2020. július 13. hétfő Jenő

Ezek a karácsony slágerkönyvei: itt a kedvencek toplistája


Az idei karácsonyi szezonban is az egyik legnagyobb sláger várhatóan a könyv lesz. Érdekesség azonban, hogy bár 2014-ben is sok a jó könyv, rekordoteladást várhatóan egyik sem hoz majd.


Az Országos Kereskedelmi Szövetség előrejelzése szerint idén egy magyar család átlagosan 30-35 ezer forintot költ majd ajándékokra. Bár a költés mértékében természetesen jókora szórás lehet, de így is szinte mindenki, a 18-69 éves korosztály kilenctizede tervez karácsonyra ajándékokat vásárolni szeretteinek. A legtöbbet várhatóan idén is az idősebbek és a gyermeket nevelők szánnak a karácsonyfa alatti meglepetésekre.

A szakmai szövetség szerint az ajándékok köre idén sem változik; a karácsony közeledtével hagyományosan nő a szépségápolási, IT- és szórakoztató elektronikai termékek, az ajándék jellegű élelmiszerek, a gyermekjátékok, és a ruhafélék iránti kereslet. Mindezek mellett idén is az egyik legnagyobb sláger várhatóan a könyv lesz.

A magyar könyvpiac nagyon farnehéz: az árbevétel 30-35 százaléka jellemzően a karácsonyi szezonban képződik.

A Pénzcentrum értesülései szerint az idei karácsonyi szezonban kifejezetten érdekes, hogy bár sok jó könyv van, forgalmi szempontból azonban egyetlen kiugróról sem lehet beszélni.

Amíg tavaly rá lehetett mutatni egy Frei Tamásra vagy egy Infernóra - ezek akár 40-80 ezer példányban is elfogytak -, addig idén a karácsonyi slágerkönyvek inkább a 20-30 ezres kategóriába esnek majd

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Starcz Ákos, a Libri-Shopline Nyrt. vezérigazgatója.

A Pénzcentrum iparági értesülései szerint a gyerekkönyvek esetében az idei sláger várhatóan Varró Dániel új könyve lesz, de a klasszikus Disney-s könyvek is jól teljesítenek majd. Sőt, a Demény nevű kutya életét feldolgozó, egy blogból kinőtt könyv is óriási siker lehet. A felnőtt irodalomban pedig Németh Miklós életrajzi könyve, Nyáry Krisztián friss története, és - bár ez nyilván nem karácsonyi könyv - Kelemen Anna bulvárvallomása tarolhat. Úgy tudjuk, D. Tóth Kriszta második regénye is a várakozások felett teljesít - az első 10 ezer példányt úgy elkapkodták a boltokból, hogy pár napig nem is volt, újra kellett nyomni.

De nemcsak az újdonságok fogynak majd várhatóan nagyobb számban. Sokan ugyanis ilyenkor szerzik be az év közben megjelent slágerkönyveket, valamint a 2014-es bestsellereket is. Ilyenek lehetnek többek között "Az örökkévalóság küszöbén" Ken Follettől, a "Narancsbőr - Az Orbán-vagyonok nyomában" Ferenczi Krisztinától, vagy például Suzanne Collins regényciklusa, amelynek legújabb adaptációja éppen most fut a mozikban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS