1 °C Budapest

Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik: így teszik tönkre a szerszámaikat, a javítás nem olcsó

2021. február 28. 14:03

Az elmúlt időszakban tapasztalt extrém hideg után az időjárás kezdi megmutatni tavaszias arcát, így elérkezett az idő arra, hogy elkezdjük megtervezni, miként hozzuk kertünket a legjobb formájába. Szakértők szerint mielőtt nekilátnánk az első kerti munkáknak, érdemes meggyőződni arról, hogy eszközeink biztonságosan használhatók-e és probléma nélkül tudták átvészelni a téli leállást.

A legnagyobb kaszától a gallyazáshoz használt motorfűrészig, a kerti eszközök remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a házkörüli munkáknak hamar a végére érjünk. A kerti szerszámok és gépek esetében különösen fontos, hogy megfelelő és rendszeres karbantartás mellett használjuk őket, hiszen így egyrészről szavatolni tudjuk saját biztonságunkat, másrészről pedig a gépek élettartamát is megnövelhetjük.

A leggyakoribb problémák

A téli időszakot megelőző őszi karbantartási feladatok egyike volt az eszközök üzemanyagának eltávolítása, ugyanis a benzin összetétele a több hónapos tárolás miatt megváltozhat, ez pedig a gépek károsodásához vezethet. Amennyiben erről megfeledkeztünk, elengedhetetlen, hogy az első használat előtt pótoljuk a mulasztást és friss üzemanyaggal lássuk el például a motorfűrészünket.

A motorfűrészünkről vegyük le a láncot és a vezetőrudat is, tisztítsuk meg ezeket, és a rozsdásodás megakadályozása érdekében védőolajjal kenjük be a felületeket

- tanácsolják a szakértők, hozzátéve, az elektromos és akkumulátoros szerszámokat elegendő nedves kendővel áttörölni a portalanítás érdekében. "A fűkaszák és a fűnyírók pengéit érdemes a szakkereskedésekben évről évre megéleztetni, de előfordulhat az is, hogy a kopóalkatrészes cseréje is szükségessé válik"- húzzák alá.

A szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy az első tavaszi használat előtt ellenőrizzük a gyújtógyertya állapotát is, ez biztosítja ugyanis az energiát a belső égésű motor üzemanyagának meggyújtásához. Ha a gyújtógyertya korrodálódik, elhasználódik vagy megsérül, a motor nem indul el, vagy rendellenesen működik, ami szintén az eszköz károsodásához, meghibásodásához vezethet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Otthon vagy szakszervízben?

A kora tavasz a tökéletes idő a piszkos vagy sérült légszűrők tisztítására és cseréjére is. A burkolatokat eltávolítását követően a port és a törmelékeket puha kefével mossuk le. Mielőtt az eszközt üzembe helyezzük, győződjünk meg arról, hogy a megtisztított alkatrészek teljesen megszáradtak.

A karbantartási munkák többsége otthon is elvégezhető, hiszen ezek zöme az egyes eszközök tisztításához, olajozásához kapcsolódik. Amennyiben azonban úgy érezzük, hogy a feladatot nem tudjuk könnyedén elvégezni, vagy esetleg az eszközzel kapcsolatban bármilyen olyan probléma felmerül, ami felkészült segítséget igényel, érdemes a szakkereskedésekhez fordulni

- magyarázzák a STIHL szakértői.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem