Rangos díjakat zsebelt be nemrég a Vál-Völgye Pékség, aki Ausztriában, a Linzben megrendezett 21. Nemzetközi kenyérversenyen aranyérmet szerzett a magyar vadkovászos burgonyás kenyerével.
Nyáron gyakrabban kapunk gyomorrontást, súlyosabb esetben ételmérgezést, amelyet az élelmiszerek nem megfelelő tárolása vagy hűtése okoz. Hazánkban a sokszor magas lázzal , hányással és hasmenéssel járó szalmonellózis, a szalmonellabaktérium által okozott fertőző megbetegedés fordul elő legtöbbször.
Az ételmérgezés egyik leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, majd helytelenül, hűtés nélkül tárolt hús. Különösen a szárnyas és a darált húsok elkészítésénél kell az alaposságra figyelni - kezdi dr. Torzsa Péter családorvos. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének egyetemi docense hozzáteszi: a nyers tojást tartalmazó ételek és a tojástartalmú édességek - mint például tatár beefsteak, tiramisu, madártej, a házi majonézzel készülő ételek - is okozhatnak szalmonella-fertőzést csakúgy, mint a mosatlan, nyers zöldségek, gyümölcsök. A hagyományos készítésű, olvadó vaníliafagyival is érdemes vigyázni, és fontos alapszabály, hogy
A szalmonellafertőzés tünetei - a magas láz (enyhébb esetben csak hőemelkedés), a hányinger, a hányás, a vizes hasmenés, a köldök körüli hasi fájdalom, a gyengeség, a fáradékonyság - a fertőzés után 1-2 nappal jelentkeznek. A hasmenés többnyire 3-7 napig, a lázas állapot 3-4 napig tart.
A betegség lefolyása után az esetek 80 százalékában 4-5 hét után megszűnik a szalmonellabaktérium széklettel való ürítése is, a betegeknek csak 1-2 százaléka válik tartós hordozóvá - magyarázza dr. Torzsa Péter. A családorvos arra is kitért, hogy a baktériumok az élelmiszeren túl leggyakrabban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe.
A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba, vagy akár a levágott állatok húsán is előfordul. A betegség a higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő hűtésével megelőzhető, de az alapos sütés-főzés is elpusztítja a szalmonellabaktériumokat.
A családorvos néhány praktikus tanácsot is ad a szalmonellafertőzés megelőzése érdekében:
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el, havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%, a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
- Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és akkor is, amikor befejeztük a nyersanyagok, főként a húsok előkészítését!
- A megmaradt ételt minél előbb tegyük hűtőbe, mivel szobahőmérsékleten már néhány órányi tárolás hatására is elszaporodnak benne a kórokozók!
- Felhasználás előtt az ételt újra forrósítsuk át, nem elég csak melegíteni!
- A hűtőben mindig különítsük el a nyersanyagokat és a késztermékeket!
- A szalmonellával fertőzött páciens ápolása esetén fontos az alapos kézfertőtlenítés is, a beteg pedig mindenképp kerülje az ételkészítést, nehogy másokat is megfertőzzön!
Dr. Torzsa Péter a kezelésről szólva elmondta, hogy ilyenkor elsődleges a folyadék és elektrolitok pótlása, de kerülni kell az étkezés során a hasi görcsöt kiváltó ételek, italok, például a tej, az alkohol vagy a koffein fogyasztását. Gyermekeknél hasfogók alkalmazása nem ajánlott.
Hozzátette, hogy a szalmonellózis legtöbbször otthon kezelhető fertőzés, a beteg az esetek túlnyomó többségében magától is meggyógyul. Enyhe vagy közepesen súlyos esetekben antibiotikum sem szükséges, mindössze az esetek kis százalékában javasolt, például a 65 évnél idősebb vagy az egyévesnél fiatalabb, gyenge immunrendszerű betegeknél.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.
A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.
-
Elárulta a Lidl, milyen akciókkal készül a húsvéti szezonra
A húsvéti időszakban is változatos akciókkal és kedvezményekkel segíti a Lidl a vásárlókat.
-
Cégalapítás online: az eljárás menete lépésről lépésre (x)
Megmutatjuk, mire számíthat, ha vállalkozás indítását tervezi
-
Az ASUS újdonsága a modern munkaélmény új szintjét kínálja (x)
Az ExpertBook B9 OLED új mércét állít az üzleti laptopok számára.
- Varga Mihály elárulta, mennyivel tartozik az államnak a főváros
- Jókorát drágult a bárány
- Új világ köszöntött be a hazai bankautomatáknál
- Ébredezik a turizmus is
- Szeged–Veszprém a BL-ben: Kárpáti Krisztián szerint csak a pillanatnyi forma fog dönteni
- Nagy István: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a zöldenergia térnyerésére