13 °C Budapest

Ezeket a székeket messziről kerüld el: egy életre gerincbeteg lehet a gyerek

2017. augusztus 24. 05:57

Hamarosan véget ér a nyári szünidő és kezdődik az iskola. A gyerekes családoknak minden évben nagy érvágás az iskolakezdés, idén sem lesz ez másképp.Ha már be kell ruházni egy íróasztalra vagy székre, akkor viszont nagyon oda kell figyelni, milyet válasszunk a gyereknek. Segítünk, hogy találjuk meg a legmegfelelőbb bútorokat a gyerekszobába.

Hamarosan véget ér a nyári szünidő és kezdődik az iskola. A gyerekes családoknak minden évben nagy érvágás az iskolakezdés, idén sem lesz ez másképp. Egy tavaly augusztusi felmérés szerint az általános iskolás gyermekek szülei esetében nőttek meg leginkább az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások. Tavaly mintegy 73 ezer forintot költöttek, a középiskolások szüleinek kiadásai pedig 82 ezerről 90 ezer forintra nőttek 2016-ra. Nagyjából hasonló összeggel számolhatnak a szülők idén is, a végeredmény nagyban függ attól, hol és milyen minőségű eszközöket vásárolnak.

A tanszerek mellett sokan ilyenkor vásárolnak új széket és íróasztalt is. "Az iskola közeledtével megnő a kereslet a gyermek és ifjúsági székek, számítógépasztalok, forgószékek, tanulássegítő eszközök, tanulói munkalapok, ergonómiai kiegészítők iránt, e mellett a legkeresettebb termékeink közé tartoznak ilyenkor az iskolatáskák, tolltartók, színes ceruzák, vízfestékek és persze a füzetek" - mondta megkeresésünkre az Office Depot.

Az IKEA áruházakban szintén slágerterméknek számít ilyenkor az íróasztal és a szék, emellett sokan vásárolnak tároló dobozokat, irattartókat, valamint dolgozólámpákat - árulták el a Pénzcentrum megkereseésére. Hozzátették: nyár végén, ősz elején nagyobb lesz a kereslet a konyhai kiegészítők, uzsonnás dobozok, üveg kancsók, ételtárolók iránt is, és ugyancsak több fogy az év ezen időszakában a boros poharakból, bornyitókból, illetve befőttesüvegekből is.

Nagyon nem mindegy, melyiket választjuk!

"A legfontosabb a megfelelő szék kiválasztása" - mondta a Pénzcentrumnak Urbánné Biró Brigitta, a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének külső munkatársa, az ErgoTeam Stúdió képviseletében. A szakember szerint, ha a szülők úgy döntenek, új székre ruháznak be, a következőkre kell figyelniük:

legyen személyre szabható, vagyis a magasság mellett legyen állítható a deréktámasz és a kartámla is.

Érdemes vásárolni egy megfelelő széket alsó tagozatban, majd egy újabbat felső tagozatban, és egyet érettségi után - utóbbi már egész felnőtt életében elkísérheti a gyereket. A megfelelő darab kiválasztásánál tartsuk észben, hogy nem az a lényeg, hogy a szék guruljon. A legfontosabb a deréktámasz és a személyre szabhatóság.

Nehéz kiszúrni a jó minőségű darabokat. Az már jelzésértékű lehet, hogy a gyártó vagy az áruház hány év garanciát vállal. Ha már biztosítanak minimum 5 év garanciát, akkor valószínűleg jó széket választottunk

- mondta Urbánné Biró Brigitta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakember szerint a középiskolások, egyetemisták a szék mellé használhatnak nagy méretű fitness labdát is. "A labda dinamikát ad az ülésnek. Megmozgatja az ülés közben statikusan terhelt vázizomzatot, megtornáztat, mozgásra késztet" - magyarázza a Urbánné Biró Brigitta, hozzátéve: a fitballon is maximum fél órán át érdemes ülni a térd védelme érdekében, utána célszerű visszahozni az asztal elé a széket.

Az íróasztalokkal kapcsolatban pedig azt javasolja a szakember, egyenes vonalút válasszunk, és figyeljünk arra, hogy minél több pozícióban használható legyen. Ha állítható az asztal magassága, akkor akár elég mindössze egyetlen asztalt vásárolni egész életünkben, hiszen azt kedvünkre alakíthatjuk, és ha vigyázunk rá, akkor soha többé nem kell erre költenünk.

Ráadásul, ha szabadon állíthatjuk az asztal magasságát, ülni sem kell előtte órákon át. Ennek azért van jelentősége, mert több tanulmány is kimutatta már, hogy az, ha rendszeresen több órát töltünk ülve, az káros az egészségre. Pedig a diákoknak nem csak az iskolában, de otthon is sokat kell az íróasztal mögött ülniük - igaz ez az általános iskolásokra, a középiskolásokra is, és különösen igaz a főiskolásokra és egyetemistákra, akik a vizsgaidőszakban rengeteg időt töltenek tanulással. Viszont az ülés káros hatása gyakori felállással és testmozgással kivédhető. Tehát egy állítható magasságú asztal, ami lehetővé teszi, hogy akár állva tanuljanak vagy dolgozzanak a laptopon a diákok, jó megoldás lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm