14 °C Budapest

Ezeket a kütyüket veszik a magyarok a nyárra: tudnak valamit?

2020. július 12. 12:00

Az okostelefonok térhódításával átalakultak a magyar vásárlók fotózási szokásai: alapfunkciós digitális fényképezőgépet ma már kevesebben vásárolnak, hiszen csaknem mindenki zsebében ott lapul az okostelefon. Jól fogynak viszont a kompakt méret mellett is szuper képminőséget biztosító MILC fényképezőgépek, a mindentudó DSLR-ek, az akár víz alatt is működő akciókamerák, és az egyre jobb fotós képességekkel rendelkező drónok is.

Tizenhét évvel ezelőtt a digitális fényképezőgépek még világújdonságnak számítottak, akkor még az alapmodelleket is kapkodták el a vásárlók. Ekkor már az is óriási előny volt, hogy film helyett digitális adattárolóra készülnek a fotók, amelyeket azonnal meg is lehet tekinteni.

Azóta eltelt több mint másfél évtized, az okostelefonok fotós és videós képességei pedig évről-évre fejlődtek: ma már egy tipikus középkategóriás telefon, mint a Samsung Galaxy A71 is olyan fejlett fotós képességeket kínál, amelyet pár éve még a különálló fényképezőgépek sem tettek.

A készülékházban lévő öt kamera között található nagylátószögű vagy makrófotózásra alkalmas típus, illetve a háttér elmosásához szükséges mélységérzékelő szenzor is. Nem csoda, hogy a legtöbb hétköznapi vásárló számára az okostelefon képességei bőven elegendőek a családi fotózáshoz.

Digitális fényképezőgépből prémiumot vesznek a magyarok

Manapság a digitális fényképezőgépek közül a DSLR és a MILC modellek a legnépszerűbbek, e típusok forgalma jelenleg az eladások 26%-át illetve 24%-át teszik ki a fotó-videó termékkategórián belül az Extreme Digitalnál. A DSRL a digitális tükörreflexes gépeket jelöli, ilyet használnak a profi fotósok, ezek funkciókkal telepakolt, cserélhető objektíves, általában nagyobb, nehezebb modellek.

Azért hívják így, mert ha a képet a gép keresőjébe nézve komponálja, az objektíven bejövő fény egy tükrön keresztül jut a fotós szemébe, ami exponáláskor lecsukódik, jellegzetes hangot adva ki. A nagyobb és nehezebb DSLR-eket a profi fotósok mellett a lelkes amatőrök is választják, akik közül sokan eleve rendelkeznek az új fényképezőgépükkel is használható objektívvel. Ezek közül idén a legnépszerűbb modell a Canon EOS 2000D típusa volt.

Ugyanakkor a jóval kisebb méretű és tömegű MILC (cserélhető objektíves kompakt) típusok egyre népszerűbbek: ezek belsejében nincs tükör, de az objektívet ezeken is cserélni lehet az adott témához a legjobban illeszkedően. A MILC gépek a tükörreflexesekkel csaknem azonos képminőségre képesek jóval kisebb méret és tömeg mellett, objektívjük pedig ugyancsak cserélhető az adott feladathoz illeszkedően. A kihajtható hátlapi képernyővel, illetve wifitámogatással bíró MILC modellek a vloggerkedést kipróbálni vágyok körében is népszerűek, idén a legtöbb a Canon EOS M50 típusból fogyott.

A vízparton és kiránduláson is jól jön az akciókamera

Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a különböző kalandkamerák ára, már tíz-húszezer forint körüli áron is meg lehet venni egy full-HD-ben rögzítő, víz alatti felvételre is alkalmas modellt, amilyen például a Lamax X3.1 típus. A fejlettebb kalandkamerák nem csupán abban tudnak többet, hogy akár 4K felbontású videót is rögzítenek, hanem fejlett képstabilizátor is található bennük. Például a DJI Osmo Pocket típushoz olyan profi markolat jár, amellyel zavaró rázkódás nélkül, mozifilmes igényességgel rögzíthetjük a Balaton-parti fürdőzést is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kalandkamerák a teljes digitális fotós/videós termékkategória forgalmának közel 10 százalékát generálták idén.

A forgalom fennmaradó 40 százalékát pedig a különböző fotós kiegészítők (például objektívek, SD-kártyák, állványok stb.), illetve a kétezres évek elején a legnépszerűbbnek számító kompakt digitális fényképezőgépek eladásai adják.

Extrém látványt drónfotózással

Miután egyre könnyebbé vált a használatuk, egyre többen vásárolnak drónt hobbifotós/videós célokra: több mint négyszer annyi drónt vásároltak az online piactéren a tavaly karácsony óta eltelt időszakban, mint öt évvel ezelőtt. Ez idő alatt a drónok átlagos eladási ára 40 százalékkal csökkent.

Már 30-35 ezer forintért elérhető olyan alapmodell, mint a DJI Tello, amellyel már bárki készíthet egészen látványos videókat a magasból. A minőségbeli ugrás a 130-160 ezer forintos árkategóriánál van: ennyibe kerül az összecsukható DJI MAVIC Mini drón, amellyel némi gyakorlás után már olyan minőségű felvételeket lehet készíteni, ami már egy utazási tévéműsorban is megállná a helyét.

Egy ilyen drón ugyanis már fejlett képstabilizátorával rázkódástól mentes videót tud felvenni, de akár előre beprogramozott, mozis hatású snitteket is fel tudunk venni vele - a több tíz méteres távból, magasból rögzített képek látványvilágát semmilyen szelfibottal nem lehet reprodukálni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem