2018. május 20. vasárnap Bernát, Felícia

Ezért bukik tízezreket havonta 5-ből 2 magyar


Jelentős összegeket bukhatunk éves szinten annak következtében, hogy sokunk számára még az alapvető matematikai műveletek elvégzése is gondot okoz - állítja egy friss tanulmány. Az alapvető számtani ismeretek hiánya miatt ugyanis rengetegen hoznak pénzügyileg rossz döntéseket, aminek aztán a családi költségvetés issza meg a levét.

Az iskola elvégzését követően az emberek jelentős része többé nem foglalkozik matematikával. Ez azt eredményezi, hogy a felnőtt lakosság jelentős részének, mintegy 40 százalékának még a legalapvetőbb matematikai műveletek elvégzése is problémát okoz, legalábbis ez derül ki egy brit tanulmányból.

Első pillantásra talán ez nem tűnik akkora problémának, ám ha egy kicsit jobban belegondolunk, akkor hamar rájövünk, hogy ennek milyen jelentős negatív következményei lehetnek. A Mirror által ismertetett tanulmány szerint az emberek számára problémát jelent annak kiszámítása, hogy milyen hatása van a törlesztőrészletére a hitel kamatának változása, vagy a fizetési bizonylat ellenőrzése, hogy valóban a megfelelő mértékű adó került-e levonásra.

Használjunk kalkulátort!
A különböző pénzügyi termékek összehasonlítása terén nagy segítségünkre lehet a Pénzcentrum kalkulátora is. Az oldal használatakor csak néhány adatot kell beállítanunk, és máris láthatjuk, hogy melyek aktuálisan a legjobb, legolcsóbb ajánlatok.

Az említett hiányosságoknak köszönhetően sokan nem tudják összehasonlítani a különböző hitelajánlatokat, egyéb pénzügyi termékeket, így számukra reális veszélyt jelent, hogy nem megfelelő, esetleg kifejezetten rossz pénzügyi döntést hoznak. Ez pedig már jelentősen - és értelemszerűen negatívan - befolyásolhatja az adott személy és családja pénzügyi helyzetét.

Magyarországon sem a legjobb a helyzet

Bár a kutatás Nagy-Britanniában készült, valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha feltételezzük, hogy Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet. Ezt támasztotta alá az OECD korábbi, 2015-ös kutatása is, amely többek között a magyarok pénzügyi ismereteit is vizsgálta. A kutatás akkor 30 országot ölelt fel, Magyarország pedig a 22. helyet foglalta el annak idején.

Nem véletlen, hogy az utóbbi években az MNB is nagyobb hangsúlyt fektetet a lakosság pénzügyi tudatosságának növelésére. Ezt a célt szolgálják a Pénzügyi Navigátor Füzetek, illetve a jegybank honlapján elérhető filmek is. Szintén a magyarok pénzügyi tudatosságának emelését célozza meg a tavaly elfogadott pénzügyi tudatosság stratégia. A 7 évre szóló stratégia célja a teljes magyar lakosság elérése illetve megszólítása, ugyanakkor a fő hangsúly mégis az alapvető gazdasági és pénzügyi ismeretek iskolai oktatására helyeződik.

JÓL JÖNNE 2,5 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 2,5 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, emelett bepipáltuk a "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem" és a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" funkciókat. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja (THM 8,16%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 8,17%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, a Budapest Bank, valamint az ERSTE Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

05.17-05.23
Országos

Interspar

05.17-05.23
Országos

Spar

05.17-05.23
Országos

Aldi

05.17-05.23
Országos

Auchan

05.17-05.23
Országos

Tesco

05.17-05.23
Országos

Auchan

Bor & Streetfood
05.10-05.23
Országos

Interspar

Nyár
05.09-06.20
Országos