12 °C Budapest

Ezeket a fagyizókat mindenképpen kerüld el idén nyáron

Pénzcentrum
2016. június 12. 07:02

A nyár sokaknak egyet jelent a fagylalttal, de egyáltalán nem mindegy, hol vásároljuk meg a jeges édességet. Nem is gondolnánk, de már néhány apró jelből leszűrhetjük, hol érdemes vásárolni és melyik az a fagyizó, amit messziről érdemes elkerülni. Mutatjuk az árulkodó jeleket.

A finom íz mellett a kellemetlen tünetek elkerülése miatt is érdemes odafigyelni arra, hogy hol fagyizunk. Nyáron a nagy melegben ugyanis könnyen belefuthatunk egy ételmérgezésbe. Az újrafagyasztott fagylalt például komoly élelmiszerbiztonsági kockázat, mert az így esetelegesen belekerülő baktériumok a felolvadás során elszaporodhatnak és megbetegedést okozhatnak.

KATTINTS! Ezzel etet az albán fagyimaffia

A rossz fagylalt árulkodó jelei:

  • megolvadt állag,
  • kristályos állag,
  • idegen, nem harmonikus íz,
  • nem jellegzetes szín,
  • túlzottan habosított, könnyű
  • jégdarabok vannak benne
  • jellegtelen, üres, aromaszegény/túlaromásított illat,
  • tisztíthatatlan, nem ehető dekoráció (pl. csomagolt Túrórudi a fagylaltban, műanyag játék a fagylaltban, csumás eper, száras meggy)

Mire érdemes figyelni?

A fagylalt érzékeny a külső hőmérsékletre, jó táptalaja lehet a baktériumoknak, ezért a fagylaltozó kiválasztásakor ne csak a fagylalt nevét, színét figyeljük, hanem a higiénés körülményeket is. A pultban dolgozók ápoltak, ruhájuk tiszta legyen. Kiszolgáláskor a pénzt és a fagylaltot külön kezeljék, vagyis ne ugyanazzal a kézzel adják a fagyit, amivel elvették a pénzt.

A hűsítő nyalánkság evésekor a fogyasztónak is érdemes a higiénés szabályokat szem előtt tartani, különösen gyerekeknél, akik szinte mindent megfognak az utcán. Ha a kezünk érintkezik a tölcsérrel, amit megeszünk, akkor érdemes előtte kezet mosni, vagy ha nincs rá lehetőség egy fertőtlenítő kendővel áttörölni

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára.

Figyeljük meg, látunk-e fogyasztói tájékoztatót, kapunk-e pontos információt a fagylaltok allergén összetevőiről, és a színes fagylaltok mellett, szinezékek használata esetén a gyerekek figyelmére gyakorolt hatásra figyelmeztetnek-e.

Érdemes megnézni a fagylaltpultba helyezett tégelyeket is. Egy tégelyben csak az azonos készítésű fagylalt lehet, az előző tégelyben megmaradtat tilos átrakni másik fagylaltra.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tanácsai alapján alábbiakra kell figyelni a fagylaltozó kiválasztásakor:

  • 1. A fagylaltpult legyen zárt, cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett kialakítású.
  • 2. A fagylaltpultot ne érje közvetlen napfény.
  • 3. Az esetleg megolvadt fagylaltot nem szabad újra lefagyasztani, és a friss fagylaltot nem szabad ráönteni a régire.
  • 4. Figyeljük meg a díszítést! Az a jó, ha a fagylaltot csak ehető, tiszta élelmiszerekkel díszítik.
  • 5. A fagylalt ne legyen kőkemény, de ne is folyjon.
  • 6. A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal be kell tenni a hűtőpultba és nem szabad szobahőmérsékleten tárolni.
  • 7. Az adagolókanalat ne mártsák piszkos vízbe, ne töröljék ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban legyen kanálmosó, tiszta vízzel.
  • 8. A tölcsért szalvétával fogják meg és azzal adják át neked.

A hatóság egyébként a hatáskörébe tartozó létesítményeknél az üzemeltetőkkel előre nem egyeztetett időpontokban végez ellenőrzéseket. A helyszíni szemlék pedig kiegészülhetnek élelmiszer-mikrobiológiai, élelmiszer-kémiai és érzékszervi laboratóriumi vizsgálatokkal is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fagylaltot csak külön engedéllyel FELIR azonosítóval rendelkező vendéglátó egységekben állítható elő. Itt be kell tartani az élelmiszer-előállításra, és-forgalmazásra vonatkozó higiénés előírásokat. Ezek közül a legfontosabbak: szakképzett személyzet, kellő mennyiségű ivóvíz minőségű folyó hideg-meleg víz, közművek, jelölési előírásoknak megfelelő, nyomonkövethető alap-, adalék-, és díszítő anyagok, műszaki-technikai feltételek (öltöző, kézmosó, személyzeti illemhely, gyümölcsmosó, fagylaltfőző-, hűtő-,fagyasztó berendezések, megfelelő kialakítású fagylaltpult), megfelelő személyi higiéne, naprakészen vezetett dokumentációk, rend, tisztaság- tájékoztatta lapunkat a NÉBIH.

Mennyi fagyit ehetünk?

Még nyáron a nagy melegben sem ajánlott mindennap fagyit enni. Figyeljünk oda az adag nagyságára, több helyen 7dkg-os gombócokkal csalogatják a vásárlókat. Ne növeljük az adag nagyságát, maradjunk a 4-5dkg-os gombócoknál. Fagylaltot, a többi édességhez hasonlóan ne étkezés előtt és helyett, hanem azt követően együnk.

Gyermekeknél érdemes megbeszélni, hogy nem feltétlenül szükséges három vagy több gombócot enni és főleg nem az energiatartalmat még megszórt cukorral, színes golyócskákkal és egyéb nyalánkságokkal megnövelni. Akkor járunk el helyesen, ha nem feledjük, hogy a nyár nemcsak a fagyi szezonja, hanem a szabad levegőn eltöltött biciklizésé, úszásé szóval az aktív mozgásé is.

- egészítette ki a válaszát a MDOSZ.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm