12 °C Budapest

Ezeken a helyeken 20 millióból több mint 100 négyzetméteres családi házra is futja

2019. augusztus 13. 12:32

Amíg Salgótarjánban 89 négyzetméteres téglalakást lehet venni 20 millió forintból, Debrecenben ez az összeg csak 40 négyzetméteres lakásra elég, Budapesten pedig 29 négyzetmétert adnak érte. A 20 millió forintos kategóriában a tégla- és panellakások között minimális a különbség, sőt, van több olyan vidéki nagyváros, például Békéscsaba és Miskolc, ahol a panelek négyzetméterára magasabb.

Az ingatlan.com adatai szerint a megyei jogú városokban és a fővárosban feladott összes lakóingatlan-hirdetés 13 százalékát adják a 20 millió forintnál olcsóbb lakóingatlanok. Budapesten a hirdetések két százaléka esik ebbe a kategóriába. Az évek óta tartó lakásdrágulás miatt folyamatosan változik a kínálat a különböző árkategóriákban, de így is jelentős kínálat van a 20 millió forint alatti lakásokból, különösen a vidéki nagyvárosokban. 

Lakást vennél, és hitelre van szükséged? Találd meg a legjobb ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

A friss összesítés szerint a megyei jogú városokban és a fővárosban augusztus közepén érvényes lakáshirdetések 13 százalékában szerepelt 20 millió forintnál olcsóbb lakóingatlan, azonban sok vidéki városban jóval magasabb volt az arányuk. A szegedi lakáshirdetések között 25, a nyíregyháziaknál 41, a miskolciaknál 63 százalékot tesznek ki, tehát jelentős ez a piac. 

A 20 millió forint alatti árkategória azért is érdekes, mert vannak olyan városok, amelyekben a panelek és a téglalakások árai között már jóval kisebb a különbség az utóbbiak javára. Sőt, két városban, Békéscsabán és Miskolcon a panellakások átlagos négyzetméterára meghaladja a téglalakásokét

- emelte ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Akár 100 négyzetméteres ház is kijön belőle

Az ingatlan.com magánszemélyek hirdetésén alapuló elemzése szerint 20 millió forintból Salgótarjánban lehet a legnagyobb lakást megvásárolni. Ott 89 négyzetméteres téglaépítésű lakás jön ki ebből az összegből, családi házból pedig 127 négyzetméterre lenne elég. Egerben 57 négyzetméteres téglalakást, 66 négyzetméteres panelt, valamint 86 négyzetméteres családi házat kínálnak ebben az ársávban. A legdrágább vidéki nagyvárosok közé tartozik Debrecen. Ott a 20 millió forintból 40 négyzetméteres téglalakást adnak az eladók, a családi házak piacán pedig 69 négyzetméter jön ki az szóban forgó összegből. 

A főváros kilóg a sorból, ott a 20 millió forint az augusztusi négyzetméterárak mellett egy 31 négyzetméteres panellakásra vagy 29 négyzetméteres téglalakásra lenne elegendő

- fogalmazott Balogh László. A szakember szerint a 20 millió forint alatti árkategóriában található ingatlanok iránt a jövőben fokozódhat a kereslet, mert a fővárosban és a többi nagyvárosban az ötödik éve tartó drasztikus drágulás miatt egyre inkább az olcsóbb ingatlanokat keresik a vevők.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem