első pillantásra talán ez nem tűnik akkora problémának, ám ha egy kicsit jobban belegondolunk, akkor hamar rájövünk, hogy ennek milyen jelentős negatív következményei lehetnek. A Mirror által ismertetett tanulmány szerint az emberek számára problémát jelent annak kiszámítása, hogy milyen hatása van a törlesztőrészletére a hitel kamatának változása, vagy a fizetési bizonylat ellenőrzése, hogy valóban a megfelelő mértékű adó került-e levonásra.

Használjunk kalkulátort!
A különböző pénzügyi termékek összehasonlítása terén nagy segítségünkre lehet a Pénzcentrum kalkulátora is. Az oldal használatakor csak néhány adatot kell beállítanunk, és máris láthatjuk, hogy melyek aktuálisan a legjobb, legolcsóbb ajánlatok.

Az említett hiányosságoknak köszönhetően sokan nem tudják összehasonlítani a különböző hitelajánlatokat, egyéb pénzügyi termékeket, így számukra reális veszélyt jelent, hogy nem megfelelő, esetleg kifejezetten rossz pénzügyi döntést hoznak. Ez pedig már jelentősen - és értelemszerűen negatívan - befolyásolhatja az adott személy és családja pénzügyi helyzetét.

Magyarországon sem a legjobb a helyzet

Bár a kutatás Nagy-Britanniában készült, valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha feltételezzük, hogy Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet. Ezt támasztotta alá az OECD korábbi, 2015-ös kutatása is, amely többek között a magyarok pénzügyi ismereteit is vizsgálta. A kutatás akkor 30 országot ölelt fel, Magyarország pedig a 22. helyet foglalta el annak idején.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem véletlen, hogy az utóbbi években az MNB is nagyobb hangsúlyt fektetet a lakosság pénzügyi tudatosságának növelésére. Ezt a célt szolgálják a Pénzügyi Navigátor Füzetek, illetve a jegybank honlapján elérhető filmek is. Szintén a magyarok pénzügyi tudatosságának emelését célozza meg a tavaly elfogadott pénzügyi tudatosság stratégia. A 7 évre szóló stratégia célja a teljes magyar lakosság elérése illetve megszólítása, ugyanakkor a fő hangsúly mégis az alapvető gazdasági és pénzügyi ismeretek iskolai oktatására helyeződik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem