2020. július 6. hétfő Csaba

Ezeket a székeket messziről kerüld el: egy életre gerincbeteg lehet a gyerek


Hamarosan véget ér a nyári szünidő és kezdődik az iskola. A gyerekes családoknak minden évben nagy érvágás az iskolakezdés, idén sem lesz ez másképp.Ha már be kell ruházni egy íróasztalra vagy székre, akkor viszont nagyon oda kell figyelni, milyet válasszunk a gyereknek. Segítünk, hogy találjuk meg a legmegfelelőbb bútorokat a gyerekszobába.

Hamarosan véget ér a nyári szünidő és kezdődik az iskola. A gyerekes családoknak minden évben nagy érvágás az iskolakezdés, idén sem lesz ez másképp. Egy tavaly augusztusi felmérés szerint az általános iskolás gyermekek szülei esetében nőttek meg leginkább az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások. Tavaly mintegy 73 ezer forintot költöttek, a középiskolások szüleinek kiadásai pedig 82 ezerről 90 ezer forintra nőttek 2016-ra. Nagyjából hasonló összeggel számolhatnak a szülők idén is, a végeredmény nagyban függ attól, hol és milyen minőségű eszközöket vásárolnak.

A tanszerek mellett sokan ilyenkor vásárolnak új széket és íróasztalt is. "Az iskola közeledtével megnő a kereslet a gyermek és ifjúsági székek, számítógépasztalok, forgószékek, tanulássegítő eszközök, tanulói munkalapok, ergonómiai kiegészítők iránt, e mellett a legkeresettebb termékeink közé tartoznak ilyenkor az iskolatáskák, tolltartók, színes ceruzák, vízfestékek és persze a füzetek" - mondta megkeresésünkre az Office Depot.

Az IKEA áruházakban szintén slágerterméknek számít ilyenkor az íróasztal és a szék, emellett sokan vásárolnak tároló dobozokat, irattartókat, valamint dolgozólámpákat - árulták el a Pénzcentrum megkereseésére. Hozzátették: nyár végén, ősz elején nagyobb lesz a kereslet a konyhai kiegészítők, uzsonnás dobozok, üveg kancsók, ételtárolók iránt is, és ugyancsak több fogy az év ezen időszakában a boros poharakból, bornyitókból, illetve befőttesüvegekből is.

Nagyon nem mindegy, melyiket választjuk!

"A legfontosabb a megfelelő szék kiválasztása" - mondta a Pénzcentrumnak Urbánné Biró Brigitta, a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének külső munkatársa, az ErgoTeam Stúdió képviseletében. A szakember szerint, ha a szülők úgy döntenek, új székre ruháznak be, a következőkre kell figyelniük:

legyen személyre szabható, vagyis a magasság mellett legyen állítható a deréktámasz és a kartámla is.

Érdemes vásárolni egy megfelelő széket alsó tagozatban, majd egy újabbat felső tagozatban, és egyet érettségi után - utóbbi már egész felnőtt életében elkísérheti a gyereket. A megfelelő darab kiválasztásánál tartsuk észben, hogy nem az a lényeg, hogy a szék guruljon. A legfontosabb a deréktámasz és a személyre szabhatóság.

Nehéz kiszúrni a jó minőségű darabokat. Az már jelzésértékű lehet, hogy a gyártó vagy az áruház hány év garanciát vállal. Ha már biztosítanak minimum 5 év garanciát, akkor valószínűleg jó széket választottunk

- mondta Urbánné Biró Brigitta.

A szakember szerint a középiskolások, egyetemisták a szék mellé használhatnak nagy méretű fitness labdát is. "A labda dinamikát ad az ülésnek. Megmozgatja az ülés közben statikusan terhelt vázizomzatot, megtornáztat, mozgásra késztet" - magyarázza a Urbánné Biró Brigitta, hozzátéve: a fitballon is maximum fél órán át érdemes ülni a térd védelme érdekében, utána célszerű visszahozni az asztal elé a széket.

Az íróasztalokkal kapcsolatban pedig azt javasolja a szakember, egyenes vonalút válasszunk, és figyeljünk arra, hogy minél több pozícióban használható legyen. Ha állítható az asztal magassága, akkor akár elég mindössze egyetlen asztalt vásárolni egész életünkben, hiszen azt kedvünkre alakíthatjuk, és ha vigyázunk rá, akkor soha többé nem kell erre költenünk.

Ráadásul, ha szabadon állíthatjuk az asztal magasságát, ülni sem kell előtte órákon át. Ennek azért van jelentősége, mert több tanulmány is kimutatta már, hogy az, ha rendszeresen több órát töltünk ülve, az káros az egészségre. Pedig a diákoknak nem csak az iskolában, de otthon is sokat kell az íróasztal mögött ülniük - igaz ez az általános iskolásokra, a középiskolásokra is, és különösen igaz a főiskolásokra és egyetemistákra, akik a vizsgaidőszakban rengeteg időt töltenek tanulással. Viszont az ülés káros hatása gyakori felállással és testmozgással kivédhető. Tehát egy állítható magasságú asztal, ami lehetővé teszi, hogy akár állva tanuljanak vagy dolgozzanak a laptopon a diákok, jó megoldás lehet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS