2020. október 26. hétfő Dömötör

Ezekkel a szakmákkal itthon is rommá keresheted magad: diploma sem kell


A Pénzcentrumon immár több alkalommal megválaszoltuk a Google pénzügyekkel kapcsolatos keresési javaslatait, melyek akkor jelennek meg a keresőmező alatt, ha valamilyen pénzzel kapcsolatos szóra vagy szóösszetételre keresünk rá. Most a mivel érdemes szerkezet volt soron.

Amikor elkezdünk a Google keresőjébe begépelni szavakat, a keresőmotor javaslatokat kínál nekünk a keresőmező alatt. Ezek a keresési javaslatok saját magunk és mások által elvégzett korábbi keresések, valamint a már begépelt szavak alapján jelennek meg.

Már több alkalommal megválaszoltunk pénzügyekkel kapcsolatos keresési javaslatokat, ide kattintva megtalálhatod az összes hasonló cikkünket, most pedig a mennyit lehet szerkezetre adott javaslatok voltak soron.

Mivel érdemes seftelni?

Hát, nem tisztességes alapon semmivel sem érdemes üzletelni Magyarországon. Szinte hetente jönnek a bejelentések különféle NAV-ellenőrzésekről, így könnyedén le lehet bukni, az pedig elég sokba fáj.

Mivel érdemes fűteni?

Ha gondolsz a környezetre, és az egészségedre, akkor kijelenthető, hogy szeméttel, műanyaggal, gumival például egyáltalán nem érdemes fűteni. Egyébként a legutóbbi statisztikák szerint a magyarok 42 százaléka, a kistelepüléseken élők háromnegyede fával fűt (ez az arány az elmúlt években emelkedett), nagy részük elavult berendezésekkel.

Ugyanakkor szakértők szerint nem azon van a hangsúly, hogy mivel fűtesz: becslések szerint ugyanis a teljes magyar energiafogyasztás hatoda megspórolható lenne a lakóépületek energiahatékony felújításával. Az egyebek mellett a nem megfelelő fűtéstechnológia által is okozott légszennyezés szakértői becslések szerint a GDP 19 százalékának megfelelő veszteséget okoz Magyarországon különböző egészségügyi problémákon keresztül. A fűtés jelentős megfizethetőségi problémát is okoz: a rezsiköltségek legnagyobb részét ez teszi ki, melynek kifizetése sokak számára nehézséget okoz (például a tűzifa ára az elmúlt években meredeken nőtt). De a magyarok nagyjából hét százaléka még azt sem engedheti meg magának, hogy rendesen kifűtse az otthonát.

Annyi azonban biztossá vált, nem szabad egész napra bekapcsolni a fűtést: rengeteget lehetr spórolni, ha csak akkor megy a kazán, ha otthon vagy, és élvezed is a meleget.

Mivel érdemes vállalkozni?

A Portfolión korábban megjelent egy 15-ös lista azokról az ágazatokról, amelyekbe érdemes belevágni. Ezekből emeltük most ki a legérdekesebb bizniszeket:

  • Temetkezés
  • Raktározási szolgáltatás
  • Orvosi, diagnosztikai laboratórium
  • Autókölcsönzés

Mivel érdemes üzletelni?

Nemrégiben VV Zsuzsu is feltehette magának ezt a kérdést, amikor 36 millió forintot nyert a Való Világban. A példa nem is annyira életszerűtlen: egy nagyobb örökség könnyen kitehet akár ekkora összeget is, ebben az esetben pedig mindig jól meg kell választani, hogy mibe fektessük azt. Bence Balázs, a Portfolio Trader befektetési igazgatója szerint az ingatlanalap azonban kevésbé jó választás, ésszerűbb döntés a befektetési célú ingatlanvásárlás. Ennek ugyanakkor leginkább Budapesten van értelme, hiszen messze ott a legnagyobb a kereslet az ingatlanok iránt. Amennyiben a pénz birtokosa befektetési céllal vásárolna ingatlant Budapesten, akkor szép hozamra tehetne szert.

Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője szerint egy 36 millió forint értékű ingatlan havi nettó bérleti díja a 150 ezer forintot is elérheti. Amennyiben a lakásárak emelkedése kitart, akkor a bérleti díjból származó bevétel mellett még árfolyam-nyereséget is realizálhat a befektető egy későbbi eladással. Ha nem akarsz ingatlannal üzletelni, akkor ebben a cikkünkben más tippeket is találsz!

Mivel érdemes Prágába utazni?

Kocsival nagyjából 530 kilométert kell utazni Prágába Budapestről, ami hozzávetőleg 5,5 óra. Számoljunk 1060 kilométerre és 8 literes átlagfogyasztásra: 86,4 liter benzint kellene venni, ami mai, 356 forintos literenkénti áron 30 758 forintnyi üzemanyag. És akkor még nem számoltuk bele a pályadíjakat.

Vonattal mindez egy órával több, és Budapestről 6080 forint az egyirányú jegy a másodosztályon, a retúr ennek a duplája az Eurocityn.

Repülővel Ferihegyről 1 és negyed óra alatt lehet Prágába érni, az út oda-vissza feladott poggyász nélkül nagyjából 22 ezer forintba kerül márciusban, csomaggal ennek akár többszöröse is lehet. Plusz taxi, vagy autóbérlés.

Szóval, ha olcsón akarsz eljutni Prágába, akkor mindenképp a vonatot válaszd.

Mivel érdemes foglalkozni?

Hatalmas a munkaerőhiány Magyarországon, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden szektor egyformán érintett. Így pedig jogos a kérdés, mivel érdemes foglalkozni, melyik területen lehet könnyen munkát találni. Nos, egy korábbi cikkünkben összeszedtül, melyek a legkeresettebb szakmák: feltűnően sok például a cukrászdai álláshirdetés a fővárosban, alig lehet olyan cukrászdába betérni Budapesten, ahol ne lenne kint a tábla, hogy felszolgálót, pultost, cukrászt keresnek.

A bértáblánk bruttó 190 ezer forintról indul, erre jönnek rá a délutános, éjszakás pótlékok és az egyéb juttatások. Nálunk most bruttó 265 ezer forint körül van egy olyan, főként a gyártósoron dolgozó kolléga alapbére - kompetenciapótlékkal együtt -, aki semmilyen extra tudással nem rendelkezik. A nagyon szakképzett fizikai munkavállalók, például egy CNC-s, bére pedig megközelíti az 500 ezer forintot

 - mondta a Pénzcentrumnak Urbán Anita, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. HR vezetője.

Leginkább kétkezi, fizikai munkát végző szakemberekből van hiány Magyarországon

 - ez derül ki legalábbis a Magyar Közlöny tavaly decemberben közzétett, megyékre lebontott listájából. A legtöbb régióban ácsra, asztalosra, épület- és szerkezetlakatosra, gépgyártástechnológiai technikusra, gépi forgácsolóra, kőművesre, hegesztőre, ipari gépészre, pékekre, szerszámkészítőkre, női szabókra, villanyszerelőkre lenne szükség.

Mivel érdemes kereskedni?

Ha csak a Nielsen adatokat nézzük, akkor Magyarországon a  teljes élelmiszer-forgalom 38 százalékáért az öt legnagyobb kategória értékesítése felelt. A múlt évben a bevásárlások során a legtöbbet, 292 milliárd forintot feldolgozott húsra szánta a lakosság, a sonka, a szalámi és a virsli iránti növekvő kereslet révén 6 százalékkal nőtt a húskészítmények forgalma.  A nemzetközi trendeknek megfelelően Magyarországon is sörforradalom zajlik, ami magával hozza a prémium- és szuper prémium, illetve az ízesített és az alkoholmentes termékek robbanásszerű növekedését. Mindez azt eredményezte, hogy a kiskereskedelmi sörértékesítés 11 százalékkal 150 milliárd forint fölé ugrott.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a sajtokat találjuk, amelyek forgalma 5 százalékkal 102 milliárd forintra nőtt. A negyedik és az ötödik helyen erőteljes növekedéssel a szénsavas üdítőital és az ásványvíz áll.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó