9 °C Budapest

Ezért a húsért őrülnek meg a leggazdagabb magyarok

2016. december 16. 05:30

A KSH statisztikái is igazolják, jóval kevesebb marhahúst eszünk, mint kellene. Pedig azon túl, hogy a marhahús fogyasztása élettani szempontból sem elhanyagolható, még rendkívül finom is. Higyjétek el, van élet - de még milyen - a tejmarhából főzött gulyáson és a pörköltön túl. Arról nem is beszélve, hogy egyre inkább megfizethetőek az olyan különleges alapanyagok, mint például a Kobe vagy az Angus marha.

A kiskereskedelmi termékforgalom alakulása rendre bizonyítja, hogy az év végéhez közeledve erőteljesen felfut Magyarországon a húsfogyasztás (is). Ez persze nem véletlen, hiszen a karácsonyi, szilveszteri lakomák középpontjában jellemzően a különböző húsételek állnak. Mondanunk sem kell, hogy talán a legnépszerűbb fogás a töltött káposzta, ami jellemzően sertéshúsból készül; de gyakran kerülnek az ünnepi asztalra csirkéből, pulykából készült fogások is.

Magyarországon kevésbé népszerű a marhahús, az uniós átlag alatt fogyasztunk belőle.

Azt egyébként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikái is alátámasztják, hogy idehaza sajnos kevesebb figyelmet kap a marhahús. A háztartások fogyasztására vonatkozó adatsor szerint, amíg baromfihúsból fejenként 1,6 kilogrammot, illetve sertéshúsból 1,4 kilogrammot fogyasztunk havi szinten, addig marha-, borjú-, és egyéb húsokból (pl.: vadhús) mindössze 0,1 (!) kilogrammot.

Pedig táplálkozástani ajánlások szerint ennél jóval több marhahúst kellene fogyasztanunk! A marhahús például az egyik legfontosabb koncentrált, teljes értékű és jó biológiai hasznosulású fehérjeforrásunk; amiben egyébként rengeteg jótékony hatású vitamin (b1, b2, niacin, b6, b12), és ásványi anyag (vas, cink) is megtalálható. Sőt, a Pennsylvaniai Állami Egyetemen készült legutóbbi kutatási anyag szerint a minőségi marhahús fogyasztása hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Hiába bír tehát rendkívül jó élettani hatásokkal a baromfi- és sertéshús is, a dietetikusok mantrája ezúttal is mérvadó:

Az egészség alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás, amelynek egyik fő vezérelve a változatosság.

Az alacsony fogyasztási szokások mögött persze több tényező állhat. Egyrészt el kell fogadni, hogy akadnak bőven olyanok, akik nem szeretik a marhahús némileg erőteljesebb ízét. De az sem segít a statisztikákon (na meg az ízélményen), hogy a hazai vásárlók nem egyszer csalódtak már a hentesnél megvásárolt, kivénhedt tejmarhák húsa miatt. Pedig a rajongók állítják, a többi hús ízben a nyomába sem érhet a marhának. Nem véletlenül hangsúlyozzák a dietetikusok is, hogy

a mennyiség mellett a minőségre is legalább akkora figyelmet kell(ene) fordítani!

Pedig a minőség ma már korántsem elérhetetlen úri huncutság. Gyakorlatilag ma már nincs olyan élelmiszerlánc, ide értve a diszkonthálózatokat is, amelynek kínálatában ne lenne elérhető a különlegesebb alapanyagokat tartalmazó termékpaletta. Sőt, az áruházláncok rendre előrukkolnak igazi kuriózumokkal is; több tematikus hetet is rendeztek például idén, amelynek főszereplői például éppen a világ legdrágább marhahúsai, vagyis az Angus, illetve Kobe voltak.

Az emberek egyre tudatosabban és színesebben főznek, választanak termékeket. A mai világban már elképesztő a repertoár és kis túlzással szinte minden megvásárolható ahhoz, hogy mindig változatosan főzzünk. Ehhez a kereskedelemnek is tudnia kell igazodni. Ráadásul a piaci verseny miatt a mai világban már nem lehetséges hosszútávon túlárazni valamit

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem egykori séfje, illetve a 2016-os Bocuse d'Or szakácsolimpia európai döntőjének győztese.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gasztronómiában jártas szakemberek és ínyencek szerint nem vitás, hogy a Wagyu (más néven Kobe), illetve az Angus marha versenyeznek a világ leglágyabb, és legzamatosabb húsának címéért. A Wagyu, egy nagy ellenálló képességű, ridegtartási körülmények között tenyésztett fajta, melynek szelekciója során előnyben részesítik azokat az egyedeket, amelyek több izomközti zsírsejttel rendelkeznek, más szóval húsuk márványozottabb. Ez a nagymértékű márványozottság biztosítja az ízek és zamatok kivételes mélységét, ami a steakeket kulináris ínyencfalattá varázsolja. Az Aberdeen-Angus fajta is elismert az egész világon; szakemberek szerintez az egyetlen fajta marha, amiben megtalálhatók a tipikusan ’’ Brand’’ termékeket jellemző tulajdonságok.

Érdemes tehát alaposabban is szemügyre venni a hentes-pultokat, vagy érdeklődni a különlegesebb hozzávalók felől az áruházláncokban is. És bár a karácsonyi menüsort illetően a magyar családoknál még mindig a hagyományoké a főszerep, néha nem árthat kimozdulni a komfortzónánkból. Az ünnepi asztalnak ugyanis igazi éke lehet egy tökéletesen elkészített Wagyu marhahátszín vagy éppen egy Angus chuck eye steak is.

Arról nem is beszélve, hogy az áraktól sem kell egyből a falnak menni. "Habár a minőségi termékeket meg kell fizetni, a termékkínálat folyamatos bővülése egyértelműen lenyomja az árakat" - vallja Széll Tamás. Az alábbi videóban pedig azt is bizonyítja a sztárséf, hogy némi rutinnal ugyan, de nem is olyan nagy bűvészmutatvány egy jó steaket odahaza elkészíteni:

És ha már lúd (azaz marha), legyen kövér: ilyen különleges alapanyagokból elkészített fogások mellé dukál egy pohárka jó bor is. Somellier-ek ajánlása szerint a stekek mellé például kiválóan passzol az egri bikavér vagy a szekszárdi kadarka is. Szerencsére az üzletláncoknál ma már meglepően nagy a borválaszték, a hazai borokon túl komolyabb külföldi tételeket is könnyedén elérhetünk.

* Cikkünk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem