2 °C Budapest

Ezek az érmék jönnek 2016-ban, de jobb lesz nem fizetni velük

2015. szeptember 17. 10:50

Új emlékérme-családot bocsát ki 2016-ban a Magyar Nemzeti Bank. Lesz köztük aranyforint, a riói olimpia tiszteletére készülő érmék, vagy a Budapesti Állatkert megnyitásának 150. évfordulójának emlékérméi. Vagy akár 50 ezer forintot névértékű érmét is szerezhetünk majd.

Évről-évre új emlékérme családot bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ezekkel lehet ugyan fizetni, de nem érdemes. Inkább gyűjtőknek ajánlják, vagy akár befektetésként: sok esetben ugyanis felértékelődnek ezek a pénzek. Ez persze függ az adott anyagtól, amiből készülnek, illetve a kiadott darabszámtól is. Az MNB most adta ki azt a tervezetet, amiből kiderül, milyen érmék jöhetnek 2016-ban.

Jövőre a tervek szerint nyolc érmecsaládot bocsát ki az MNB, különböző címletekben, és különböző alkalmakra. Illetve elképzelhető, hogy csak hétféle emlékérme család kerül forgalomba, hiszen ha a Szent Márton születésének 1700. évfordulójára kibocsátott érmékből arany változat is készül, akkor Zsigmond aranyforintja csak 2017-ben jelenik meg. Ha a Szent Márton érmékből nem nyomnak arany kiadást, akkor a Zsigmond aranyforint 2016. első negyedévében jelenik meg.

A kiadott emlékérmék jövőre 50, 20, 10 és 2 ezres címletekben jelennek meg, változó, melyik milyen címletben. Fizetésre alkalmasak. Azonban nem mindig járunk jól velük, ha "elpocsékoljuk" őket, az évek alatt ugyanis felértékelődhet az értékük. Akár már a kibocsátásuk pillanatában is többet érhetnek névértéküknél a gyűjtők körében.

Például a tervek szerint Zsigmond aranyforintjának szélfeliratos verziójából csak 500 példány készül, így annak könnyen nőhet az értéke. De attól is változhat például az értékük, ha az elsődleges forgalmazónál, a Magyar Pénzverő Zrt-nél elfogynak a példányok.

Változik az érték

Az érmék későbbi érték- és árváltozása sok dologtól függ, például attól, hogy milyen az alapanyaguk, és az éppen mennyit ér a világpiacon. Ahogy az sem mindegy, a gyűjtők mennyire kapkodnak utána. Az apróhirdetős, vagy aukciós oldalakon például az eladó és a vevő egymás közötti alkujától függ az érme aktuális ára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Például a 2003-ban összesen hatezer példányban kibocsátott Rákóczi szabadságharc 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét a 2003-as kibocsátáskor névértéken, azaz 5000 forintért értékesítette a Pénzverő. Ma ez az érme 4 300 forintot ér az alapján, mennyi az ezüsttartalma. 2006-ban az utolsó, még készleten lévő selyemfényes változatokat a Pénzverő 8 000 forintos áron kínálta, a tükörfényes - már készletről kifogyott - érme utolsó eladási ára 9 000 forint volt.

Ugyanez az érme egy-egy darabja 2008-ban árverésen selyemfényű kivitelben 28 euróért, azaz 8 400 forint körüli összegért, tükörfényes kivitelben 50 euróért, azaz több mint 15 000 forintért kelt el. A 2012-es magyar érmekatalógus ezt az érmét selyemfényű változatban 10 000 forintra, tükörfényes kiadásban 20 000 forintra tartja. Azaz az 5000 forintos névértékű érme sokféle áron kelt el az évek során - tájékoztatta a Pénzcentrumot korábban a Magyar Nemzeti Bank..

A különleges pénzek, numizmatikával foglalkozó honlap, az Érmecentrum információi szerint pedig a Szent István Király Intelmei Imre Herceghez 500 000 forintos aranyérmét 2010-es augusztusi megjelenésekor 850 ezer forintért, 2010 szeptemberében már 2 millió 200 ezer forintért lehetett megvásárolni. Ugyanezen érme 50 000 forintos kiadása 2010 szeptemberében 110 ezer forintot ért.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem